12.10.12

Κατατέθηκε η τροπολογία για πετρέλαιο θέρμανσης

Κατατέθηκε η τροπολογία για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης.

Με την τροπολογία καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης ανεξαρτήτως χρήσης, είτε είναι πετρέλαιο κίνησης, είτε θέρμανσης, είτε χρησιμοποιείται για άλλες χρήσεις.

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα είναι ενιαίος ύψους 330 ευρώ ανά 1.000 λίτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ετσι ο φόρος για το κίνησης μειώνεται κατά 8,2 λεπτά το λίτρο.

Εκτός δηλαδή από την τεράστια επιβάρυνση για τη θέρμανση, υπάρχει και όφελος για τους καταναλωτές από τη μείωση του φόρου στο κίνησης: ανέρχεται σε 10 λεπτά το λίτρο (8,2 λεπτά συν ΦΠΑ), δηλαδή οι τιμές του θα πρέπει να μειωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα ισόποσα.

Ακόμη, η τροπολογία προβλέπει την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης μέσω των τραπεζών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι παρά την εξίσωση του φόρου στα δύο καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα συνεχίσει να αποτελεί ξεχωριστό τύπο καυσίμου ο οποίος θα διατίθεται στους καταναλωτές από τις 15 Οκτωβρίου έως και την 30 Απριλίου κάθε χρόνου.

To γεγονός, όπως έχει επισημάνει το euro2day, αφήνει περιθώρια για την "είσοδο" στο κύκλωμα του θέρμανσης, ναυτιλιακού αφορολόγητου πετρελαίου (λαθρεμπόριο) καθώς οι δύο τύποι έχουν τις ίδιες προδιαγραφές. Όσο για τους διακινητές του θέρμανσης, αυτοί διατηρούν την υποχρέωση να ενημερώνουν το Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Πετρελαίου Θέρμανσης, για τις παραδόσεις ποσοστήτων σε καταναλωτές.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/731859/Article.aspx

No comments: