6.4.13

Τα ενεργειακά κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου και το σχιστολιθικό αέριο, είναι το μέλλον της ενέργειας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, λέει η ευρωβουλευτής Ν. Τζαβέλα

Για τις μείζονες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη, από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα, μιλάει η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα, στο webtv του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης "Ενεργειακός Χάρτης 2050", της οποίας ήταν εισηγήτρια.. Στην έκθεση αναφέρεται ως σημαντική εξέλιξη η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Α. Μεσόγειο και καλείται η ΕΕ να διαμορφώσει μια ενιαία ενεργειακή πολιτική, που θα λειτουργήσει ως ομπρέλα για την άμβλυνση των προστριβών με Τρίτες Χώρας, κατά την αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου των κρατών-μελών. Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί ενός διευρωπαϊκού δικτύου, αρχικά με την Κύπρο και το Ισραήλ και στη συνέχεια με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, από τη Β. Αφρική ή τη Μέση Ανατολή. Να γίνει πύλη εισόδου για την παραγωγή και τη διέλευση ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη και συνδιαμορφωτής των τιμών φυσικού αερίου, τονίζει η ευρωβουλευτής. Το πρότζεκτ μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, αλλά πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος να κινηθούν συντονισμένα και γρήγορα, καθώς το Φθινόπωρο θα κριθούν οι χρηματοδοτήσεις. Εκφράζει επίσης την άποψη ότι το Ισραήλ θα προτιμήσει τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, αντί της Τουρκίας, η οποία τείνει να μονοπωλήσει τις οδούς διέλευσης υδρογονανθράκων από τον Νότο. Τέλος μιλάει για την επανάσταση που συνιστά η αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου, το οποίο οδηγεί τις ΗΠΑ σε λίγα χρόνια στην απεξάρτηση από τις ενεργειακές αγορές της Μέσης Ανατολής και ξαναδίνει πνοή στην αμερικανική βιομηχανία, καθώς η τιμή του είναι τέσσερις και πέντε φορές μικρότερη από του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

http://www.express.gr/news/ellada/700842oz_20130404700842.php3

Shale gas

Al. Miller: Δεν μας φοβίζουν τα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ

"Φούσκα" έτοιμη να σκάσει, χαρακτήρισε ο ισχυρός άνδρας της Gazprom, Alexey Miller, την απότομη άνθηση που εμφανίζει η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρώντας αφενός ότι αυτά τα projects δεν είναι τόσο κερδοφόρα και αφετέρου ότι η Ρωσία δεν έχει σε τίποτα να φοβηθεί την Αμερική, αφού διαθέτει την ίδια τεχνολογία και εξίσου μεγάλα αποθέματα.
"Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν επικερδή projects που να "πηγάζουν" από τον σχιστόλιθο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο  Rossiya 24, ο CEO της Gazprom, θεωρώντας ότι είναι απλά μία ακόμη "φούσκα" που αργά ή γρήγορα θα σκάσει.
Δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ κι εμείς (η Gazprom) διατηρούμε επιφυλάξεις για το αέριο που παράγεται από την εξόρυξη σχιστόλιθου.
Για το λόγο αυτό η Gazprom δεν "κινδυνεύει" από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα στις ΗΠΑ, καθώς παραμένει μια χώρα ελλειμματική σε αποθέματα φυσικού αερίου, αφού είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αλλά και ο μεγαλύτερος καταναλωτής ταυτόχρονα.
Η αύξηση στην παραγωγή σχιστολιθικού αερίου σημαίνει πτώση στην παραγωγή φυσικού αερίου, σημειώνει ο Alexey Miller. Προφανώς ο λόγος που στρέφονται εκεί είναι για να εξασφαλίσουν "ενεργειακή ασφάλεια", τονίζει, κάνοντας σαφές ότι η Ρωσία έχει ακριβώς τις ίδιες τεχνολογίες.
"Σαφώς και είναι μεγάλο επίτευγμα για τους Αμερικάνους να παράγουν αέριο από τον σχιστόλιθο, αλλά δεν θα το χαρακτήριζα και κάτι το επαναστατικό", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Lukoil, Vagit Alekperov.
Το σχιστολιθικό αέριο είναι μία ιδιαίτερη πηγή παραγωγής αερίου, που προέρχεται από ειδικά πετρώματα.  Είναι δύσκολο να παραχθεί και απαιτεί ειδικά τεχνολογικά μέσα, καθώς εξάγεται από βραχώδης επιφάνειες.
Το 2010, το σχιστολιθικό αέριο αντιπροσώπευε περισσότερο από το 20% της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Η ανάπτυξη της παραγωγής αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα προέκυψε από την ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι μέχρι το 2035 σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου στον κόσμο μπορεί να προέρχεται από μη συμβατικές πηγές και το περισσότερο θα προέρχεται από την εκμετάλλευση του σχιστόλιθου.

http://www.newmoney.gr/article/7581/al-miller-den-mas-fovizoyn-ta-apothemata-shistolithikoy-aerioy-ton-ipa

No comments: