2.4.13

Σε νέα χαμηλά 26 ετών ο τραπεζικός δείκτης!

Πλησιάζει η ώρα των ΑΜΚ για τις συστημικές Τράπεζες και η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ είναι ακριβώς αυτή που αρκετοί προέβλεπαν και ακόμα περισσότεροι φοβόντουσαν (!)

Δυστυχώς, η συμπεριφορά στον υπόλοιπο 25αρη, επιβεβαιώνει τους φόβους για "παράπλευρες" απώλειες, αποτέλεσμα είτε των εσπευσμένων "margin calls", είτε κινήσεων για ανεύρεση ρευστότητας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank, MIG, Ελ. Πετρελαίων και ΟΛΠ. Αντίθετα, προσπάθησαν οι ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Jumbo (μετά τις 16.12) Τιτάνας Folli Follie Group και Intralot. Να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, στοι υψηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της Jumbo και στο χαμηλό ο τίτλος του ΟΛΠ

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, που δείχνει να επιβαρύνεται και από την περιρρέουσα φημολογία για εμπόδια στο deal Εθνικής - Eurobank, ο κλαδικός δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 26 ετών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/7/1978 (118,14 μονάδες). Μάλιστα το σχετικό συμμάζεμα των απωλειών, τον βοήθησαν να "αναδυθεί" από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 114,96 μονάδων (-8,91%).

Σε νέα χαμηλά εννέα μηνών ο τίτλος της Alpha Bank, με την τελευταία ουσιαστική στήριξη, πριν ανεβάσει κι άλλο στροφές η πτωτική τάση, να εντοπίζεται στα 0,60 ευρώ.
Με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η μετοχή της Πειραιώς που έφθασε μέχρι τα 0,2090 ευρώ (+7,18%), για να υποχωρήσει στην συνέχεια υποκύπτοντας στο γενικότερο αρνητικό κλίμα. 

Νέα χαμηλά 24 ετών και πλέον, για τον τίτλο της Εθνικής. Η τεχνική ανάλυση έχει "σηκώσει τα χέρια ψηλά", καθώς δεν υφίστανται ούτε θεωρητικές στηρίξεις.

Δεν αναφέρεται χαμηλότερο κλείσιμο, τουλάχιστον κατά την τελευταία 15ετία, για την μετοχή της Τρ. Αττικής, που και αυτή κινείται χωρίς ουσιαστικές τεχνικές στηρίξεις.


Η τεχνική εικόνα σε μη τραπεζικούς τίτλους
Σημαντικά επιδεινούμενη η τεχνική εικόνα και σε άλλους μη Τραπεζικούς τίτλους του 25αρη.

Έτσι, η ΔΕΗ έκλεισε στο άνω άκρο της σημαντικής ζώνης στήριξης 5,20 - 5,00 ευρώ, ο ΟΤΕ έχασε την στήριξη των 4,60 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 4,00 ευρώ, ενώ ο τίτλος του Μυτιληναίου δεν μπόρεσε να "φρενάρει" στη στήριξη των 4,80 ευρώ και αν δεν αντιδράσει άμεσα θα μπει σε μεγαλύτερες τεχνικές περιπέτειες.

Συγκρατημένα απαισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, που περιορίζονται στο να επισημάνουν πως το Χ.Α. χρειάζεται άμεσα τους θετικούς καταλύτες που θα σβήσουν το "Κυπριακό σοκ" και θα είναι σε θέση να δώσουν εγγυήσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Βέβαια υπάρχουν και οι περισσότερο απαισιόδοξοι που εκτιμούν πως αν στις νέες συναντήσεις με την τρόικα η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θέσει τους δικούς της όρους, οι εξελίξεις θα αποδειχθούν μεθοδευμένες και πιθανόν ισοπεδωτικές και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε "παγόβουνο" (!)

"Οι διαγραμματικές ανησυχίες, που είχαμε εκδηλώσει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση του Γενικού Δείκτη για την πραγματοποίηση μιας βίαιης καθοδικής κίνησης προς τις 865 μονάδες τελικά όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν αλλά έδωσαν και καθοδικό expand προς τη στήριξη της μεσοπρόθεσμης γραμμής, στις 825 μονάδες" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).
Ζητούμενο πλέον για τη συνέχεια δεν είναι μόνο η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 825 μονάδες αλλά και πάνω από τον 200άρη ο οποίος διέρχεται στις 803 μονάδες περίπου, καθώς μια καθοδική τμήση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα άνοιγε τη διαγραμματική "συζήτηση" για την ολοκλήρωση του βραχυχρόνιου καθοδικού κύματος προς το ισχυρό "μαξιλάρι" μεσομακροπρόθεσμης στήριξης των 760 με 735 μονάδων.

Αλλαγή στην περιρρέουσα αρνητική επενδυτική εικόνα θα μπορούσε να δοθεί με την επιβεβαιωμένη επαναφορά του Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 910 με 920 μονάδων.
Σε αντίθεση με το Γενικό Δείκτη ο FTSE25 έχει ήδη τμήσει καθοδικά τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών (283 μονάδες) κρατώντας προς το παρόν σε επίπεδο κλεισίματος τη στήριξη στις 272 μονάδες. Η πτωτική όμως, καταστρατήγηση, με φίλτρο δύο συνεδριάσεων, των επιπέδων αυτών θα ανοίξει το πεδίο για τη καταγραφή τιμών χαμηλότερα των 260 μονάδων με τη καθοδική κορύφωση να εντοπίζεται στις 240 μονάδες. Επανεκτίμηση στο αναφερόμενο καθοδικό σενάριο θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με την επανάκτηση με ισχυρό τζίρο συναλλαγών του ψυχολογικού ορίου των 300 μονάδων.


Mevaco και η ΚΡΙ- ΚΡΙ
Η ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2012 μπορεί να εμφάνισαν τη "γύμνια" αρκετών εισηγμένων αλλά έφεραν, όμως, στην επιφάνεια και μερικές εταιρείες οι οποίες μπόρεσαν να ξεφύγουν από την υπάρχουσα οικονομική δυσπραγία πραγματοποιώντας την θετική έκπληξη στον πίνακα των εταιρικών αποτελεσμάτων. Δύο από αυτές τις εταιρείες, που παρουσίασαν ενδιαφέρουσα κερδοφορία ήταν η Mevaco και η ΚΡΙ- ΚΡΙ, που θα αναλύσουμε διαγραμματικά πιο κάτω.

Η Mevaco έχει διορθώσει έντονα στις τελευταίες εβδομάδες μετά την επαφή, που πραγματοποίησε με την άνω πλευρά του μακροπρόθεσμου καναλιού δίνοντας έτσι την ευκαιρία για πιθανές επανατοποθετήσεις στα επίπεδα του 1,05 με 0,96 ευρώ. Τοποθετήσεις οι οποίες θα έχουν ως μεσοπρόθεσμο διαγραμματικό στόχο την περιοχή αντίστασης των 1,70 ευρώ.

Η Κρι Κρι έχει δημιουργήσει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών έναν σχηματισμό "σημαίας", όπου συνήθως είναι "pattern" συνέχειας της υπάρχουσας κυρίαρχης τάσης. Πιθανή ανοδική διάσπαση με αυξημένο όγκο συναλλαγών της άνω πλευράς του σχηματισμού, στα 1,82 ευρώ, θα βάλει τις βάσεις για την εκδήλωση μιας νέας ανοδικής κίνησης προς το επίπεδο αντίστασης των 2,05 ευρώ. Ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου θα θέσει πλέον ως στόχο τα υψηλά της Άνοιξης του 2008, στα 2,39 ευρώ.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα, με τον Nikkei να πιέζεται χαμηλότερα, στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, θετική εικόνα στην Ευρώπη, με κέρδη ξεκίνησε η Wall Street.
Η ισοτιμία USD/JPY έδωσε ένα κλασικό σήμα πώλησης στα 93,55 γεν με το "stop loss" να είναι στα 94,40 γεν και το στόχο στα 90,91 γεν. Με την ισοτιμία να έχει διασπάσει την ανοδική γραμμή τάσης των τελευταίων τεσσάρων μηνών στα 94,11 γεν, τα χαμηλότερα επίπεδα θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με την BofA. Στις επόμενες συνεδριάσεις, ο στόχος είναι στα 90,91 και στα 90,02 γεν.

Εκτός στόχου η Γαλλία ως προς το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2012 σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Κυβέρνηση της Χώρας. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα της Γαλλίας μειώθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ από 5,3% τον προηγούμενο χρόνο. Παρόλα αυτά, ο στόχος για μείωση στο 4,5% δεν επετεύχθη. Η Κυβέρνηση της Γαλλίας είχε ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτευχθεί και ο φετινός στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της παράταση των προθεσμιών.

Προς τα κάτω θα αναθεωρήσει η Ισπανική Κυβέρνηση τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2013, όπως ανέφερε πηγή στο Reuters. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,5% στο -1%. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ισπανική Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Κομισιόν την αλλαγή στο στόχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 6% από 4,5% προηγουμένως.

Κατεβάζει περαιτέρω ταχύτητα ο Ευρωπαϊκός κλάδος μεταποίησης, σύμφωνα με το δείκτη ΡΜΙ της Markit. Συγκεκριμένα, στην τελική ένδειξη για το Μάρτιο, ο δείκτης διαμορφώνεται στο 46,8 από 47,9 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη ήταν σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο, στο 46,6. Το πιο ανησυχητικό σημείο είναι πως φαίνεται ότι η κρίση επηρεάζει πλέον και τον Πυρήνα της Ευρωζώνης.


Η ανεργία στην Ευρωζώνη
Αμετάβλητο στο 12% έμεινε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό της ανεργίας ενισχύθηκε στο 10,9% από 10,8% τον προηγούμενο μήνα. Από πλευράς Κρατών-Μελών, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Αυστρία (4,8%), στη Γερμανία (5,4%) και στο Λουξεμβούργο (5,5%). Η Eurostat επισημαίνει πως το μεγαλύτερο άλμα της ανεργίας καταγράφεται στην Ελλάδα όπου από 21,4% τον Δεκέμβριο του 2011 εκτινάχθηκε στο 26,4% τον Δεκέμβριο του 2012. Ακολουθεί η Κύπρος, όπου το ποσοστό της ανεργίας ενισχύθηκε από το 10,2% στο 14% την ίδια περίοδο.

Το 27% ανεργίας στη Χώρα μας δεν είναι βιώσιμο, τόνισε ο διευθυντής έρευνας του ΙΟΒΕ Άγγελος Τσακανίκας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αν σε άλλες Χώρες του εξωτερικού η ανεργία φτάσει σε διψήφιο νούμερο "πέφτουν Κυβερνήσεις" (!) Σημείωσε, δε, ότι πάνω από το 60% των ανέργων είναι χωρίς εργασία πάνω από 12 μήνες και απαξιώνεται έτσι εργασιακά.

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται το χάσμα των επιτοκίων μεταξύ των Χωρών της Ευρωζώνης, παρά τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έκθεση της Goldman Sachs αποτυπώνει τη διεύρυνση των αποκλίσεων στο κόστος δανεισμού μεταξύ των Χωρών του ευρώ. Καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι ενώ η ΕΚΤ απέτρεψε την καταστροφική διάσπαση της Ευρωζώνης δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τις πιστωτικές συνθήκες στις Χώρες του Νότου, όπου οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν ζοφερές.

Οι αναδυόμενες Χώρες ψαλιδίζουν το ποσοστό των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων που διακρατούν σε ευρώ και μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι Κεντρικές Τράπεζες των αναπτυσσόμενων Χωρών, το 2012, πούλησαν 45 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι τοποθετήσεις τους στο ενιαίο νόμισμα μειώθηκαν κατά 8%. Οι Κεντρικές Τράπεζες επιλέγουν για τα συναλλαγματικά τους αποθέματα τα νομίσματα που θεωρούν περισσότερο σταθερά, ασφαλή και ρευστοποιήσιμα. Το ευρώ αντιστοιχεί πλέον μόλις στο 24% των συναλλαγματικών αποθεμάτων των αναδυόμενων Χωρών, από 31% το 2009.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002. Το ποσοστό του δολαρίου έμεινε σταθερό στο 60%. Οι αναδυόμενες Χώρες στράφηκαν σε άλλα νομίσματα, όπως το δολάριο Αυστραλίας και τα νομίσματα άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Από εκεί και πέρα, οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία της Κύπρου, κατέλαβαν και σήμερα την "μερίδα του λέοντος" στις εκτιμήσεις διεθνών οίκων και αναλυτών, ενώ στο Χ.Α.Κ. (-2,56% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) ξεκίνησε σήμερα, μετά από πολυήμερη διακοπή, η διαπραγμάτευση των μετοχών των εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιρειών πλην των δύο τραπεζών CPB και Τρ. Κύπρου. Για τις μετοχές των δύο Τραπεζών, παρατείνεται η αναστολή διαπραγμάτευσης και στο Χ.Α. μέχρι τις 15 Απριλίου.

Λάβρος κατά της πολιτικής που ακολουθείται στην Ευρωζώνη αλλά και συγκεκριμένα κατά της Γερμανίας φάνηκε ο Jim O'Neill, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως το πραγματικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη δεν είναι η Κύπρος, αλλά η Ιταλία.

Πολύ απογοητευμένη από την Ευρώπη δηλώνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της στην οποία προτείνει στους πελάτες να συνεχίσουν να πουλάνε ευρώ έως ότου η ισοτιμία φτάσει στο 1,20 έναντι του δολαρίου, για τρεις διαφορετικούς λόγους:

Πρώτον, η αντίδραση των πολιτικών στο θέμα της Κύπρου ήταν ιδιαίτερα αντιπαραγωγική. Η ελευθερία της διακίνησης κεφαλαίων έχει αρθεί στο Νησί. Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση δεν υφίσταται πλέον σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Δεύτερον, η Deutsche Bank δηλώνει ότι έχει εκπλαγεί αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες, η Ιταλία να οδεύσει σε δεύτερες γενικές εκλογές, με απρόβλεπτο αποτέλεσμα.
Τρίτον, η πλειοψηφία των αναλυτών τοποθετεί πλέον την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους. Όσο περισσότερο αποδυναμώνουν οι αναπτυξιακές προοπτικές, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις για τη διατηρησιμότητα του χρέους των χωρών, αποδυναμώνοντας την διάθεση των επενδυτών για τοποθετήσεις σε ομόλογα της Ευρωπεριφέρειας, κάτι αρνητικό για την ανάπτυξη.

"Μπορεί η Κύπρος να στέκεται πολύ κοντά στην έξοδο, αλλά αν και πληροί τις περισσότερες προϋποθέσεις νομισματικής κατάρρευσης δεν έχει ανοίξει ακόμη την πόρτα προς τον έξω Κόσμο… Αντίθετα η Κύπρος -και ίσως κι η υπόλοιπη Ευρωζώνη- μοιάζουν να βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν απέχει από εκείνη που βίωσαν οι ΗΠΑ το 1932-33, όταν η νομισματική ενοποίηση σταμάτησε να υπάρχει και στη συνέχεια μεταρρυθμίστηκε" αναφέρει η UBS.

Οι δρακόντειοι κεφαλαιακοί περιορισμοί αποκατέστησαν την ηρεμία σε μια εκτός ελέγχου κατάσταση στην Κύπρο, σημειώνει σε άρθρο του στο CNBC.com ο El-Erian της Pimco. Ο άμεσος στόχος είναι ο περιορισμός εκροής καταθέσεων, δηλαδή μείωση του ρίσκου κατάρρευσης των Τραπεζών που θα οδηγούσε τη Χώρα στην ύφεση και θα απειλούσε ενδεχομένως και τη λειτουργία της Ευρωζώνης. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι αυτή η προσέγγιση λειτουργεί αν οι έλεγχοι συνοδευτούν από την ευθυγράμμιση οικονομικών πρωτοβουλιών και όταν προσφέρεται στον Λαό αυθεντική ελπίδα ανάκαμψης και επιστροφής στην ομαλότητα. Στην περίπτωση της Κύπρου, το παρόν πακέτο περιορισμών θα εμποδίσει ό,τι έχει απομείνει ως προς την δυναμική ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας:

Με την περιορισμένη πρόσβαση στις Τραπεζικές καταθέσεις, η Ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει και τα επιτόκια αποταμίευσης θα ενισχυθούν. Η επενδυτική δραστηριότητα θα βαλτώσει λόγω των τεράστιων εμποδίων στη συνολική ζήτηση. Η ελάχιστη ροή κεφαλαίων περιορίζεται σε μια μόνο κατεύθυνση- εκτός Κύπρου και με τα κεφάλαια πολλών εταιρειών να είναι "παγιδευμένα", περιορίζονται και οι πιο καθημερινές εταιρικές δραστηριότητες.

Οι μεγάλοι καταθέτες στην μεγαλύτερη Κυπριακή Τράπεζα αναμένεται να χάσουν πολύ περισσότερα από όσα αρχικά φοβόντουσαν στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της Ε.Ε., ανέφερε πηγή στο Reuters με γνώση επί του θέματος. Τα σκληρά μέτρα στα πλαίσια του πακέτου στήριξης, θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η Κύπρος παύει πλέον να είναι χρηματοοικονομικό κέντρο, ενώ θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση και σε περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας εκτιμά το πρακτορείο.

Πρότυπο θα είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο για μελλοντικές διασώσεις Χωρών - Τραπεζών, όπως αποδεικνύεται από το σχέδιο που τελεί υπό διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τυπικά από την 1/1/2015. Η οδηγία προβλέπει πως, για την εξυγίανση των Τραπεζών και για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στόχος θα είναι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης των φορολογουμένων σε απώλειες, σε περίπτωση αφερεγγυότητας, αλλά το βάρος θα πέφτει στους μετόχους και στους πιστωτές, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες Επιχειρήσεις.

Αλώβητες θα παραμένουν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από τη διαδικασία εξυγίανσης. Ανοιχτό είναι ωστόσο το θέμα εισφοράς σε μεγαλύτερα ποσά, τις αμοιβές των εργαζομένων και τις υποχρεώσεις προς εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η Αμερικανική οικονομία είναι μια "φούσκα" την οποία διογκώνει το "ψεύτικο χρήμα" της Federal Reserve και η οποία θα σκάσει μέσα σε λίγα χρόνια, δήλωσε ο Ντέιβιντ Στόκμαν, ο οποίος είχε διατελέσει υπεύθυνος προϋπολογισμού της Kυβέρνησης Ρόναλντ Ρήγκαν. "Όταν σκάσει η φούσκα, δεν θα υπάρξει νέος κύκλος διασώσεων όπως εκείνες που έγιναν στις τράπεζες το 2008", αναφέρει ο κ. Στόκμαν, που έχει διατελέσει και υψηλόβαθμο στέλεχος της Blackstone Group. "Αντίθετα, η Αμερική θα διολισθήσει σε μια εποχή δριμείας λιτότητας και άγριας πολιτικής διαμάχης, που θα εξαφανίσει ακόμη και τα σημερινά απομεινάρια οικονομικής ανάπτυξης".


Επιστρέφοντας στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, τις θέσεις του στην Ελλάδα έχει αρχίσει να μειώνει η Dromeus Capital, ένα από τα hedge fund που αποκόμισε μεγάλα κέρδη από τα Ελληνικά ομόλογα. "Οι τιμές των Ελληνικών στοιχείων ενεργητικού πραγματοποίησαν ένα εκπληκτικό ράλι τα τρία τελευταία τρίμηνα, αλλά οι μελλοντικές προοπτικές βασίζονται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και την αποκατάσταση της ανάπτυξης και έχουμε αμφιβολίες και για τα δύο" ανέφερε o ιδρυτής του hedge fund, Αχιλλέας Ρίσβας.

Ο κ. Ρίσβας υποστήριξε ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα είναι μεταξύ 2 με 4 δισ. ευρώ. "Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η ύφεση πλησιάζει στο τέλος της" ανέφερε ο αναλυτής του hedge fund, Νεκτάριος Παπαγιαννακόπουλος. "Το μοντέλο μας δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η Ελλάδα να μην επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, καθώς τα έσοδα από φόρους θα είναι πιο αδύναμα από ότι προβλέπεται" πρόσθεσε.

Η εταιρεία Michelin, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, διέφευσε με επίσημη ανακοίνωσή της τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία έχει την πρόθεση να κλείσει την Ελληνική θυγατρική της. "Αντιθέτως, η Michelin προτίθεται να ενισχύσει μακροχρόνια την παρουσία της στις Αγορές που έχουν μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης και η Ελλάδα είναι μία από αυτές" επισημαίνει ο David Jean, Commercial Director της Michelin στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI - Purchasing Managers’ Index) της Markit για τον Ελληνικό μεταποιητικό τομέα -σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία- υποχώρησε στις 42,1 μονάδες, από τις 43 μονάδες τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ο Μάρτιος ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος συνεχής μήνας όπου καταγράφεται τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων.

Στα πιο στενά όρια του Χ.Α., την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών Χατζηιωάννου και Sprider αποφάσισε από σήμερα 2/4/2013 ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Χ.Α. κ. Σωκράτης Λαζαρίδης. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν διασφαλίζεται και απειλείται προσωρινά η ομαλή λειτουργία της Αγοράς των μετοχών των εταιρειών, καθώς ο τύπος της έκθεσης ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών-λογιστών στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους είναι "Αδυναμία έκφρασης γνώμης" και επομένως η αναστολή είναι αναγκαία για την προστασία των επενδυτών.

Την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Diversa από σήμερα 2 Απριλίου αποφάσισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η απόφαση ελήφθη καθόσον η εταιρεία προέβη στη σύνταξη και δημοσίευση της εξαμηνιαίας οικονομικής κατάστασης της χρήσης 1/7/2012-31/12/2012 και πλέον εκλείπει ο λόγος θέσης των μετοχών της σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης.

Επίσης, εντείνονται οι φήμες για πιθανό deal μεταξύ Δία και Σελόντα, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι εισηγμένες σε ερώτηση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σχετικά με την πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών. Η είδηση δεν έτυχε θετικής υποδοχής από το χρηματιστηριακό ταμπλώ, καθώς η μετοχή της Δίας τερμάτισε την συνεδρίαση με μηδενικές συναλλαγές και ο τίτλος της Σελόντα με συνολικό όγκο 1940 τε. έκλεισε στα 0,3000 ευρώ με απώλειες 6,54% και στο χαμηλό ημέρας.

Από τα αποτελέσματα 2012, ίσως αξίζουν επισήμανσης ορισμένα στοιχεία όπως:
Ο όμιλος της Δίας για το 2012 είχε κύκλο εργασιών 107,3 εκατ. (-14,9%) και ενοποιημένες ζημιές 26,8 εκατ. (από 13,93 εκατ. πέρυσι). Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ήταν αρνητικά (24,383 εκατ.) οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 12,66 εκατ., οι βραχυπρόθεσμες στα 98,8 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 1,5 εκατ.

Στις σημειώσεις των ορκωτών αναφέρονται και τα εξής: Επί των ακινήτων των εταιρειών του ομίλου υφίστανται υποθήκες και προσημειώσεις ποσού 29.720 χιλ. ευρώ για εξασφάλιση Τραπεζικών δανείων των οποίων τα υπόλοιπα κατά την 31.12.2012 ανέρχονταν στο ποσό των 22.784 χιλ. ευρώ Το θέμα έμφασης της έκθεσης επισκόπησης του νόμιμου ελεγκτή αναφέρεται στην αρχή της συνέχισης της δραστηριότητας.

Στην περίπτωση του ομίλου Σελόντα, ο κύκλος εργασιών ήταν για το 2012 στα 133,7 εκατ. (+3,9%), ενώ οι ζημιές περιορίστηκαν στα 11 εκατ. από 37,4 εκατ. πέρυσι. Τα ίδια κεφάλαια στα 16,64 εκατ., οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 42 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες στα 122,1 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 8,2 εκατ.

Στις σημειώσεις των ορκωτών αναφέρονται και τα εξής: Επί των αποθεμάτων ιχθύων αξίας 15 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και τον όμιλο έχει γραφεί ενέχυρο για εξασφάλιση ισόποσων κοινοπρακτικών δανείων, ενώ επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου έχει εγγραφεί υποθήκη υπέρ των Τραπεζών MILLENNIUM BANK και Τράπεζα Πειραιώς ποσού €28.084 χιλ ευρώ για εξασφάλιση Τραπεζικών δανείων του Ομίλου ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΕΒΕ. Το θέμα έμφασης των Νομίμων Ελεγκτών αφορά στις μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της Εταιρείας και του Ομίλου καθώς και το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης.


Ποιοι τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο
Πέντε τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, από το ταμπλώ του 25αρη όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή του Τιτάνα και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,96%), Intralot (+3,83%), Jumbo (+0,54%), Folli Follie Group (+3,1%) και ΟΠΑΠ (+1,46%).Από την "κόκκινη πλευρά", οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-14,29%) και MIG (-11,15%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 8% για Μυτιληναίο και Alpha Bank, του 7% για την Μέτκα, του 6% για την ΔΕΗ, του 5% για Εθνική, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 11.52 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 843,81 μονάδες (13.57) και τελικά έκλεισε στις 856,29 με απώλειες 1,48%, ενώ ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων) υποχώρησε στα 46,9 εκατ. από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Coca-Cola, Jumbo, Fourlis).

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών και σε 28 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.

Χαμηλότερα του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΒΖ, Ευρ. Πίστη, S&B και Kleeman, κινητικότητα στην Ελτον, επέστρεψαν οι λίγοι αγοραστές στην Q&R, ενώ με λίγες συναλλαγές ο Καρέλιας απειλεί τα υψηλά 14 ετών (!)

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/768324/ArticleMarketComment.aspx

______________________________________

ETE έως 57
ΑΛΦΑ στήριξη στα 60
η ΕΥΡΩΒ στα 20 και η ΠΕΙΡ στα 18

κάποτε ήταν ευρώ, σήμερα λεπτά

γνωστά πράγματα που είχαν συμβεί ξανά, από το 2008, σε άλλες χώρες αλλά με τράπεζες, και ήταν πολύ εύκολα προβλέψιμα
όμως το μέγεθος της καταστροφής ακόμα αγνοείται

κάποιοι λένε εδώ και μήνες ότι με ΕΤΕ κάτω από 50 η δραχμή είναι κοντά, άλλοι απλά συνεχίζουν το σορτάρισμα, άλλοι θεωρούν θα πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση ενώ κάποιοι θεωρούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα αποτύχει
το ταμπλώ δείχνει σίγουρα τι σημαίνει ανακεφαλαιοποίηση

"ο κλαδικός δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 26 ετών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/7/1978"

Τίτλος: εγώ βγάζω 35 κλεισμένα, ήτοι 36...


No comments: