10.4.13

Η Γερμανία των «Mini Jobs» και του ανύπαρκτου ελάχιστου μισθού

Το Βέλγιο καταγγέλλει την πρακτική του «mini job» που είναι αρκετά διαδεδομένη στη Γερμανία επισημαίνοντας πως υπονομεύει τους κανόνες του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής κοινότητας.

Σύμφωνα με το Βέλγιο εργαζόμενοι στη Γερμανία πληρώνονται με 3 ή 4 ευρώ χωρίς καμία κοινωνική ασφάλιση και με ελαστική σχέση εργασίας και όπως αναφέρει το BBC πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους από την ανατολική Ευρώπη στη βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως πολλοί Πολωνοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι  εργάζονται πλέον στη Γερμανία – ειδικά στον τομέα της γεωργίας και της μεταποίησης τροφίμων- καθώς οι χώρες τους εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και το 2007.

Το φαινόμενο έχει καταγγελθεί και στο εσωτερικό της Γερμανίας, ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή περίπου 7,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται στη Γερμανία στο πλαίσιο που ορίζεται από το λεγόμενο «mini Job».

Πρόκειται ουσιαστικά για θέσεις εργασίας που ο εργοδότης δεν χρειάζεται να καταβάλει φόρους, εισφορές και ασφάλιση, ενώ έχει μια ελαστική σχέση εργασίας με τον εργαζόμενο. Σύμφωνα με το BBC μέσω αυτής της σχέσης εργασίας οι εργοδότες μπορούν να κερδίζουν έως και 450 ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο.

Αντίθετα όπως τονίζει η εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης στο BBC «στο Βέλγιο οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι παίρνουν τουλάχιστον 12-13 ευρώ την ώρα και όλοι υποχρεούνται να καταβάλουν εργοδοτικές εισφορές». «Το Βέλγιο ζητά να σταματήσει αυτή η αδικία που δημιουργεί πρόβλημα στον ανταγωνισμό», σημείωσε.

Παράλληλα ανέφερε πως το ζήτημα έχει τεθεί και από ορισμένες εταιρείες της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ειδικά από αυτές που βρίσκονται στα σύνορα με τη Γερμανία.

Η προσφυγή του Βελγίου στην Επιτροπή πυροδοτήθηκε ύστερα από σχετικές καταγγελίες σφαγείων στο Βέλγιο, που ανέφεραν πως «η πρακτική των χαμηλών μισθών που δίνονται από τους Γερμανούς ανταγωνιστές απειλεί ακόμα και τη βιωσιμότητά τους», ενώ πολλοί ανέφεραν πως «θα μετεγκατασταθούν στη Γερμανία, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Ο Thomas Haendel, γερμανός ευρωβουλευτής του «Die Linke», τονίζει πως μόνο η Γερμανία και η Μάλτα δεν έχουν νόμιμο ελάχιστο μισθό στην ΕΕ των «27». «Η καταγγελία είναι απόλυτα δικαιολογημένη και η Αριστερά έχει από καιρό επισημάνει ότι η Γερμανία είναι υπεύθυνη για ‘dumping των μισθών’ στην Ευρώπη», δήλωσε στο BBC και πρόσθεσε: «Είναι πολύ άδικο καθώς η Γερμανία έχει πλέον πολύ υψηλή παραγωγικότητα και ένα σημαντικό πλεονέκτημα μέσω των mini jobs».

Εκτός από την Αριστερά και οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι πιέζουν για νόμιμο ελάχιστο μισθό στη Γερμανία. «Περίπου το 30% των εργαζομένων στη χώρα παίρνουν λιγότερα από 8,5 ευρώ την ώρα, που αντιστοιχεί στο κατώτατο όριο της φτώχειας κατά τον ΟΟΣΑ».

Από την πλευρά του ο Frédéric Daerden, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών του Βελγίου, δήλωσε πως «ο αθέμιτος ανταγωνισμός μέσω των μισθών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τους κανόνες της ΕΕ για τη μετακίνηση των εργαζόμενων εντός της Ένωσης».

Ωστόσο όπως σημείωσε η ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν έχει αρμοδιότητα να ορίσει ελάχιστο ευρωπαϊκό μισθό και άρα δεν μπορεί να προσφύγει σε βάρος της  Γερμανίας. Σύμφωνα με το BBC οι μεταρρυθμίσεις στους κανόνες για τους εργαζόμενους που μεταναστεύουν εντός της Ένωσης βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στην ΕΕ.

tvxs.gr/node/125176

No comments: