9.10.12

Γ. Στουρνάρας: Το Νοέμβριο η εκταμίευση της επόμενης δόσης

Το Νοέμβριο υπολογίζεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το χθεσινό Eurogroup, ενώ επανέλαβε ότι η επιμήκυνση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτεί παραπάνω χρήματα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Πήραμε την εντολή από το Eurogroup για να δούμε πως θα βρεθούν αυτά τα παραπάνω χρήματα. Με τι τρόπους. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι τόσο δύσκολο πρόβλημα αυτό».
Σε ερώτηση για το πώς θα κινηθούν τα χρονοδιαγράμματα, απάντησε ότι η εικόνα είναι καλύτερη, ωστόσο σημείωσε ότι «έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας».
Τέλος για το αν η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να μεσολαβήσει, έτσι ώστε να υπάρχει μία καλύτερη έκθεση από την τρόικα, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Μέρκελ είπε να δούμε πρώτα την έκθεση της τρόικας. Βέβαια οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται στο τέλος από πολιτικούς, πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησαν τηλεφωνικά νωρίτερα με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τους ενημέρωσαν τόσο για την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ όσο και για το χθεσινό Eurogroup.

Μ. Ντράγκι: Αισθητή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις
Αισθητή πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα διαπιστώνει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας πάντως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.
«Είναι σαφές ότι η πρόοδος όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι αισθητή και σημαντική και είναι επίσης σαφές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα», τόνισε ο Ντράγκι σε σημερινή ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Παρατηρούμε μία πρόοδο, μια ανάγκη για περισσότερη δουλειά», πρόσθεσε ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης, αρνήθηκε πάντως να μιλήσει για τα αποτελέσματα του ελέγχου της τρόικας, πριν δημοσιοποιηθεί η έκθεσή της. «Πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας», είπε.
Ο Ντράγκι είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχόταν μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει η ίδια.
Μ. Φέκτερ: Εντός ευρώ και το 2013 η Ελλάδα
Την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται και το 2013 στο ευρώ  Σχετικά άρθρα εξέφρασε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, επισημαίνοντας πως αποτελεί ακλόνητη βούληση όλων των ομολόγων της στην Ευρωζώνη να διατηρήσουν τη συνοχή της νομισματικής ένωσης και να ενισχύσουν τις προβληματικές χώρες, μέσα από μεταρρυθμίσεις.
Σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», η κ. Φέκτερ σημειώνει πως η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα μπορεί να ληφθεί μόνο μετά την παρουσίαση της τελικής έκθεσης της «τρόικας». Μόνο μετά από την έκθεση αυτή θα υπάρχει η βάση για τη λήψη απόφασης, δηλώνει η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ, ενώ θεωρεί σημαντικό και το κατά πόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει τους όρους.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, λέει πως θα πρέπει να αναμένεται η τελική έκθεση, καθώς οι όποιες περαιτέρω αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στη βάση σοβαρών αποτελεσμάτων. Αυτή τη στιγμή, φήμες και εικασίες δεν βοηθούν κανέναν και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση, από οικονομική άποψη, να σταθεί και πάλι στα πόδια της, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Φέκτερ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2243045

No comments: