11.10.12

Στην έκδοση ομολόγων προχώρησε το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ


Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ


Στην αγορά ομολόγων στράφηκε το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εκδίδοντας ομόλογα με διάρκεια 40 ετών.

Το διάσημο βρετανικό πανεπιστήμιο δανείστηκε 350 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 435 εκατ. ευρώ) από την αγορά ομολόγων για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία του, έγινε γνωστό από το πανεπιστήμιο.

Το ομόλογα αυτά, που λήγουν το 2052 και το επιτόκιο των οποίων ορίστηκε στο 3,75%, θα επιτρέψουν στο πανεπιστήμιο να χρηματοδοτήσει «επενδύσεις σε μονάδες έρευνας, φοιτητικές κατοικίες και άλλα στοιχεία ενεργητικού του πανεπιστημίου» αναφέρει σε ανακοίνωση.

Αυτή η έκδοση ομολόγων είναι η πρώτη στην οποία προβαίνει το Κέμπριτζ, ένα πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε πριν από 800 χρόνια και το οποίο χρηματοδοτείται συνήθως μέσω εκδηλώσεων για συγκέντρωση κεφαλαίων και δωρεών.

Το Κέμπριτζ και η Οξφόρδη είναι τα δύο πανεπιστήμια με το μεγαλύτερο κύρος στη Βρετανία.

«Η στιγμή ήταν καλή, τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και το Κέμπριτζ βρίσκεται σε πολύ σταθερή θέση. Ήταν ένα συνετό και χαμηλού κόστους μέσο για να χρηματοδοτηθούμε» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Είμαστε ευτυχείς για την επιτυχία της έκδοσης ομολόγων και για την ισχυρή υποστήριξη προς το πανεπιστήμιο και την αποστολή του που έδειξαν οι επενδυτές. Τα ποσά αυτά θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εκπαίδευση και στην έρευνα του υψηλότερου διεθνούς επιπέδου» σχολίασε ο καθηγητής σερ Λέζεκ Μπορίσιεβιτς, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο οίκος Moody's αξιολόγησε με ΑΑΑ την έκδοση ομολόγων (της έδωσε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία).

«Έστω και αν το πανεπιστήμιο σχεδόν δεν είχε χρέη ως τώρα, το δάνειο των 350 εκατομμυρίων στερλινών δημιουργεί ένα μικρό χρέος σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του» εκτιμά ο Moody's.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η μεγαλύτερη επένδυση που εξετάζει το Κέμπριτζ χάρη σ' αυτό το δάνειο είναι η κατασκευή 1.500 κατοικιών για τους ερευνητές και 100.000 τετραγωνικών μέτρων χώρων έρευνας.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231217266

No comments: