9.4.13

Reuters: Η οικονομιά και οι ελληνικές καταθέσεις

Οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 15,6 δισ. ευρώ και δυσκολεύονται να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά αντί να υποστούν ένα κούρεμα καταθέσεων όπως στην Κύπρο παραμένουν άθικτες, σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο υπάρχουν δύο λόγοι που τηρήθηκαν διαφορετικά κριτήρια για τις κυπριακές και τις ελληνικές τράπεζες.

Ο πρώτος είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να υπολογίζουν στα 50 δισ. ευρώ από το πιο πρόσφατο πακέτο διάσωσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κρατικοποίησή τους στο τέλος του μήνα εφόσον δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 10% από τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Ο δεύτερος είναι ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να τονίσουν πως η Κύπρος είναι ξεχωριστή περίπτωση, υπό το φόβο πιθανών "bank run" στις χώρες της περιφέρειας.

Η ματαιωμένη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank θα μπορούσε να βοηθήσει με την μείωση του κεφαλαιακού κενού, εφόσον παρήγαγε σημαντικές συνέργειες.

Αλλά σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του Reuters, οι ελληνικές αρχές δεν είναι βέβαιες ότι οι συνέργειες αυτές θα πραγματοποιηθούν.

Η διοίκηση της Εθνικής έχει ήδη παραδεχθεί ότι θα δυσκολευτεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα.

Δεδομένου του αντίκτυπου της συγχώνευσης στον ανταγωνισμό, σημειώνει το Reuters, οι ελληνικές αρχές μπορεί να προτιμούν να αναδιαρθρώσουν δύο μικρότερες τράπεζες αντί για μια μεγαλύτερη και πιο σύνθετη - ειδικά αν η Eubobank είναι σε θέση να βρει ιδιωτικά κεφάλαια από μόνη της.

Το Reuters εκτιμά ότι αν η ελληνική οικονομία δεν επιδεινωθεί περισσότερο από ότι προβλέπεται, οι καταθέτες σε οποιαδήποτε κρατικοποιημένη τράπεζα θα είναι ασφαλείς. Αλλά αν η οικονομία βουλιάξει ακόμα περισσότερο, η υπόθεση που έχει ληφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης για ζημιές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 21% του συνόλου των πιστώσεων, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα μαξιλάρι: το πακέτο των 50 δισ. ευρώ περιελάμβανε 5 δισ. ευρώ για οποιεσδήποτε μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών. Το μαξιλάρι αυτό θα ενισχυθεί αν η Alpha Bank και η Πειραιώς καταφέρουν να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια – οι κεφαλαιακές τους ανάγκες θα μειωθούν κατά 10%.

Ωστόσο, το Reuters υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει στο τέλος αν θέλει να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες προσφέροντας περισσότερα κεφάλαια. Αν αρνηθεί να το κάνει, τότε δεν αποκλείεται οι Έλληνες καταθέτες να έχουν την ίδια τύχη με τους Κύπριους. 


http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/769906/Article.aspx

No comments: