2.10.12

Κόβονται οικογενειακά επιδόματα και αφορολόγητα για παιδιά για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους

Την πλήρη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων καθώς και του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο επίδομα, που θα δίνεται σε οικογένειες με βάση αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προωθεί η κυβέρνηση.
Το σήμα για τις ανατροπές στα επιδόματα δίνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει περικοπές συνολικού ύψους 774 εκατ. ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι τα 427 εκατ. ευρώ που καταγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αφορούν το όφελος από την εφαρμογή του νέου συστήματος σύμφωνα με το οποίο:
- Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα που δίνονται σήμερα στις οικογένειες. Πρόκειται για τα επιδόματα και τις συντάξεις που δίνονται μέσω ασφαλιστικών ταμείων (π.χ. ΟΓΑ) σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Οι οικογένειες που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία θα λαμβάνουν εισοδηματική ενίσχυση από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει αλλά και την αξία της περιουσίας τους.
- Καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά.
Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμαίνεται στα 40 ευρώ το μήνα και θα δίνεται στις οικογένειες με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος και της ακίνητης και κινητής περιουσίας τους. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών κ.λπ., όπως γίνεται σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό καταργούνται:
  • Το επίδομα τρίτου παιδιού που ανέρχεται στα 177 ευρώ τον μήνα.
  • Το πολυτεκνικό επίδομα που χορηγείται στη μητέρα με τέσσερα τουλάχιστον παιδιά και διαμορφώνεται στα 44 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί.
  • Η εφάπαξ παροχή ύψους 2.000 ευρώ που χορηγείται στη μητέρα που αποκτά τρίτο παιδί και για κάθε παιδί μετά το τρίτο.
  • Το επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες που χορηγείται στη μητέρα για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 23 ετών και ανέρχεται στα 44 ευρώ τον μήνα.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63718472

No comments: