10.10.12

Μεγάλη απεργία των οδηγών φορτηγών στη Ν. Αφρική

Συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η απεργία των οδηγών φορτηγών, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ταραχές.


Οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στην απεργία των οδηγών φορτηγών στη Νότια Αφρική κατέληξαν και πάλι σε αδιέξοδο σήμερα, λίγες ώρες αφότου ένας απεργοσπάστης που είχε δεχτεί επίθεση με πέτρες άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.
Η απεργία, που μπήκε στην τρίτη εβδομάδα της, προκαλεί αναταράξεις στην οικονομία αλλά και την καθημερινότητα τόσο των Νοτιοαφρικανών όσο και των γειτόνων τους καθώς επηρεάζει τις παραδόσεις σε πολλούς τομείς, από ανταλλακτικά μέχρι φρέσκα προϊόντα, ενώ ορισμένα βενζινάδικα έχουν ήδη δει τις δεξαμενές τους να αδειάζουν. Σημαδεύτηκε επίσης από ταραχές, κυρίως την πυρπόληση πολλών φορτηγών και λεωφορείων.
Το κυριότερο αίτημα των οδηγών είναι η αύξηση των μισθών τους. «Ελπίζουμε να φτάσουμε σε μια αποδεκτή συμφωνία για τους εργαζόμενους, με αύξηση τουλάχιστον 10%», εξήγησε ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συνδικάτου τους, (Satawu), Βίνσεντ Μασόγκα. Σύμφωνα με την εργοδοτική ομοσπονδία των μεταφορέων (RFEA), οι εργοδότες πρότειναν την περασμένη Τρίτη να δοθούν αυξήσεις αυτού του ύψους και τρία μικρότερα συνδικάτα δέχτηκαν να διακόψουν την απεργία, εν αναμονή της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια όμως τα συνδικάτα αυτά, που εκπροσωπούν περίπου 15.000 εργαζόμενους, επανήλθαν, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις και αναθεωρώντας τα σημεία στα οποία είχε ήδη επιτευχθεί συμφωνία.
Μέχρι τώρα δεν έχει προσδιοριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η δημόσια εταιρεία μεταφορών Transnet ανέφερε εξάλλου ότι το Satawu κάλεσε σε τριήμερη απεργία στα λιμάνια και 24ωρη απεργία στους σιδηροδρόμους την επόμενη εβδομάδα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους οδηγούς.
Την Δευτέρα ένας οδηγός που είχε χτυπηθεί από πέτρα την περασμένη εβδομάδα, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Κέιπ Τάουν. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο οδηγός δέχτηκε επίθεση από απεργούς ενώ βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού, σε ένα φορτηγό που αναχωρούσε από το αεροδρόμιο της πόλης για να κάνει μία παράδοση.
Λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές των αγαθών καθώς τα ευπαθή προϊόντα σαπίζουν και στα υπόλοιπα θα εμφανιστούν ελλείψεις, υποστήριξε η Agri SA, ένας όμιλος που εκπροσωπεί αγρότες μεγαλοπαραγωγούς.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι πολιτικές κρίσεις στις χώρες της Αφρικής ενδέχεται να ενταθούν εάν αυξηθεί το κόστος των τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες έχουν σημειωθεί ταραχές επειδή τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν γίνει πλέον απλησίαστα για τους φτωχούς.
Οι απεργίες στα ορυχεία και τον μεταλλουργικό τομέα προκάλεσαν επίσης κλυδωνισμούς στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη Νότια Αφρική. Το εθνικό νόμισμα, το ραντ, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τρία χρόνια και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στο νόμισμα. Στην τελευταία έκθεσή του το ΔΝΤ υποβάθμισε την προοπτική ανάπτυξης της νοτιοαφρικανικής οικονομίας στο 3%, από 3,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/10/2012_465328

No comments: