3.10.12

Βομβαρδίζει τη Συρία η Τουρκία σε αντίποινα των επιθέσεων με όλμο -

Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού στόχους μέσα στη Συρία το απόγευμα της Τετάρτης σε απάντηση στον βομβαρδισμό τουρκικού χωριού στη μεθόριο ο οποίος προκάλεσε το θάνατο πέντε μελών μίας οικογένειας, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι συνεδριάζει εκτάκτως η τουρκική ηγεσία υπό τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για να εκτιμήσει την κατάσταση ενώ προς τη μεθόριο κινούνταν στρατιωτικές μονάδες, όπως ανέφερε στο δικτυακό της τόπο η Hurriyet

Είχε ακόμη ενημερωθεί και το ΝΑΤΟ το οποίο συμφώνησε να συνέλθει έκτακτη σύνοδος των μελών του με αφορμή το περιστατικό.

Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε την Άγκυρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις. Ανάλογη τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και τον διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία Λακχντάρ Μπραχίμι.

Η οβίδα από το συριακό έδαφος έπληξε κατοικία στη μεθοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλε στη νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώνοντας μία μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της. Η κωμόπολη πλήττεται τακτικά το τελευταίο διάστημα από αδέσποτες σφαίρες και οβίδες που εκτοξεύονται στις μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Μπασάρ αλ- Άσαντ και των Σύρων αντικαθεστωτικών κοντά στη μεθόριο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν θύματα.

Άλλοτε στενοί σύμμαχοι, μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού στα ανοιχτά της Συρίας και τον θάνατο δύο πιλότων, οι σχέσεις της Συρίας και της Τουρκίας επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=477787

No comments: