15.4.13

Μεγαλύτερη συμμετοχή του Νότου στην ευρωδιάσωση ζητούν Γερμανοί οικονομολόγοι

«Οι πλούσιοι του Νότου να πληρώσουν περισσότερα», ζητούν διακεκριμένοι Γερμανοί οικονομολόγοι, οι οποίοι σε δηλώσεις τους στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Der Spiegel αναδεικνύουν την ανάγκη τα κράτη της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση να συμβάλουν περισσότερο στην εξυγίανση των δημοσιονομικών τους. Αφορμή στάθηκε η μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία τα νοικοκυριά στις χώρες με κρίση είναι πλουσιότερα από ότι τα αντίστοιχα γερμανικά.

«Κυρίως οι πλούσιοι θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο», δηλώνει το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την γερμανική κυβέρνηση, καθηγητής Πέτερ Μπόφινγκερ. Ο ίδιος καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών της νότιας Ευρώπης να επιβάλουν εισφορά στους πλούσιους. «Τότε οι πλούσιοι θα πρέπει εντός 10 ετών να δώσουν μέρος της περιουσίας τους», δηλώνει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαφώς καταλληλότερο από την συμμετοχή των καταθετών, η οποία εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Κύπρου.

«Οι πολυμήχανοι πλούσιοι της νότιας Ευρώπης βγάζουν τα χρήματά τους στις τράπεζες της βόρειας Ευρώπης και κατ΄ αυτόν τον τρόπο γλιτώνουν τη φορολόγηση», σημειώνει. Τα αποτελέσματα της μελέτης της ΕΚΤ, επιβεβαιώνουν, κατά τον Λαρς Φελτ, μέλος του ίδιου Συμβουλίου, την γερμανική τακτική που επιβάλλει σκληρούς όρους για την ευρωδιάσωση. «Αν οι φορολογικοί νόμοι δεν μείνουν μόνο στα χαρτιά, ακόμα και για την Ελλάδα μπορούν να εξαλειφθούν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της», τονίζει.

Ο οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ επισημαίνει ότι τα στοιχεία της ΕΚΤ καθιστούν ακόμη σαφές και το πόσο άδικα είναι κατανεμημένος ο πλούτος ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας και ζητά από τους πλούσιους να σηκώσουν το βάρους του κόστους της κρίσης. «Η διάσωση του ευρώ θα οδηγούνταν σε παραλογισμό, αν στο τέλος το μέσο, σχετικά φτωχό, γερμανικό νοικοκυριό διασώζει τον έλληνα υπερπλούσιο από υψηλότερους φόρους».

http://www.capital.gr/news.asp?id=1774123

No comments: