7.10.12

Σόιμπλε: Η επίσκεψη Μέρκελ δεν σημαίνει εκταμίευση της δόσης

Αποσυνδέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα από την καταβολή της επόμενης δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι ZDF δήλωσε πως η επίσκεψη Μέρκελ δεν σημαίνει και εκταμίεση της δόσης: «Η Καγκελάριος δεν θα συζητήσει με την Ελλάδα ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει πρώτα η τρόικα να συντάξει την έκθεσή της». «Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρέωσεις της προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση» πρόσθεσε.
Επανέλαβε ακόμη πως «η Ελλάδα περιήλθε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση λόγω δικών της παραλείψεων κατά τις τελευταίες δεκαετίες». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «...αυτοί οι οποίοι στην Ελλάδα λένε στους ανθρώπους ότι για τα προβλήματά τους ευθύνεται η Ευρώπη ή ακόμη και η Γερμανίδα Καγκελάριος τους λένε ψέματα».
Μάλιστα, υποστήριξε πως «Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία πρέπει να πληρώνουν πολύ υψηλά επιτόκια στις αγορές ... γιατί τα ελληνικά προβλήματα μεταδίδονται και σε άλλους στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαρακτηρίζει την επίσκεψη Μέρκελ «πράξη αναγνώρισης για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει υποβληθεί σε έντονη πίεση λόγω της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της». Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Δευτέρας της λαϊκής εφημερίδας Bild, προσθέτει πως οι Έλληνες αξίζουν «την ισότητα και το σεβασμό».
Την ίδια ώρα, στις τάξεις της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν, ζητεί από τη Μέρκελ να πει ξεκάθαρα στους Έλληνες πως μπορούν «να υπολογίζουν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο δύσκολο δρόμο που τους μένει να κάνουν».
Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (SPD), κάλεσε επίσης την καγκελάριο να εκφράσει το ενδιαφέρον της προς τους Έλληνες. Η Μέρκελ θα πρέπει να «μεταδώσει το μήνυμα πως όλοι εμείς οι Γερμανοί, είμαστε αλληλέγγυοι» με τους Έλληνες, δηλώνει στο φύλλο της Δευτέρας της περιφερειακής εφημερίδας Leipziger Volkszietung. Οι Γερμανοί πρέπει να δείξουν πως είναι επίσης προς το συμφέρον τους να βοηθήσουν την Ελλάδα και να μην συμπεριφέρονται σαν «ένας πλούσιος θείος που τα ξέρει όλα καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο» σημειώνει.
Η επίσκεψη της Μέρκελ είναι «μια σαφής ένδειξη της αλληλεγγύης μας προς τους Έλληνες» δηλώνει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP (των Φιλελευθέρων, μελών του κυβερνητικού συνασπισμού), Ράινερ Μπρούντερλε στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Πάντως, υπενθυμίζει ότι υπάρχουν «σαφή εργαλεία με δεσμευτικούς κανόνες για την παροχή της βοήθειας. Και οι κανόνες αυτοί πρέπει να τηρούνται από όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων φίλων μας», όπως λέει χαρακτηριστικά.
«Να πει τα πράγματα με το όνομά τους» στην Αθήνα καλεί την Α. Μέρκελ ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουξ σε δηλώσεις του προς το Reuters, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει και τρίτο πακέτο βοήθειας. «Δεν θα υπάρξει άλλη χαλάρωση ή καθυστέρηση. Είμαι κατηγορηματικά κατά ενός τρίτου πακέτου βοήθειας και είμαι βέβαιος ότι έτσι τα βλέπουν τα πράγματα και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί της γερμανικής κυβέρνησης», λέει χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έτερος αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της CDU Μίχαελ Μάιστερ ο οποίος υπογραμμίζει ότι το ταξίδι της Μέρκελ δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως πράσινο φως για τη συνέχιση της βοήθειας, η οποία, όπως λέει, «δεν αποφασίζεται σε αυτό το ταξίδι, αλλά όταν θα παρουσιάσει η τρόικα την έκθεσή της».
Συνεχείς συσκέψεις αλλά και αντιδράσεις
Την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε διαδοχικές συσκέψεις με μέλη της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου την Τρίτη στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.
Λίγες μόλις ώρες μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Γουδί, υπογραμμίζοντας ότι η κ. Μέρκελ «έρχεται εσπευσμένα στην Αθήνα για να στηρίξει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση Σαμαρά και το αδιέξοδο και εγκληματικό μνημόνιο» [Βλέπε άρθρο] , ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος διεμήνυσε ότι η χώρα «δεν διαπραγματεύεται την εθνική της κυριαρχία και δεν υπόκειται σε εντολές τραπεζιτών» [Βλέπε άρθρο]
«Πρώτα θα φέρει τις λίστες Χριστοφοράκου, πρώτα θα αποκαλύψει εκείνους που πλήρωναν τους εξωνημένους πολιτικούς, πρώτα θα πληρώσει το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις και εν συνεχεία ισότιμα μπορούμε να διαπραγματευτούμε», τόνισε ο κ. Καμμένος.
«Η επικεφαλής των ευρωπαίων τοκογλύφων έρχεται στην Ελλάδα για να περιφρουρήσει τα γερμανικά κεφάλαια και τα υπερκέρδη του τραπεζικού συστήματος», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.
Όπως επισημαίνει, «δεν μας παρέχει στήριξη, αλλά διαιωνίζει την οικονομική κατοχή της Πατρίδας μας».
Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι « η Μέρκελ είναι σύμμαχος της ελληνικής πλουτοκρατίας και των δυνάμεων που υπερασπίζονται την παραμονή της χωράς στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ» [Βλέπε άρθρο] .
«Φρούριο» η Αθήνα
Εν όψει της επίσκεψης, επί ποδός βρίσκεται και η ΕΛ. ΑΣ. καθώς την Τρίτη η πρωτεύουσα θα θυμίζει «φρούριο», με περισσότερους απο 7.000 αστυνομικούς να έχουν κινητοποιηθεί για να συνδράμουν στα μέτρα ασφαλείας. Ιδιαίτερα μέτρα έχουν προγραμματιστεί για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου θα διαμείνει η κ. Μέρκελ. Παράλληλα θα ληφθούν αυστηρά μέτρα στην γερμανική πρεσβεία και άλλα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες και εταιρείες γερμανικού ενδιαφέροντος, καθώς και στο Σύνταγμα, όπου έχουν προγραμματιστεί κοινωνικές και εργατικές κινητοποιήσεις.
Από την Τροχαία θα διακόπτεται η κυκλοφορία στους οδικούς άξονες και τους κάθετους δρόμους, κατά τις μετακινήσεις της Γερμανίδας καγκελάριου, ενώ δεν θα επιτραπεί από τις αστυνομικές δυνάμεις σε κανέναν να πλησιάσει στα σημεία που θα βρίσκεται η κ. Μέρκελ. Από την Ασφάλεια και ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ θα γίνονται συνεχώς περιπολίες σε όλη την Αθήνα.
Την Τρίτη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει παναττική 3ωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και συλλαλητήριο στις 13:00 στο Σύνταγμα. Στις 13:00 θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ. Στάση εργασίας για την Τρίτη από τις 12 έως τη λήξη της βάρδιας έχουν εξαγγείλει και οι νοσοκομειακοί γιατροί.
«Μια θετική τοποθέτηση» αναμένει από το Eurogroup η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, μετά από νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, οι διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων θα συνεχιστούν και μετά το Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά «μία θετική τοποθέτηση». Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις. «Θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα. Απλώς, ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα, δηλαδή από τους προϊσταμένους, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Ερωτηθείς αν η τρόικα ζητά πιο «ζεστό» χρήμα από περικοπές, π.χ., επιδομάτων, συντάξεων, μισθών, ουσιαστικά το επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας πως «προσπαθούμε να συμβιβαστούμε, να βρούμε ένα συμβιβασμό που να συμφέρει την ελληνική οικονομία και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα».
Σε ερώτηση αν η τρόικα δέχεται κάποια πράγματα ή αν θα πάμε σε μια πολιτική λύση, πολιτικού χαρακτήρα και όχι οικονομοτεχνικού, απάντησε πως «δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπάρχουν». «Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό» συμπλήρωσε.
Σχετικά με το χρόνο σύνταξης και δημοσίευσης της έκθεσης της τρόικας, που αφορά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώνεται. Υπενθυμίζεται πως από την έκθεση αυτή θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ δεδομένου ότι βάσει του καταστατικού του δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χώρες το χρέος των οποίων δεν είναι βιώισιμο.
Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της το Σάββατο από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας υποστήριζε πως οι συνομιλίες σχετικά με το κεφάλαιο των δημοσιονομικών του ελληνικού προγράμματος είναι «πολύ καλές και παραγωγικές». Για πρόοδο μίλησε και ο αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, επισημαίνοντας πως οι διαπραγμάτευσεις «έχουν προχωρήσει».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2242274

____________________________________________

πρέπει πρώτα να ψηφιστούν


No comments: