17.10.12

S&P: Υποβάθμισε την Κύπρο σε "Β" από "BB" [χρέος2013@130%ΑΕΠ]

Η S&P υποβάθμισε την Τετάρτη την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "Β" από "BB", ενώ διατήρησε αμετάβλητη την βραχυπρόθεσμη ("Β").

Η αξιολόγηση παραμένει σε καθεστώς παρακολούθησης με ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση (Credit Watch Negative), μεταδίδει το Reuters.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την τελευταία υποβάθμιση της χώρας, στις 2 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία τα ομόλογα της χώρας αξιολογήθηκαν ως "σκουπίδια" (junk).

Σύμφωνα με την S&P οι εγχώριοι πολιτικοί περιορισμοί στάθηκαν εμπόδιο σε μια έγκαιρη συμφωνία με την τρόικα για την λήψη ενός πακέτου χρηματοοικονομικής διάσωσης.

Παράλληλα, η αυξανόμενη εξάρτηση της κυπριακής κυβέρνησης από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αυξάνει το ρίσκο αναχρηματοδότησης του χρέους.

Η S&P σημειώνει ακόμα ότι η επιδείνωση των εγχώριων δανειακών χαρτοφυλακίων των κυπριακών τραπεζών, έχει αυξήσει την αβεβαιότητα για το συνολικό κόστος της τραπεζικής κρίσης και το αντίκτυπο που θα έχει στο δημόσιο χρέος της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οίκου το δημόσιο χρέος της χώρας μπορεί να ανέλθει στο 130% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2013.

Με βάση το κύριο σενάριο της S&P, η Κύπρος θα λάβει χρηματοδοτική στήριξη από την τρόικα και σε αυτή δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και η Ρωσία.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/732851/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: