3.4.13

Που πραγματικά βρισκόμαστε, λίγο πριν φτάσει η τρόικα στην Αθήνα

"Όλα είναι συμφωνημένα, δεν υπάρχει κάτι που να χρειάζεται νέα διαπραγμάτευση..." διευκρίνισε σε σχετικό ερώτημα του Capital.gr αρμόδιος αξιωματούχος της Κομισιόν ενόψει της επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα.

Εκείνο που απομένει, όπως λένε, είναι η “υλοποίηση” των συμφωνηθέντων και σε αυτό δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση...

Που πάει να πει ότι, αν τίποτα δεν «σκοντάψει» υπερβολικά, οι περιβόητες δόσεις, τόσο το υπόλοιπο των 2,8 δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση, όσο και τα 4,2 δισ. ευρώ της επόμενης, μαζί με την εκκρεμότητα των 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ -όλα μαζί φτάνουν τα 8,8 δισ. ευρώ- θα αρχίσουν να μπαίνουν στους λογαριασμούς από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα μέσα Μαΐου (όπως είχε προαγγείλει το “Κεφάλαιο” από τις αρχές Μαρτίου, όταν έγινε η μεγάλη αλλαγή στις ημερομηνίες καταβολής).

Μέχρι τότε όμως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει λύσει ένα εσωτερικό “γόρδιο δεσμό” σε δύο μέτωπα: τον φόρο στα ακίνητα και τις “απολύσεις” στο δημόσιο.

Αυτό, λένε από την Κομισιόν, είναι θέμα της Κυβέρνησης και όχι της τρόικας.

Και κάπου εδώ αρχίζει να μπλέκεται η κατάσταση, γιατί μπορεί η τρικομματική κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει με την τρόικα, αλλά οι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν ακόμα καταφέρει να μοιράσουν μεταξύ τους το πολιτικό κόστος της “καυτής πατάτας” του χαρατσιού και των απολύσεων στο δημόσιο.

Σε αυτή την κατάσταση η “απελπισία” και οι πολιτικοί “εκβιασμοί”, για το ποιος θα καταφέρει να μετακινήσει έστω και για λίγο τη γραμμή του πολιτικού κόστος εις βάρος του άλλου, δεν έχουν τελειωμό.

Μέχρι και οι πρόωρες εκλογές ακούστηκαν κάποια στιγμή, αλλά στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να ανησυχούν καθόλου για τέτοιο ενδεχόμενο καθώς γνωρίζουν (ορισμένοι μάλιστα ενημερώνονται σχεδόν καθημερινά) τις πολιτικές “ντρίπλες” που γίνονται στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Καλά ενημερωμένες πηγές βεβαιώνουν ότι η επικοινωνία με την τρόικα, πριν αυτή φτάσει στην Αθήνα, περιορίζεται σε ενημερωτικές κυρίως επαφές για το πως επιχειρείται να γίνει η πολιτική επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος από τις ελληνικές αρχές. Και όπου υπάρχει η δυνατότητα, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, φαίνεται να υπάρχει και η σχετική βοήθεια.

Το πρόβλημα όμως παραμένει όσον αφορά το διακύβευμα, δηλαδή το πως θα οριστικοποιηθεί η ονομαστική λίστα απομάκρυνσης 12.500 ΔΥ μέχρι τον Ιούλιο και άλλων τόσων μέχρι το τέλος του 2013, όπως επίσης και το που θα στηριχθεί η είσπραξη του “χαρατσιού” στα ακίνητα.

Όσον αφορά τις απολύσεις, το μπλέξιμο έχει γίνει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει αρχικά ότι η ονομαστικοποίηση των 12.500 υπαλλήλων του Ιουλίου προϋποθέτει αξιολόγηση. Και το επιχείρημα είχε χωρίς τυμπανοκρουσίες γίνει αποδεκτό στο τέλος, παρά τη σχετική άρνηση στην αρχή.

Η αξιολόγηση ως επιχείρημα είχε πετύχει, αλλά όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί πέραν της φάσης των περιβόητων “επίορκων”, που επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί γιατί δεν υπάρχουν τα θεσμικά όργανα που θα ξεκαθαρίσουν την “ήρα από το σιτάρι”…

Όσο για το “χαράτσι” υπάρχει σοβαρή διχογνωμία για το κατά πόσο η στάθμη των ιδιωτικών καταθέσεων στην Ελλάδα υπό τις νέες συνθήκες (Κύπρος, κλπ.) αντανακλά την πραγματική οριζόντια δυνατότητα να καλύψει το επίπεδο φόρων που έχει προβλεφθεί ή μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανισορροπία στην οικονομία, η οποία κρέμεται κυριολεκτικά από την κλωστή των καταθέσεων.

Και τα δύο προβλήματα όμως, όπως “ήρεμα” επαναλαμβάνουν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, είναι θέματα που θα απαντήσει η Κυβέρνηση και όχι η τρόικα.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1765234

No comments: