16.4.13

"Ανάσα" σε 48 δόσεις για τα στεγαστικά

«Αναπνευστήρα» τετραετίας, μόνο για τους καλοπληρωτές των τραπεζών, θα αποτελέσει η ρύθμιση-πλαίσιο στην οποία κατέληξαν Κυβέρνηση και Τρόικα μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, με στόχο να υψώσουν ανάχωμα στη πλημμυρίδα των «κόκκινων δανείων».

Οι λεπτομέρειες της σχετικής ρύθμισης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης θα μπορούσε να βοηθήσει περίπου 200.000 δανειολήπτες, παρουσιάζονται σήμερα το μεσημέρι από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και κινούνται στη βάση της προεκλογικής δέσμευσης του Α. Σαμαρά για αναπροσαρμογή της δόσης των στεγαστικών δανείων στο 30% του εισοδήματος των δανειοληπτών. Στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ωστόσο, τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος δανειολήπτης στη ρύθμιση θα είναι πολλά, σύνθετα και συνδυαστικά, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβλήθηκε από τις τράπεζες και την τρόικα ώστε να μην πληγεί η ρευστότητα των τραπεζών από τη μείωση των δόσεων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν ήταν προαπαιτούμενο για τη δόση, θα αποτελέσει τη βάση ώστε οι τράπεζες να υποχρεούνται να προχωρούν σε προτυποποιημένες ρυθμίσεις δανείων διάρκειας κατ’ ελάχιστον 48 μηνών, στη διάρκεια των οποίων οι δανειολήπτες θα καταβάλλουν τόκους με επιτόκιο που θα κινείται γύρω στο 1,5% ή και ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου.

Για τους «καλοπληρωτές» ανέργους και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες οι δόσεις θα «παγώσουν» ολοκληρωτικά για μια τετραετία.

Δικαίωμα χρήσης της ρύθμισης θα έχουν μόνο όσοι δανειολήπτες έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία μέχρι 180.000 ευρώ (200.000 ευρώ για πολύτεκνους) και τα δάνειά τους είναι «ενήμερα», δηλαδή δεν έχουν σταματήσει να καταβάλλουν δόσεις.

Βασική προϋπόθεση, θα είναι το οικογενειακό καθαρό εισόδημα (μετά από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ και να έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 35% σε σχέση με το τέλος του 2010. Επιπλέον θα προβλέπεται πλαφόν στη συνολική περιουσιακή κατάσταση (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές κ.ά.), που πιθανότατα θα προσδιοριστεί χαμηλότερα από τις 300.000 ευρώ, ενώ το ύψος του ανεξόφλητου δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά το πενταπλάσιο του εισοδήματός τους. Στο πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων αναμένεται να θεσπιστούν ενδιάμεσα «εισοδηματικά επίπεδα».

Μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος η διάρκεια του δανείου θα επιμηκύνεται ανάλογα και η εξόφληση θα συνεχίζεται με τους αρχικούς όρους του δανείου.

Το ποσό της δόσης θα είναι συνδεδεμένο με το εισόδημα του δανειολήπτη, καθώς ανεξάρτητα αν αυτό αυξάνεται ή μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, η δόση θα αναπροσαρμόζεται ώστε να αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος. Κάθε χρόνο οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα να επανεξετάζουν την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1774744

No comments: