21.4.13

Κύπρος: Νέο διάταγμα περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές - Πακέτο μέτρων για την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας

Νέο διάταγμα, το ένατο κατά σειρά, για τα περιοριστικά μέτρα στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου.
Βάσει του νέου διατάγματος επιτρέπεται η μεταφορά μέχρι και 300 χιλιάδων ευρώ, ανά συναλλαγή, εντός της Δημοκρατίας, από λογαριασμό ενός πιστωτικού ιδρύματος σε λογαριασμό άλλου.
Αυτό ισχύει όταν η συναλλαγή εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής.
Επίσης επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων σε φοιτητές εκτός Κύπρου μέχρι και πέντε χιλιάδων ευρώ το τρίμηνο, για έξοδα συντήρησης, αλλά το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να διατηρεί κατάλογο στον οποίο θα καταγράφει και θα παρακολουθεί όλες τις πληρωμές.
Η επιτροπή θα έχει δικαίωμα να ζητήσει κατάλογο και πληροφορίες για οποιαδήποτε πληρωμή.
Επιπλέον, όσοι ταξιδεύουν εκτός Δημοκρατίας μπορούν να μεταφέρουν σε μετρητά δύο χιλιάδες ευρώ αλλά δεν θα μπορούν να αποσύρουν πέραν των τριακοσίων ευρώ ημερησίως, που είναι το επιτρεπόμενο όριο ανάληψης ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/642999

Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των ασθενέστερων, την ενίσχυση της απασχόλησης και την προώθηση της ανάπτυξης παρουσίασε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πακέτο μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας κινείται σε πέντε βασικούς άξονες:
- Την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού
- Την κατάρτιση άνεργων νέων και πτυχιούχων
- Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Την ενίσχυση της ανάπτυξης και
- Την ενθάρρυνση της πράσινης ανάπτυξης
Μέτρα για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού
Αναλυτικότερα, για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταπόκρισης σε δανειακές υποχρεώσεις, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι έχει επιτευχθεί μέσα από τη Δανειακή Σύμβαση, η δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των οφειλετών.
Στο θεσμικό βαθμό που της επιτρέπεται, η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει, όπως είπε ο ίδιος, σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους και για το σκοπό αυτό θα διοριστεί Τραπεζικός Διαμεσολαβητής.
Παράλληλα, για όσους ιδιοκτήτες οικιστικής ή επαγγελματικής στέγης αδυνατούν να ανταποκριθούν στο χρέος τους, θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε ο οφειλέτης/ιδιοκτήτης να μετατραπεί σε ενοικιαστή, χωρίς να μένει άστεγος και θα έχει τον πρώτο λόγο για επαναγορά του ακινήτου στο τέλος της περιόδου, στην τότε αξία του δανείου.
Όπως είπε επίσης ο κ. Αναστασιάδης, για ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες θα μειωθεί περεταίρω η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα επιχορήγησης μέχρι και του  50% του κόστους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικιστικές μονάδες με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κύπριου προέδρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρο θα αυξήσει για φέτος τις θέσεις νεοεισερχόμενων κατά 100, ενώ θα προσφέρει άλλες 200 θέσεις για μετεγγραφές Κυπρίων σπουδαστών που φοιτούν στο εξωτερικό.
Επιπλεόν, το ΤΕΠΑΚ θα προσφέρει 35 θέσεις νεοεισερχομένων φοιτητών και 30 θέσεις για μετεγγραφές σπουδαστών του εξωτερικού.
Θέσεις εργασίας
Στο μέτωπο της απασχόλησης, μέσα από έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης που αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη να ψηφιστούν από την κυπριακή Βουλή, διασφαλίζεται:

1. Η επαναπρόσληψη 800 ωρομισθίων εργατών.

2. Ο επαναδιορισμός των συμβασιούχων εκπαιδευτικών

3. Η εργοδότηση των 300 αποφοίτων στρατιωτικών σχολών.

4. Εργοδότη 6.000 ανέργων στην τουριστική βιομηχανία (προς το σκοπό αυτό η   κυβέρνηση θα διαθέσει 21 εκ ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι και το 40% του μισθολογικού κόστους εργοδότησης, για νόμιμους και μόνιμους κατοίκους  Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια).

5. Με νέο Σχέδιο, το κράτος θα επιχορηγεί το μισθό ανέργων πολιτών, κατά 65% για απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις, όπως απασχόληση με ελαστικό ωάριο και εργασία από το σπίτι. Με το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυπριακής κυβέρνησης θα δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης 1.000 ανέργων.

6. Πρόσθετη φορολογική έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα εταιρείας ύψους μέχρι και 25%, για κάθε επιπρόσθετο εργαζόμενο που θα εργοδοτηθεί τον επόμενο ένα χρόνο.

7. Παραχώρηση καλλιεργήσιμης γης που ανήκει στην κυβέρνηση, την Εκκλησία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε νέους με επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, έναντι συμβολικού ενοικίου.

8. Άμεση υλοποίηση του εκκρεμούντος Σχεδίου Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης. Με την εφαρμογή του σχεδίου υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

9. Ευκαιρία σε πάνω από 1.000 άνεργους πτυχιούχους να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, προκειμένου να αποκτήσουν πιστοποιητικό εργασιακής εμπειρίας.
Κοινωνική Πολιτική
Στο σκέλος της κοινωνικής πολιτικής, ο κύπριος πρόεδρος προανήγγειλε την τροποποίηση του συστήματος επιδότησης για την κάλυψη των αναγκών των αιτητών πολιτικού ασύλου ή άλλων αλλοδαπών. Τα χρηματικά επιδόματα αναθεωρούνται με σημαντική μείωση, ενώ τα χρηματικά ποσά που διατίθενται για  διατροφή και ένδυση, αντικαθίστανται με παραχώρηση κουπονιών.
Ακόμη, η στέγαση αλλοδαπών θα γίνεται  σε χώρους που θα διαθέσει το κράτος, ιδιόκτητους είτε με ενοικίαση, ενώ το επίδομα ενοικίασης θα καταβάλλεται απευθείας στον ιδιοκτήτη.
Μέτρα Ανάπτυξης
Με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, προβλέπονται μια σειρά δράσεων όπως:
- Μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικής Άδειας από την ημερομηνία υποβολής πλήρους αίτησης.
- Σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων που αφορά την πολεοδομική ανάπτυξη της γης που εμπίπτει στα όρια των Βρετανικών Βάσεων.
- Αύξηση των συντελεστών δόμησης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
- Αδειοδότηση της λειτουργίας καζίνο.
- Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά δύο μήνες.
- Παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις, όπως τα condo hotels.
- Ενθάρρυνση επενδύσεων από αιτητές μακράς παραμονής που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.
- Δημιουργία Αρχής Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας με σκοπό την αναπτυξιακή αξιοποίηση της και
- Δημιουργία το ταχύτερο Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, για δανειοδότηση των βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους.
Πράσινη Ανάπτυξη
Τέλος, σχεδιάζεται η εισαγωγή σχεδίου μείωσης του κόστους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων και δημοσίων κτηρίων.
Προβλέπεται επιπλέον η άμεση υλοποίηση των έργων εγκατάσταση φωτοβολταïκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 50 MW και επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης των απαιτουμένων αδειών ώστε οι 24 εταιρείες που έχουν επιλεγεί μέσα από μειοδοτική διαδικασία να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου.
Όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, η πλήρης εφαρμογή των σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια θα επιφέρει εξοικονόμηση καυσίμων της τάξης των 51 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά και εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ ετησίως από τη μείωση στην εκπομπή ρύπων
Με την εφαρμογή δε των συγκεκριμένων μέτρων αναμένεται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/642754

No comments: