7.4.13

Μόλις 42 εισηγμένες θα δώσουν μέρισμα για τη χρήση του 2012


Μία στις πέντε εταιρείες θα δώσουν μέρισμα για την περασμένη χρήση. Σύμφωνα με χρηματιστές, από τα πρώτα στοιχεία επεξεργασίας των ισολογισμών προκύπτει ότι σε σύνολο 260 εισηγμένων μόλις 42 εταιρείες θα καταβάλουν μέρισμα για τη χρήση του 2012 και θα ανέρχεται στο ποσό των 768 εκατ. ευρώ, έναντι 734,576 εκατ. ευρώ το 2011.
Η εικόνα αυτή δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Χαρακτηριστικά, το 2007, το ύψος των διανεμόμενων μερισμάτων από τις εισηγμένες εταιρείες ήταν στο αποκορύφωμά του (5,361 δισ. ευρώ), ενώ οι εταιρείες που προχωρούσαν σε διανομή μερίσματος ήταν 176, ενώ 231 εταιρείες το 2004 είχαν μοιράσει 2,75 δισ. ευρώ στους μετόχους τους. Το 2005 είχαν διανεμηθεί συνολικά μερίσματα ύψους 3,155 δισ. ευρώ, το 2006 διανεμήθηκαν 4,303 δισ. ευρώ, το 2008 κεφάλαια ύψους 2,447 δισ. ευρώ και το 2009 το ύψος των μερισμάτων έφθασε τα 1,737 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Από τις εταιρείες που παραδοσιακά έδιναν μεγάλο μέρισμα, μερικές δεν συγκαταλέγονται πλέον στη συγκεκριμένη λίστα. Κάποιες άλλες, ωστόσο, εξακολουθούν να επιβραβεύουν τους μετόχους τους με αυτόν τον τρόπο και στη συγκεκριμένη λίστα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων: Τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), η Coca-Cola (0,25 ευρώ), ο ΟΠΑΠ (0,35 ευρώ), η ΕΧΑΕ (0,14 ευρώ), η ΕΥΑΘ (0,30 ευρώ), ο ΟΛΘ (0,35 ευρώ), ο Καρέλιας (7,60 ευρώ) και η Μέτκα (0,65 ευρώ). Οπως διαπιστώθηκε από τις κινήσεις των εισηγμένων το 2012, όσες εταιρείες είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους στο εξωτερικό προχώρησαν σε ενίσχυση του τοπικού εμπορικού τους δικτύου και του στελεχιακού δυναμικού των θυγατρικών, με στόχο το άνοιγμα νέων αγορών. Η υψηλή μερισματική πολιτική αποτελούσε μέχρι και το 2008 το ισχυρό πλεονέκτημα που είχε η ελληνική αγορά και γι' αυτό προσέλκυσε μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτικών οίκων.
Σύμφωνα με την αγορά, περιθώρια εξεύρεσης κεφαλαίων δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όσο η κατάσταση στις τράπεζες παραμένει ως έχει, ενώ οι εξοικονομήσεις μέσω αναδιαρθρώσεων και περιορισμού κόστους έχουν εξαντληθεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα χρονικά περιθώρια των εισηγμένων για να αλλάξει το μίγμα πωλήσεων και να κατευθυνθεί προς το εξωτερικό είτε δεν υπάρχουν είτε δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τους υπάρχοντες πόρους. Ταυτόχρονα, αρκετές εισηγμένες άρχισαν να απογαλακτίζονται από τις δραστηριότητες που είχαν με το ελληνικό Δημόσιο, αφού οι υποχρεώσεις του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα αγγίζουν σήμερα τα 9 δισ. ευρώ.
Υπήρξαν και άλλες εισηγμένες που πραγματοποίησαν στροφή 180 μοιρών στη δραστηριότητά τους και επέλεξαν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στο εξωτερικό, αφού διαπίστωσαν ότι ακόμη και σήμερα - έπειτα από 5 χρόνια συνεχούς ύφεσης - δεν έχει διαφανεί πού σταματά η κάθοδος της ελληνικής οικονομίας.

ΤΑΜΕΙΟ
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία των εισηγμένων στο ΧΑ το 2012, προκύπτει ότι από τα 8,43 δισ. ευρώ που ήταν το ταμείο τους το 2011, μειώθηκε στα 8,14 δισ. ευρώ το 2012 και η... αιμορραγία αναμένεται να συνεχιστεί και εφέτος, αναφέρουν βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ.
Οι ίδιοι προβάλλουν την αυξημένη φορολογία, που ακόμη και τα λίγα κέρδη χάνονται, αφού είναι αναγκασμένοι να προκαταβάλουν τον φόρο της επόμενης χρήσης! Κι αυτό τη στιγμή που, αν πρόκειται για εξαγωγικές επιχειρήσεις, το κράτος χρωστάει δισεκατομμύρια από επιστροφές ΦΠΑ.
Κατά τα άλλα, είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι εταιρείες εκείνες που παρά την κρίση καταφέρνουν και έχουν γεμάτο το ταμείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Καυκάς, μόλις δώδεκα εταιρείες έχουν καταφέρει να εμφανίσουν στον ισολογισμό τους μετρητά και ταυτόχρονα μηδενικό δανεισμό. Επίσης, στις 29 συνολικά ανέρχεται ο αριθμός των επιχειρήσεων εκείνων που τα μετρητά τους είναι περισσότερα από τα δάνεια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Καρέλια, που έχει μηδενικό δανεισμό και ταμείο που ξεπερνάει κάθε προσδοκία, 173 εκατ. ευρώ!

ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
O αναλυτής σημειώνει πως η ρευστότητα παραμένει ένα δύσκολο στοίχημα, καθώς ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι 55 εισηγμένες έχουν ταμείο κάτω από 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εμφανής είναι η προσπάθεια των εταιρειών να μειώσουν την έκθεσή τους στον ακριβό τραπεζικό δανεισμό, αφού παρατηρείται μείωση του συνολικού δανεισμού των εισηγμένων κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ στα 38,5 δισ. ευρώ από 41,2 δισ. ευρώ το 2011.
Η μείωση αυτή του χρέους χρηματοδοτήθηκε κυρίως από αναδιαρθρώσεις δανεισμού ή καλύτερη διαχείριση κεφαλαίου κίνησης, καθώς τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα υποχώρησαν μόλις κατά 390 εκατ. ευρώ στα 8,14 δισ. ευρώ από 8,43 δισ. ευρώ πέρυσι.
Αξιοσημείωτη η μείωση του εταιρικού χρέους του ΟΤΕ, το οποίο ανήλθε σε 4,05 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 850 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ το καθαρό χρέος ανέρχεται σε 2,89 δισ. ευρώ, εφόσον διαθέτει ταμείο με 1,16 δισ. ευρώ.
Τέλος, αναφέρουμε ότι υπάρχουν 29 εταιρείες με καθαρό ταμείο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι: Καρέλιας, ΟΠΑΠ, Aegean, EXAE, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Μέτκα, Eurobank Properties, Πλαίσιο.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1902171&nt=103

No comments: