18.10.12

Από αδύναμος κρίκος θα γίνουμε ακρογωνιαίος λίθος της Ευρώπης, είπε ο πρωθυπουργός στο ΕΛΚ [LOL^29.66]

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και από τον «πιο αδύναμο κρίκο» της Ευρώπης θα μετατραπεί σε «ακρογωνιαίο λίθο» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι.

«Στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια... ρεκόρ Γκίνες τελευταία» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά «έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας».

«Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο... Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια. Κυρίως τους τελευταίους μήνες» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι η υλοποίηση του ελληνικού στόχου θα αποτελέσει συνολική επιτυχία για την Ευρώπη. «Γιατί εάν η Ελλάδα μπορέσει να τα καταφέρει, τότε ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο δυνατή από την κρίση. Αν ο πιο "αδύναμος κρίκος" αποδειχθεί αρκετά δυνατός, τότε ολόκληρη η Ένωση θα βγει πιο δυνατή απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο».

Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ορισμένες χώρες «τα έχουν καταφέρει καλύτερα» από άλλες, πρόσθεσε, όμως, ότι «όλοι μαζί είμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις κυρίως στον τομέα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας», μερικές από τις οποίες «μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα μαζί», αλλά «τις περισσότερες από αυτές τις προκλήσεις, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη αποτελούν ουσιώδη στοιχεία οποιασδήποτε στρατηγικής προσαρμογής, ενώ υπογράμμισε ότι «οι κοινωνίες δεν είναι εξαρτήματα» και ότι «οι άνθρωποι δεν είναι ανταλλακτικά». «Πρέπει να διορθώνεις τα προβλήματα, ενώ διατηρείς την κοινωνία ενωμένη και τη συνοχή της ζωντανή».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ένα σχέδιο μακρόχρονης προσαρμογής δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης αλλά και πολιτικής.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο συνέδριο του ΕΛΚ τόνισε: «Θεωρώ καθήκον προς τη χώρα μου να ανατρέψω τα πράγματα και να επιτύχω μια ελληνική επιστροφή. Θεωρώ καθήκον μου προς την Ευρώπη να καταστήσω την ελληνική ιστορία επιτυχίας, μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας».

Και κατέληξε: «Με τη βοήθειά σας ο "πιο αδύναμος κρίκος" θα γίνει σύντομα ακρογωνιαίος λίθος στο ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα».

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231218070

No comments: