7.4.13

Πορτογαλία: Σχεδιάζει να πληρώσει με έντοκα τους μισθούς ενός μήνα

Η πορτογαλική κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο να πληρώσει ενός μηνός μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με έντοκα γραμμάτια αντί για μετρητά, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις περικοπές στους μισθούς, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

«Είναι μια από τις ιδέες που εξετάζονται», ανέφερε η πηγή.

Χθες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των επιδομάτων αδείας των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση των αδειών ασθενείας καθώς και των επιδομάτων ανεργίας.

Τα μέτρα που απορρίφθηκαν αναμένεται να δημιουργήσουν "τρύπα" τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των οικονομολόγων, ενώ η εφημερίδα Diario Economico αναφέρει πως η κυβέρνηση εκτιμά την επίπτωση της απόφασης στα 1,3 δισ. ευρώ.

Με το να καταβάλλει τους μισθούς ενός μήνα με έντοκα στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, η πορτογαλική κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει 1,1 δις. ευρώ, περιορίζοντας έτσι σημαντικά το κενό του προϋπολογισμού.

Το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2013 ανέρχεται σε περίπου 5 δις. ευρώ και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην ιστορία της χώρας, οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους δεν κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

H απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίσιμων μέτρων λιτότητας από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους δημιουργεί «σοβαρές δυσκολίες» στην ανταπόκρισή της σε διεθνείς δεσμεύσεις που προβλέπει η δανειακή σύμβασή της, δήλωσε χθες η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε για να αποτιμηθεί η απόφαση του Δικαστηρίου, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Λουίς Μάρκες Γκουέδες δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο τη σκληρά κερδισμένη αξιοπιστία της χώρας» που αποκτήθηκε με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της.

Ο Μάρκες Γκουέδες είπε πως ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα συναντήσει τον πρόεδρο Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα για να συζητήσουν την «περίπλοκη κατάσταση» μετά την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/769398/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: