23.10.12

"Νυστέρι" Ράιχενμπαχ στο υπουργείο Υγείας - SOS Χ. Ράιχενμπαχ για ρευστότητα

Τη δημιουργία επιτροπής εκατό 'σοφών', οι οποίοι θα προτείνουν λύσεις στα θέματα της Υγείας, συμφώνησαν το απόγευμα της Τρίτης ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η συνεργασία ήταν ουσιαστική και πως η ελληνική πλευρά ζήτησε τεχνική υποστήριξη για μία σειρά θεμάτων που την ενδιαφέρουν.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το ΕΣΠΑ, ο τουρισμός Υγείας, η διοίκηση των νοσοκομείων, τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ), η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η τιμολόγηση των φαρμάκων, ο ΕΟΠΥΥ και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι θα συσταθεί επιτροπή σοφών, από Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες και – μεταξύ των άλλων – θα προωθηθεί η διοικητική αναδιάρθρωση του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ έκανε λόγο για καλή συνεργασία με τον υπουργό και δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου η χώρα μας να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου.

Δηλώσεις
Μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο κ. Λυκουρέντζος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Είχαμε μια ουσιαστική συνομιλία στο πλαίσιο των συνεργασιών μας με τις επιτροπές οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τα διάφορα θέματα στα οποία χρειαζόμαστε την τεχνική βοήθεια και κυρίως από τη Γερμανία, που είναι η χώρα η οποία έχει την ευθύνη της τεχνικής βοήθειας για το Υπουργείο Υγείας. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Περισσότεροι από εκατό τεχνοκράτες, Έλληνες και Ευρωπαίοι, συνεργάζονται για να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση του Υπουργείου, αλλά και άλλες επιλογές πολιτικής που θα βοηθήσουν τη χώρα μας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει στο πλαίσιο των δανειακών της συμβάσεων.

Βεβαίως, προβάλλαμε τη στρατηγική του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα, διότι θέλουμε να συνδυάσουμε τη φήμη της χώρας μας, την οποία οφείλει στις φυσικές, πολιτισμικές και ιστορικές της δυνατότητες, με την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου.

Επίπεδο το οποίο μπορούν να εξασφαλίσουν το επιστημονικό προσωπικό στη χώρα μας και να συνδυάσουμε με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα τις καλές υπηρεσίες με τις υποδομές του Ελληνικού Δημοσίου και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων'.

Από την πλευρά του ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε:

'Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεται για ανταλλαγή απόψεων πάνω στη δουλειά που μας έχετε ζητήσει να κάνετε.

H Task Force υποστηρίζει το Υπουργείο σε αρκετούς τομείς στα πλαίσια του μνημονίου κατανόησης, το οποίο έχει υπογραφεί με Γερμανία, όπου ο Υπουργός θέλει ακόμη περισσότερη υποστήριξη.

Έχουμε, επίσης, συζητήσει κάποια ακόμη σημαντικά ζητήματα πολιτικής όπου ο Υπουργός πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις στο άμεσο μέλλον.

Ο υπουργός ξεκάθαρα ελπίζει ότι με την επόμενη δόση μετά την έκθεση της τρόικα, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ θα πληρωθούν στις εταιρείες και χαίρομαι που μοιράστηκε μαζί μας μια από τις μεγάλες επιθυμίες του για το μέλλον, την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη Ελλάδα.

Μια πραγματικά δυνατότητα υπάρχει εκεί, η οποία πιστεύω πάρα πολύ ότι μπορεί να προχωρήσει'.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/734030/Article.aspx



«Συμμερίζομαι την ανησυχία του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν», είπε ο επικεφαλής της task force ερωτηθείς για το αν αποδέχεται την προ ημερών δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου σχετικά με καθυστέρηση διοχέτευσης στην αγορά των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τα οποία εγγύηση είναι κρατικό χρήμα αλλά και κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο κ. Ράιχενμπαχ προέβη σε κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη μετά από δίωρη συνεργασία που είχαν.

Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι κεντρικό θέμα ήταν η ρευστότητα επισημαίνοντας ότι είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργια της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Ράιχενμπαχ πρόσθεσε ότι υπάρχει «πιεστικό πρόβλημα ρευστότητας» το οποίο συνιστά «εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα». Πρόσθεσε ότι η task force προσπαθεί να στηρίξει την κυβέρνηση για να βρεθούν λύσεις, το ίδιο και ο κ. Χαν.

Ο Ράιχενμπαχ εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία με την ΕΤΕπ πολύ σύντομα ώστε να φτάσει χρήμα στην αγορά. Πρόσθεσε ότι ευελπιστεί να ξεκινήσουν και τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ ενώ είπε ότι υπάρχει πρόοδος και στα κεφάλαια κίνησης που διαχέονται μέσω του Jeremie.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα εισρεύσουν έως το τέλος του Γενάρη τα 600 εκατ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία με την ΕΤΕπ. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι όσο δεν κλείνει η συμφωνία για τη δόση υπάρχει δυσπιστία ως προς το αν θα μπορέσει η Ελλάδα να… μείνει όρθια δίνοντας έτσι και μια δεύτερη ερμηνεία στα διάφορα τεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν τις τελευταίες μέρες την έλευση του χρήματος.

Το ίδιο στέλεχος ερωτηθείς για την τύχη των 2 δισ. ευρώ κονδυλίων από προγράμματα επενδύσεων, τα οποία δεν έχουν εκταμιευθεί συμβάλλοντας έτσι στη συγκράτηση του ελλείμματος όπως καταγράφεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του Σεπτεμβρίου, είπε ότι το ποσό αυτό μπορεί να διατεθεί αλλά η τύχη του θα εξαρτηθεί από τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Συγχαρητήρια για την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Μεγάλο επίτευγμα χαρακτήρισε οκ. Ράιχενμπαχ την άνοδο της Ελλάδας από την 100η στη 78η θέση του δείκτη ανταγωνιστικότητας της Παγκοσμίας Τράπεζας. Είπε ότι τα νέα είναι πολύ καλά αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις τις οποίες έχει ζητήσει ήδη η ομάδα δράσης ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει το momentum. Έγινε ένα μεγάλο βήμα, ανέφερε, αλλά πρέπει να γίνει ένα ακόμη μεγαλύτερο για να ανέβει η Ελλάδα στην 1η θέση.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στην έκθεση είπε ότι είναι το πρώτο καλό νέο μετά από καιρό για την ελληνική οικονομία και αναμένεται να έχει επιπτώσεις το άκουσμά του στους ξένους επενδυτές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν έγινε τυχαία, ούτε έγινε από εμένα, έγινε από προκατόχους μου». Παρέθεσε, επίσης, σειρά μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος έχει ήδη προωθήσει στην αγορά ή σχεδιάζει να κάνει τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ αυτών ο εκσυγχρονισμός του αγορανομικού κώδικα, η "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ για τις τιμές, και η πρώτη φάση της άρσης εμποδίων εισόδου. Προανήγγελλε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για μέτρα άρσης των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων, ενώ εντός της εβδομάδας ανέφερε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις για την εξυγίανση των κυκλωμάτων λιανικής. Προσδιόρισε στο τέλος Οκτωβρίου το σχέδιο τόνωσης των εξαγωγών.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν αναμένεται να ανακοπεί η αναστολή πλειστηριασμών αν και όπως είπε είναι θέμα που αποτελεί υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα. Το ίδιο ισχύει και για το φλέγον ζήτημα της ρύθμισης των δανείων ιδιωτών σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τις τράπεζες και την τρόικα.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1646947
 

No comments: