15.4.13

Ευελιξία για την πώληση Εθνικής, Eurobank ζητεί η κυβέρνηση

Μεγαλύτερη ευελιξία για την πώληση της Εθνικής και της Eurobank σε περίπτωση που σε αυτή τη φάση ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητεί από την τρόικα η κυβέρνηση. Η τρόικα προτείνει να γίνει η πώληση τον Σεπτέμβριο, ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να μην υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή να μετατεθεί η μεταβίβαση για τον Δεκέμβριο. Η διοίκηση της Εθνικής έχει κινητοποιηθεί για να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές. «Ο κοινός στόχος είναι ένας: να υλοποιήσουμε επιτυχώς την αναγκαία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση κεφαλαίου», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Η τράπεζα αναζητεί ιδιωτικά κεφάλαια 785,6 εκατ. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η διοίκηση της Eurobank, αναγνωρίζει όμως τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Στην Alpha Bank έχουν επιλέξει να προχωρήσουν σε μια κλασική αύξηση κεφαλαίου και να προσπαθήσουν να αποφύγουν τη χρήση μετατρέψιμων ομολόγων. Στην Πειραιώς η απαιτούμενη ιδιωτική συμμετοχή έχει εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις πρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις που θα καταβάλουν Societe Generale και Millenium.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_13/04/2013_517376

Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στην πώληση, το ταχύτερο δυνατόν, σε ιδιώτες επενδυτές των συστημικών τραπεζών που θα αποτύχουν να συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, ζητεί η τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητεί από τις ελληνικές αρχές να δεσμευτούν για τον χρόνο ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει σαφή χρονικό περιορισμό, ώστε να διατηρήσει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων ή στη χειρότερη περίπτωση να έχει προθεσμία έως το τέλος του έτους.
Η Eurobank, εφόσον δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει το 10% και περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ, εμφανίζεται ιδανική περίπτωση για να μεταβιβαστεί γρήγορα σε ιδιώτες, καθώς ήταν καθαρά ιδιωτική τράπεζα. Στελέχη της τράπεζας σημειώνουν στην «Κ» ότι σε ενδεχόμενο μη επίτευξης της ιδιωτικής συμμετοχής, άμεση προτεραιότητα της διοίκησης θα είναι η αναζήτηση -αν είναι δυνατόν από την επομένη της ανακεφαλαιοποίησης- επενδυτών ώστε η Eurobank να είναι η πρώτη που θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια. Οπως σημειώνουν, μια ιδιωτικοποίηση της τράπεζας το φθινόπωρο θα μετέδιδε ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας για τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα.
Πάντως, η τρόικα πιέζει να ακολουθηθούν γρήγορες διαδικασίες για την Εθνική Τράπεζα, στην περίπτωση που επίσης δεν επιτύχει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής και ανακεφαλαιοποιηθεί ολοκληρωτικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εντούτοις, οι διοικήσεις και των δύο πλευρών διαβεβαιώνουν ότι θα δώσουν σκληρή μάχη για την επίτευξη της ιδιωτικής συμμετοχής. Σε μήνυμά του προς τους εργαζομένους της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, υπογράμμισε ότι η διοίκηση προσεγγίζει το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης θετικά.
Εξαιρετικά ακανθώδες πολιτικά θα είναι το ζήτημα της τιμής στην οποία θα πωληθούν οι τράπεζες που θα περάσουν στον έλεγχο του ΤΧΣ.
Ο λόγος είναι ότι το τίμημα θα είναι αισθητά χαμηλότερο των κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Αφενός με την ανακεφαλαιοποίηση θα καλυφθούν οι αρνητικές καθαρές θέσεις και αφετέρου στην ευρωπαϊκή αγορά οι τράπεζες διαπραγματεύονται περίπου 0,7 φορές τα κεφάλαιά τους. Ετσι, στην περίπτωση της Εθνικής θα ανακεφαλαιοποιηθεί με 9,7 δισ. ευρώ, ωστόσο τα κεφάλαιά της μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα διαμορφωθούν κοντά στα 8,6 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται 0,7 φορές τα κεφάλαιά τους, αλλά και του αρνητικού περιβάλλοντος που επικρατεί στην Ελλάδα, η αποτίμηση της ΕΤΕ θα διαμορφωθεί κοντά στα 6 δισ. ευρώ σχεδόν 3,7 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης.
Αντίστοιχα, στην Eurobank η διαφορά μεταξύ αποτίμησης και ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4 δισ. ευρώ. Οι αποκλίσεις αυτές είναι πιθανό να δημιουργήσουν τριβές και να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση στην προσπάθεια πώλησης των τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο παλαιότερα προέβλεπε ότι από τα 50 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση θα ανακτηθούν περί τα 16 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις τραπεζών. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα διατεθούν για την κάλυψη προβλημάτων, ζημιών και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_13/04/2013_517364

No comments: