7.4.13

Weidmann (Bundesbank): Οι (κυπριακές) τράπεζες μπορούν να διασπαστούν παρά τις όποιες δυσκολίες

Οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να διασπαστούν παρά τις όποιες δυσκολίες, δήλωσε   σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ, J. Weidmann, όπου σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση στην Μεγαλόνησο έχει ήδη σταθεροποιηθεί.
Ο ίδιος πάντως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Κύπρος να χρειαστεί ακόμα περισσότερη ρευστότητα, ενώ τόνισε ότι αυτό που θα λύσει ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων της Λευκωσίας είναι οι μακροπρόθεσμες δομικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank, η διάσωση της Κύπρου δεν αποτελεί  «πρότυπο», λόγω του μεγάλου μεγέθους του χρηματοοικονομικού τομέα της χώρας, αν και πρέπει αυτή που δημιούργησαν το πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα του νησιού να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Είναι σημαντικό το μάθημα που παίρνουμε από την Κύπρο, ότι  δηλαδή οι τράπεζες μπορούν να διασπαστούν, παρά τις όποιες δυσκολίες που υπάρχουν. Αυτό είναι μία θετική ένδειξη, η οποία θα συμβάλλει ώστε να ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Weidmann σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται διάφορες συζητήσεις για την οδηγία που θα αφορά στον χειρισμό των προβληματικών τραπεζών. «Δεν μπορούμε πάντα να σώζουμε τις προβληματικές τράπεζες με τα λεφτά των φορολογούμενων».
Μάλιστα ο ίδιος προειδοποίησε ότι η διάθεση για υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη έχει αμβλυνθεί, και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ιταλία, ο κ. Weidmann δήλωσε πως αν και η χώρα φαίνεται να λειτουργεί με τον «αυτόματο πιλότο» και να τηρεί τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ωστόσο για όσο δεν έχει κυβέρνηση θα αποτελεί πηγή αβεβαιότητας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.
«Δεν είναι ότι έχουμε πολύ λίγη ρευστότητα στην ευρωζώνη, ή ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν δραστηριοποιούνται… τα προβλήματα είναι μάλλον η έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε ορισμένες χώρες και οι αμφιβολίες αναφορικά με την χρηματοοικονομική βιωσιμότητα. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό και μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να το κάνουν», τόνισε.
«Η διαχείριση της κρίσης δεν είναι θέμα μηνών, είναι κάτι πάνω στο οποίο θα εργαζόμαστε για χρόνια, καθώς η επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και η προσαρμογή των κρατικών προϋπολογισμών είναι τεράστιες προκλήσεις που θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν», ανέφερε.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/85952-weidmann-bundesbank-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%E2%80%93-h-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF

No comments: