23.10.12

Μικρή αύξηση των ξένων επενδύσεων

Μικρή αύξηση των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) προς την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει σήμερα η UNCTAD, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής του τομέα επενδύσεων του Οργανισμού, κάνοντας λόγο για μικρή ένδειξη ανάκαμψης.
Εν τω μεταξύ, το Reuters εκτιμά πως καταγράφεται σταδιακή βελτίωση της επενδυτικής διάθεσης προς την Ελλάδα, ειδικότερα από Ελληνες του εξωτερικού, καθώς αποτιμώνται θετικά η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λάβει την επόμενη δόση και η αλλαγή κλίματος στην Ε.Ε. προς την Ελλάδα.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο γενικός γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), M. Fujita, εκτίμησε πως η αύξηση στη ροή ΑΞΕ προς την Ελλάδα, που παραμένουν, πάντως, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την Πορτογαλία και την Ισπανία, μπορεί ωστόσο να αποτελεί ακόμα μία μικρή ένδειξη ανάκαμψης.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος εκτίμησε, δε, πως -αντίθετα με την άποψη ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία αναιμικής ανάκαμψης- υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ανάκαμψη να αποδειχθεί ραγδαία.
Οσον αφορά στο δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο επενδυτές στη κτηματαγορά και αναλυτές του εξωτερικού, σημειώνει πως από το Καλοκαίρι και μετά καταγράφεται βελτίωση και πλέον η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται πιο σοβαρά στο εξωτερικό. «Υπάρχει κόσμος που συζητά να επιστρέψει και να αγοράσει», αναφέρει χαρακτηριστικά επενδυτής στην κτηματαγορά.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112939447

No comments: