10.4.13

Deutsche Bank: Η ΕΚΤ ψάχνει ακόμη τη «μαγική φόρμουλα» - Έτοιμη να αναλάβει δράση εντός του επόμενου 2μήνου - Πιθανή η μείωση του βασικού επιτοκίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να ψάχνει τη «μαγική φόρμουλα» εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank, οι οποίοι πάντως προβλέπουν ότι σε ορίζοντα 2μήνου θα αναλάβει δράση, ενδεχομένως μειώνοντας το βασικό επιτόκιο και στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στη συνεδρίαση του Απριλίου, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, χρησιμοποίησε τις λέξεις «κλειδιά» που χρησιμοποιούσε και ο πρώην διοικητής Jean Claude Trichet. Η φράση «παρακολουθούμε στενά» τις εξελίξεις,  καταδεικνύει ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει δράση το επόμενο δίμηνο, σχολιάζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Ο γερμανικός οίκος εκτιμά ότι η ΕΚΤ έχει κάποιες επιλογές να εξετάσει ενόψει της συνεδρίασης του Μαϊου:
1. χαλάρωση των απαιτήσεων για τα collateral, η οποία θα επιτρέψει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να δεχθούν περισσότερα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και
2. μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης
Η πρώτη επιλογή, σύμφωνα με την Deutsche Bank, έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί επιθετικά. Ωστόσο, η απουσία λεπτομερειών, καθιστά διστακτική την Deutsche Bank όσον αφορά στην εξέλιξή της.
H δεύτερη επιλογή, θα ήταν πολύ πιο οριακή, κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ωστόσο πιο εύκολη ώστε να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής.
Εν τω μεταξύ, όπως έχει μεταδώσει το bankingnews, στο ενδεχόμενο να παγώσει τα σχέδια στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου φέρεται πως προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η ΕΚΤ φέρεται να παγώνει - για την ώρα τουλάχιστον - τις οποίες συζητήσεις για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κατά τις πληροφορίες αυτές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη και καμία ολοκληρωμένη πρόταση για το πως θα μπορούσε να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα αρωγής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

http://www.bankingnews.gr/component/k2/item/86220-deutsche-bank-%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%84-%CF%88%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B7-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CE%B9-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85-2%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AE-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BF%CF%85

No comments: