3.10.12

ΤτΕ: Χαμηλώνει τον πήχη για Core Tier I

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να χαμηλώσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες λόγω των καθυστερήσεων στη σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στέλεχος της ΤτΕ, η κεντρική τράπεζα εγκαταλείπει την απαίτηση για κεφάλαια Core Tier I στο 9% του συνόλου των κεφαλαίων τους, υιοθετώντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους. Για τον σκοπό αυτόν δημοσιεύτηκε Πράξη του Διοικητή (2664/28.09.2012).

Η χαλάρωση των ελάχιστων κεφαλαίων που υποχρεούνται να διατηρούν οι τράπεζες σημαίνει ότι θα απαιτηθούν λιγότερα κεφάλαια για να συνεχίσουν να θεωρούνται βιώσιμες, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη διοχετεύσει 18 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, αλλά το υπόλοιπο της χρηματοδότησης θα δοθεί όταν εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου διάσωσης της χώρας, ύψους 31,5 δισ. ευρώ.

Η επόμενη δόση για την Ελλάδα, όπως σημειώνει το Reuters, έχει καθυστερήσει λόγω της αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/729648/Article.aspx

No comments: