18.10.12

Σύνοδος κορυφής: οι τελευταίες εξελίξεις


Μέρκελ: Δικαίωμα «βέτο» από τις Βρυξέλλες στους προϋπολογισμούς της ΕΕ
Δικαίωμα «βέτο» στους εθνικούς προϋπολογισμούς χωρών μελών της ΕΕ ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ να αναγνωριστεί στον εκάστοτε ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, η κ. Μέρκελ εκτιμά πως ο αρμόδιος επίτροπος θα πρέπει στο εξής να παρεμβαίνει στη θέσπιση των εθνικών προϋπολογισμών όταν θεωρεί ότι παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε.

«Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά πιστεύουμε -και μιλώ εξ ονόματος όλης της γερμανικής κυβέρνησης- ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, παρέχοντας στην Ευρώπη πραγματικά δικαιώματα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση ενδέχεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των χωρών που αντιτίθενται στην ανάληψη περαιτέρω εξουσιών από τα ευρωπαϊκά όργανα.

«Γνωρίζω ότι πολλές χώρες δεν είναι ακόμα έτοιμες γι' αυτό, δυστυχώς, αλλά τίποτα δε θα μάς εμποδίσει να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ενώπιον της Μπούντεσταγκ η γερμανίδα καγκελάριος.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει διατυπώσει την πρόταση για τη δημιουργία ενός «υπερ-επιτρόπου» οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, η οποία ωστόσο συνάντησε έντονη αντίδραση.

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο η Γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε και τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων.
http://www.skai.gr/news/finance/article/215159/merkel-protasi-gia-dikaioma-veto-apo-tis-vruxelles-se-ethnikous-proupologismous/

Με έσοδα από τον φόρο συναλλαγών
Τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδύσεων προτείνει η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε να συσταθεί ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στις χώρες που δυσκολεύονται να συνδυάσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή με την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, μιλώντας στη γερμανική Βουλή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η καγκελάριος ανέπτυξε το όραμά της για ένα μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομιών της Ευρωζώνης και αναφέρθηκε σε ένα ταμείο «με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα που θα αφορά την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων».

Το ταμείο, όπως είπε, θα μπορεί να χρηματοδοτείται από τα έσοδα που θα δημιουργηθούν από το νέο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, για την επιβολή του οποίου υπάρχει ήδη συμφωνία 11 χωρών της Ευρωζώνης.

«Για να δώσουμε σε όλες τις χώρες-μέλη την ευκαιρία να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να είναι πραγματικά σε θέση να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις, προτείνω να εισαγάγουμε ένα νέο στοιχείο αλληλεγγύης», δήλωσε.

Η χρηματοδοτική βοήθεια χωρίς όρους έχει σε ορισμένες περιπτώσεις εμποδίσει την πορεία προς τη βελτίωση των οικονομιών, ανέφερε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «για το λόγο αυτό, η κοινή ανάληψη χρέους είναι η λάθος απάντηση» και ότι αυτό που χρειάζεται είναι «αυτή η μορφή της αλληλεγγύης».

Η καγκελάριος είπε ότι τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου θα παρακολουθούν η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231218155

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ πριν τη Σύνοδο Κορυφής εν μέσω διαφωνιών για την κρίση
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ θα συναντηθούν λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη, στην οποία αναμένεται να σημειωθούν σημαντικές διαφωνίες και ενδεχομένως συγκρούσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.

Το Βερολίνο διαφωνεί με τις προτάσεις του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία μετατίθενται για το Νοέμβριο.

Για τη χώρα μας ειδικότερα, αναμένει μια «θετική δήλωση» των εταίρων για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση προς την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος προσαρμογής.

Το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι οι προτάσεις Ρομπάι για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Όπως αναφέρει στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η έκθεση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ θα εξεταστεί την πρώτη ημέρα της Συνόδου.

Η έκθεση περιλαμβάνει κοινές προτάσεις των προέδρων της ΕΕ, της Κομισιόν, του Eurogroup και της ΕΚΤ, και ορίζει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιανουαρίου 2013.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν στις προτάσεις τους την ανάγκη αυξημένου συντονισμού των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών από τις Βρυξέλλες.

Το Βερολίνο, ωστόσο, έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τις προτάσεις Ρόμπαϊ. Βασικό θέμα διαφωνίας αποτελεί η πρόταση για την εποπτεία των τραπεζών, καθώς το Βερολίνο προβάλει ενστάσεις όχι μόνο για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει, αλλά και για το ρόλο της ΕΚΤ και για τα χρονοδιαγράμματα.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν επειγόντως να ληφθούν οι αποφάσεις για την τραπεζική εποπτεία ως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όμως η Γερμανία ζητεί περισσότερο χρόνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και κυρίως στην δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης «ώς το τέλος του έτους».

«Το θέμα του (ευρωπαϊκού) συμβουλίου δεν είναι η δημοσιονομική ένωση, είναι η τραπεζική ένωση», είπε ο κ. Ολάντ κατά την άφιξή του σε γεύμα ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), το οποίο παρατέθηκε πριν από την έναρξη της Συνόδου.

«Επομένως, η μόνη απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε, να επιβεβαιώσουμε εξάλλου, είναι η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης ως το τέλος του έτους και κυρίως το πρώτο στάδιο που είναι η τραπεζική εποπτεία», πρόσθεσε.

Υπερεπίτροπος με δικαίωμα βέτο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ττην ιδέα ενός «υπερεπιτρόπου», ο οποίος θα έχει δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών.

Το ζήτημα αυτό προϋποθέτει αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ και για το λόγο αυτό η πρόταση Σόιμπλε ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως μία ακόμη προσπάθεια της Γερμανίας να καθυστερήσει τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Άλλο θέμα τριβής αποτελεί, εξάλλου, η συζήτηση για κοινή έκδοση χρέους στην ευρωζώνη την οποία προσπαθούν να επαναφέρουν επιφυλακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Γαλλία και η Ιταλία.

Ωστόσο, η Γερμανία επανέλαβε την πάγια θέση της ότι δεν είναι διατεθειμένη να εξετάσει οιοδήποτε είδος κοινής έκδοσης χρέους και διεμήνυσε ότι όσοι επαναφέρουν στο τραπέζι αυτό το ζήτημα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν την εικόνα μιας ακόμη διχασμένης Συνόδου Κορυφής. 

Μέρκελ: Παρέμβαση στους εθνικούς προϋπολογισμούς

Η Ευρώπη χρειάζεται σαφή δικαιώματα παρέμβασης στις περιπτώσεις που οι εθνικοί προϋπολογισμοί παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ, τόνισε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από τη Σύνοδο.

«Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά πιστεύουμε και μιλώ εξ ονόματος όλης της γερμανικής κυβέρνησης, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, παρέχοντας στην Ευρώπη πραγματικά δικαιώματα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς», τόνισε, μιλώντας στην γερμανική βουλή και υποστήριξε την ιδέα να δοθεί στον Ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων το δικαίωμα να ασκεί βέτο.

«Όταν θα έχουμε ένα μηχανισμό ικανό να κηρύξει άκυρο έναν προϋπολογισμό θα βρισκόμαστε τότε στο σημείο που θα έχουμε σίγουρα ανάγκη από κάποιον στους κόλπους της επιτροπής που θα είναι εξουσιοδοτημένος να το πράξει κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει παρά μόνο ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος καταφέρθηκε εναντίον αυτών που απέρριψαν αμέσως την πρόταση Σόιμπλε για τον «υπερεπίτροπο» οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων.

«Με ενοχλεί που μόλις διατυπώνεται μια πρόταση για την αξιοπιστία της Ευρώπης, κάποιοι φωνάζουν ότι "αυτό δεν μπορεί να γίνει" και ότι "η Γερμανία απομονώνεται". Δεν μπορούμε έτσι να οικοδομήσουμε μια αξιόπιστη Ευρώπη», υποστήριξε.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά δικαιώματα πρέπει να συνοδεύονται από ένα ισχυρότερο Ευρωκοινοβούλιο και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα επενδύσει σε συγκεκριμένα προγράμματα σε χώρες μέλη και το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231218161

Ψάχνεται ο γαλλογερμανικός άξονας
Σε συνάντηση που είχαν πριν τη Σύνοδο, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν για την ανάγκη να υπάρξει... ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την τραπεζική ένωση, όπως μετέδωσαν πηγές του Reuters από τη γαλλική προεδρία.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είναι πιθανό να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής για την τραπεζική ένωση, αλλά οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν αργότερα εντός του έτους.

Οι ίδιες πηγές μετέδωσαν ότι ο Φ. Ολάντ συζήτησε με τη Μέρκελ και τον ιταλό πρωθυπουργό Μ. Μόντι για την κατάσταση σε Ελλάδα και Ισπανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι και για το θέμα του ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα κράτη της ευρωζώνης.

Στη Σύνοδο θα μπει και το θέμα της ανάπτυξης όπου, όμως επίσης δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι για απογοητευτική εικόνα σε ορισμένες πτυχές του σχεδίου για την ανάπτυξη μιλά έκθεση που ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο για τους ευρωπαίους ηγέτες.

Σε αυτή αναφέρει ότι "από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, έχει επιτευχθεί ενθαρρυντική πρόοδος όσον αφορά ορισμένες πτυχές του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, όπως για παράδειγμα η αύξηση του κεφαλαίου της ΕΤΕπ που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ πραγματοποιείται πρόοδος όσον αφορά την πιλοτική φάση των ομολόγων έργων. Ωστόσο, σε άλλους τομείς τα αποτελέσματα υπήρξαν απογοητευτικά, και η ισχυρή πολιτική βούληση που εξέφρασαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμα μεταφρασθεί σε εντατικοποίηση των εργασιών, ώστε να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα γρήγορα».


Μέρκελ: Θα προωθήσω το θέμα του Επιτρόπου Νομίσματος – Στο ευρώ η Ελλάδα

"Έχουμε καταγράψει πρόοδο στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με το δημοσιονομικό συμβόλαιο, αλλά είμαστε της άποψης, και μιλώ εκ μέρους όλης της γερμανικής κυβέρνησης επ’ αυτού, ότι μπορούμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας στην Ευρώπη πραγματική εξουσία παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς", είπε η Αγκ. Μέρκελ

Συμπλήρωσε ότι θα προωθήσει την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που διατυπώθηκε μία ημέρα νωρίτερα για Επίτροπο Νομίσματος, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που ζητά για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.


Ολάντ: Εκτός ατζέντας ο Επίτροπος Νομίσματος – Επιτάχυνση διαδικασιών για τραπεζική ένωση

Η παραχώρηση αυξημένης εξουσίας για έναν "επίτροπο νομίσματος" δεν είναι στην ατζέντα της συνόδου, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ.

Όπως τόνισε, το θέμα της συνόδου είναι να αποφασιστεί η τραπεζική ένωση μέχρι το τέλος του έτους, και να υπάρξει ένα πρώτο βήμα στο θέμα της εποπτείας.

Ρεν: Οι αποφάσεις για τραπεζική εποπτεία μπορεί να έχουν ληφθεί ως το 2013
Η λήψη των αποφάσεων για τον ενιαίο τραπεζικό εποπτικό μηχανισμό (SSM) μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, δήλωσε την Πέμπτη ο Eυρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν κατά την άφιξη του στην Σύνοδο Κορυφής.

"Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης" πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πρόταση για τον Επίτροπο νομίσματος, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι συντάσσεται με το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων για την οικονομική διακυβέρνηση και θα αποτελέσει βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων για μια πιο ισχυρή οικονομική ένωση.


Κάμερον: H EE κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανταγωνιστικότητας
Οι χώρες της Ευρώπης κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο της ανταγωνιστικότητας, δήλωσε την Πέμπτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Nτ. Κάμερον κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής.

"Εξελίσσεται μια παγκόσμια κούρσα. Κάποιες χώρες θα τα καταφέρουν και κάποιες άλλες θα δυσκολευτούν. Υπάρχει ο κίνδυνος οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μείνουν πίσω" ανέφερε o κ. Κάμερον.

"Οπότε πιστεύω ότι είναι θέμα ζωτικής σημασίας να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα, να μειώσουμε το κόστος των ρυθμίσεων στις επιχειρήσεις μας" πρόσθεσε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενιαία αγορά και ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της.


Rutte (Ολλανδία): Εκτός ατζέντας η Ελλάδα – Επιφυλάξεις για προϋπολογισμό ευρωζώνης
Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο κ. Rutte ανέφερε ακόμα ότι η Ολλανδία τάσσεται υπέρ μιας αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά παραμένει επιφυλακτική για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινού προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/733061/ArticleNewsWorld.aspx

Φινλανδία: Η Βρετανία είναι με ένα πόδι εκτός ΕΕ
Η Μ. Βρετανία απομονώνεται από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Alex Stubb.
"Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η Βρετανία, οικειοθελώς, με τη δική τους βούληση, περιθωριοποιείται" ανέφερε σε συνέντευξη του στο Reuters.
"To βλέπουμε στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομική πολιτική, το βλέπουμε με το ενιαίο νόμισμα. Και ως κάποιος που προασπίζεται την ενιαία αγορά και το ελεύθερο εμπόριο, το βρίσκω εξαιρετικά θλιβερό" υπογράμμισε ο κ. Stubb.
"Είναι σαν το καράβι να απομακρύνεται και κάποιος από τους φίλους μας να μας λέει αντίο και να μην υπάρχουν πολλά που να μπορούμε να κάνουμε για αυτό" πρόσθεσε.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/733098/ArticleNewsWorld.aspx
 Συμβιβαστική λύση για την εποπτεία των τραπεζών 

Το εν εξελίξει Ευρωπαϊκό συμβούλιο οδεύει προς μια "συμβιβαστική λύση, που θα υλοποιηθεί όσο θα διαρκεί το 2013" στο θέμα της κοινής εποπτείας των εμπορικών τραπεζών στη 17μελή ευρωζώνη, αναφέρουν αργά το βράδυ σήμερα "διπλωματικές πηγές" μιλώντας στο Γερμανικό πρακτορείο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει "σαφή δείγματα γραφής", σε αυτόν τον τομέα, ήδη από τον Ιανουάριο του 2013, υπενθυμίζεται. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες του Γερμανικού πρακτορείου, η γερμανική κυβέρνηση και φιλικές προς αυτήν κυβερνήσεις κρίνουν "μη-ρεαλιστικό παρόμοιο χρονοδιάγραμμα". 'Ετσι, προσθέτουν οι διπλωματικές πηγές, τώρα η λύση σεαυτό το σημείο θα προσδιοριστεί χρονικώς, στο τελικό ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, απλά : "διαρκούντος του 2013".

http://www.express.gr/news/finance/651408oz_20121018651408.php3

Τέλη του έτους το πλαίσιο για τραπεζική εποπτεία

Σταδιακά εντός του 2013 θα εφαρμοστεί η πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών, ενώ το νομικό πλαίσιο θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2012, αναφέρει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως επόπτη των τραπεζών της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα ανοίξει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων άμεσα από τον μόνιμο μηχανισμό διασώσεων της Ευρώπης, τον ESM, χωρίς εμπλοκή των κυβερνήσεων. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/733099/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: