6.4.13

Πού οδηγούν τα τραπεζικά γυμνάσια τη Σοφοκλέους

Στο 53% η «φετινή βουτιά» στις τράπεζες, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιο του.
Και να σκεφτεί κάποιος, πως είναι μέρος μόνο ενός κύκλου βίαιης προσαρμογής (και) του χρηματοπιστωτικού συστήματος που όπως δείχνουν οι εξελίξεις περνά στην επόμενη φάση της.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 822,95 μονάδες, με τον Ftse Large Cap στις 263,63, με βαρίδι διαρκείας τις τράπεζες (προς τις 100 μονάδες ο κλαδικός δείκτης) και τον Mid να διασώζεται εν τέλει πάνω από τις 930 μονάδες.

Για υπαινικτική δήλωση εκπροσώπου της EE που αρνείται «βέτο», θέτει όμως. προδιαγραφές. έκανε λόγο σχετικό θέμα του euro2day ( στις 5/4) σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της Εθνικής- Eurobank.

«Υπάρχει σοβαρό θέμα, το έχουμε θέσει, δεν το συζητάμε μαζί σας», είπαν εκπρόσωποι της τρόικας στα στελέχη των δύο τραπεζών...παρατείνοντας την αγωνία στα στρατόπεδα των εμπλεκόμενων, μέχρι την συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την Τρόικα το πρωί-μεσημέρι της Κυριακής. Εύλογη η προσοχή και το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους της αγοράς, τραπεζικών και όχι μόνον κύκλων για την κατάληξη του εγχειρήματος και των πιθανών έμμεσων πολιτικών επιπτώσεων.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ αφέθησαν από τον Εισαγγελέα ο Αρθούρος Ζερβός και ο Τάκης Αθανασόπουλος, πρώην και νυν πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΔΕΗ. Οι παραπάνω όπως και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος αντιμετωπίζουν σοβαρό κατηγορητήριο αναφορικά με τα ποσά που χορήγησε η ΔΕΗ και έλαβε η συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ, για σκοπούς οι οποίοι ουδέποτε εκπληρώθηκαν, ενώ διατέθηκαν για ταξίδια συνδικαλιστών και για άλλες αδιαφανείς δαπάνες. 

Θυμίζουμε, πως το Euro2day.gr είχε ξεκινήσει το "χορό" των αποκαλύψεων για το "πάρτι" με τις επιχορηγήσεις στη ΓΕΝΟΠ, με σειρά δημοσιευμάτων την επίμαχη περίοδο.

Σε ένα άλλο μέτωπο τα ευρήματα που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ALVAREZ & MARSAL έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση αυτούς που ισχυρίζονται ατεκμηρίωτα ότι «οι Έλληνες φταίνε για την καταστροφή των τραπεζών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος, σημειώνοντας ότι η έκθεση περιλαμβάνει σειρά ευρήματα για την Τράπεζα Κύπρου και τίποτα για τη ΛΑΪΚΗ.

Την ίδια ώρα μετά την κυπριακή κρίση, «σκάει»σε διεθνές επίπεδο το θέμα των off shore και των φορολογικών παραδείσων, συμπτώματα που παραπέμπουν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό και πρόγραμμα που εξελίσσεται.

Από αυτή την άποψη θα πρέπει να περιμένουμε και στον ελληνικό...μικρόκοσμο μας καθώς τίποτε δεν φαίνεται να είναι τυχαίο ή συμπτωματικό.

Όλον αυτόν τον κυκεώνα, εντός και εκτός συνόρων το ΧΑ το αφομοιώνει σταδιακά, επίπονα, βασανιστικά και εν προκειμένω για τις τράπεζες τραυματικά. Στον απόηχο της συμφωνίας ΕΤΕ/Eurobank, της προσπάθειας της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός συνεχίστηκε η « βύθιση» του κλάδου και των μετοχών του.

Εν μέσω άκριτης φημολογίας (το τι ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες, κυρίως όμως την Παρασκευή ξεπερνά την φαντασία κάθε εχέφρονος) η αποτίμηση της Eurobank συρρικνώθηκε και άλλο στα 82,9 εκατ. ευρώ (!). Επιβεβαιώνοντας έτσι τον κανόνα που θέλει τα χρηματιστήρια να λειτουργούν σαν μηχανισμοί προεξόφλησης.

Σε δεινή θέση και η Εθνική η μετοχή της οποίας συνέχισε την διόρθωση της μέχρι τα νέα χαμηλά των 0,52 ευρώ.

Σε δύσκολη θέση και οι Alpha Bank & Πειραιώς που εισέρχονται στην τελική φάση της διαδικασίας α.μ.κ . Η βίαιη διόρθωση των τραπεζών εύλογα επηρεάζει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και το υπόλοιπο της αγοράς.

Από τη ΔΕΗ, που μετρά πλέον απώλειες 16,5% από την αρχή του έτους μέχρι την Τέρνα Ενεργειακή (υποχωρεί 24,01% την ίδια περίοδο). Χωρίς να εξαιρούνται μετοχές-σηματωροί όπως Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, MIG, Frigoglass κ.α.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η συνέχεια- βραχυπρόθεσμα- θα κριθεί από την εξέλιξη του θέματος της ανακεφαλαιοποίησης (βεβαίως και των νεότερων από την ΕΤΕ/Eurobank) με τις τράπεζες να παραμένουν σε δυσχερή θέση.

Προφανώς οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Alpha Bank και Πειραιώς θα επηρεάσουν ανάλογα την διακύμανση της τιμής τη στιγμή που και οι δύο μετοχές «δοκιμάζουν» και τις τελευταίες στηρίξεις τους.
Βραχυπρόθεσμα ο κλάδος «βλέπει» από τεχνική πλευρά χαμηλότερα, με τα σημαντικά- ισχυρά σημεία αναφοράς (πάνω από τις 140 μονάδες ) να έχουν απολεσθεί προ πολλού. Και προσώρας να μην διαφαίνονται λόγοι και αφορμές αναστροφής.
Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη αρκετά κάτω από τις 850 ανοίγει την «κατηφόρα» χαμηλότερα των 800 μονάδων εκτός θεαματικά θετικής εξέλιξης. Ενδεχόμενο στο οποίο δεν φαίνεται να ποντάρουν οι παίκτες των παραγώγων, που θεωρούν τις 255-250 μονάδες ως επόμενο-χαμηλότερο στόχο.

Το...θετικό από την απαξίωση των τραπεζών είναι η εντυπωσιακή αλλαγή δεικτών, στάθμισης κάτι που αποτυπώνεται στο εύρος των απωλειών του κλαδικού δείκτη έναντι του Γενικού και του Large Cap.

Την ώρα που ο τραπεζικός υποχωρεί 535 από την αρχή του έτους, ο ΓΔ μετρά απώλειες -9,36% και 14,87% του...25άρη. Κάτι που δείχνει την απόκλιση των δεικτών και την διαφορά- πλέον- εισηγμένων (μη τραπεζικών από τραπεζικές) την αναδιάρθρωση δυνάμεων-ισορροπιών που κατά πάσα βεβαιότητα θα έχει συνέχεια.


Τα στατιστικά της εβδομάδας
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 822,95 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 5,32%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 5,51% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 5,91%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (-15,83%), Υγεία (-15,23%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-13,24%) και Πρώτες Ύλες (-9,57%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε μόνο ο κλάδος Προσωπικά – Οικιακά Προϊόντα (3,27%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Nutriart (100%), Γ.Ε. Δημητρίου (64,29%), Μπουτάρης (23,08%), Kleeman (19,05%), Δίας Ιχθ/γειες (-18,37%), Κεπένου Μύλοι (18,12%), Γενική Τράπεζα (17,47%), Χαιδεμένος (16,94%), Καρέλια (14,81%) και Pasal (12,20%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Spider (-44,44%), Eurobank (-38,78%), Audiovisual (-36,48%), Κρέκα (-32,87%), Βιοτέρ (31,87%), Νάκας Μουσική (-26,83%), ΑΝΕΚ (ΚΟ) (-26,83%), Hellas OnLine (-25,25%), Αττι-κατ (-25%) και Ελληνικές Ιχθ/γειες (-25%).

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/769217/ArticleMarketComment.aspx

 

No comments: