7.4.13

Τρόικα: Ζητά να αναβληθούν για τον Μάιο οι 2 δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ

Αναβλήθηκε η Σαββατιάτικη συνάντηση μεταξύ ΥΠΟΙΚ-Τρόικας για την καλύτερη προετοιμασία των δύο πλευρών, ύστερα από αίτημα της τρόικας, αναφέρουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου. Τα ανοικτά μέτωπα συζητήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε εσωτερική σύσκεψη του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος που μετείχε στην συνάντηση, ένα από τα βασικά θέματα διαφωνίας είναι το deal Εθνικής Eurobank. Η τρόικα φέρεται να επιμένει και στο θέμα των «υποχρεωτικών αποχωρήσεων» από το δημόσιο.

Φέρεται επίσης να ζητά να αναβληθούν για τον Μάιο οι 2 δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει έστω τα 2,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Η ίδια πηγή μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου, έκανε λόγο για συνολικά 5-6 πεδία διαφωνίας. «Περιμένουμε τις προτάσεις τους και για τον λόγο αυτό αναβλήθηκε σήμερα η συνάντηση», ανέφερε.

Άλλος παράγοντας επισήμανε ότι το νέο πρόγραμμα επαφών με την τρόικα θα επαναπροσδιοριστεί μετά τη σημερινή διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Εθνική – Eurobank

Στο πεδίο  Εθνικής και  Eurobankτο υψηλόβαθμο στέλεχος ανέφερε ότι  η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί. Επέμεινε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την συγχώνευση των δύο τραπεζών και επιχειρηματολογεί ότι  η συγχώνευση δεν θα δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό βάρος και δεν θα επιβαρυνθεί άλλο το έλλειμμα και το χρέος.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι  μετά την ανάληψη από την Τράπεζα Πειραιώς των κυπριακών τραπεζών πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος ώστε να απορροφηθούν οι τράπεζες ΤΤ και Proton Bank. Επισήμανε με νόημα  ότι «το θέμα είναι αν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος ή όχι» (σημειώνεται ότι  η τρόικα φέρεται να ζητά προς το παρόν αναβολή νέου πωλητηριου για τον Ιούλιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα αλλά η θέση των δανειστών τελεί υπό διαμόρφωση).

Νέα αναβολή στις δόσεις θέλει η τρόικα
Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με την ίδια πηγή παραμένει η δόση των 6 δισ. ευρώ να συζητηθεί πλέον στο Eurogroup στις 13 Μαΐου. Εξήγησε ότι  οι δανειστές θέλουν να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί για να εκταμιευθούν τα 8,8 δισ. ευρώ συνολικά. Αντιθέτως η ελληνική πλευρά επιθυμεί να κλείσει πρώτα το σκέλος  της διαθεσιμότητας για να λάβει τα 2,8 εντός Απριλίου και τα υπόλοιπα 6 δις. ευρώ τον Μάιο. Πρόσθεσε ότι τα διαθέσιμα επαρκούν έως τις  20 Μαΐου που υπάρχει λήξη ομολόγου.

Υποχρεωτικές αποχωρήσεις
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μεγάλο θέμα της διαπραγμάτευσης είναι το δημόσιο. Επί τάπητος βρίσκονται ο σχεδιασμός, οι υποχρεωτικές απολύσεις, τα νέα οργανογράμματα αλλά και το πλάνο της διαθεσιμότητας με την τρόικα να επιμένει στον μνημονιακό στόχο για 25.000 άτομα φέτος. Ο ίδιος παράγοντας ερωτηθείς για την πληροφορία περί κυβερνητικής πρότασης οι 1.000 επίορκοι να αντικατασταθούν από 1.000 υπαλλήλων με προσόντα ανέφερε ότι είναι ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης.

Το νέο δημοσιονομικό κενό 

«Είμαστε κοντά στην εξάλειψη του δημοσιονομικού κενού για το 2013», ανέφερε η ίδια πηγή. Πρόσθεσε ότι  τείνουμε να μηδενίσουμε το κενό, μέσω των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα και από το χαράτσι στα ακίνητα.

Ανάφερε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις που έχει παραδώσει με στόχο  το κλείσιμο μέρους του κενού των 200 εκατ. ευρώ, ενώ  εκτίμησε ότι η «είσπραξη του χαρατσιού πάει πολύ καλύτερα από ότι υπολογίζαμε».

Σημειώνεται ότι η τρόικα ήρθε στην Αθήνα προσδιορίζοντας το δημοσιονομικό κενό του ΕΕΤΗΔΕ στα 750 εκατ. ευρώ (με βάση όμως το αρχικό σχέδιο για 30% χαμηλότερους συντελεστές).  Στο ποσό αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι προστίθενται 750 εκατ. ευρώ από το υπουργείο εργασίας, 100 εκατ. ευρώ από τη διαθεσιμότητα, 100 εκατ από τον φόρο επί των εφοπλιστών (που θα εφαρμοσθεί) και άλλα 1 δισ. ευρώ αν η τρόικα επιμείνει στην κατάργηση του φόρου επί των προνομιούχων μετοχών τραπεζών (νόμος Αλογοσκούφη).

http://www.capital.gr/news.asp?id=1768260

No comments: