1.3.11

Προτάσεις ΙΟΒΕ για αύξηση 10% του ΑΕΠ σε μια πενταετία

Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων και αντικατάστασή τους με στοχευμένες άμεσες δαπάνες, επανεξέταση όλων των κοινωνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πρότεινε ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κ. Γιάννης Στουρνάρας για τη συμπλήρωση της διαρθρωτικής προσαρμογής που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Στο αναπτυξιακό σκέλος οι προτάσεις του ΙΟΒΕ επικεντρώνονται στο άνοιγμα των αγορών και στη βελτίωση των όρων άσκησης της επιχειρηματικότητας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης επέμεινε σε μέτρα που θα επιτρέψουν στη χώρα «να πετύχει γρήγορες νίκες, αποδίδοντας άμεσα αποτελέσματα». Οι σχετικές προτάσεις έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) - Ανδρέας Παπανδρέου, στην οποία ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την κινητοποίηση της ανάπτυξης μέσα από ένα πακέτο στήριξης 10 δισ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και του νέου επενδυτικού νόμου.
Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη, οι άμεσες πρωτοβουλίες αφορούν τομείς στους οποίους η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και παραμένουν μέχρι σήμερα αναξιοποίητοι, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους κλάδους στους οποίους θα στηριχθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, συμβάλλοντας σε αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης κατά 2% τουλάχιστον ετησίως.
Μεταξύ αυτών, η αποτελεσματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων, η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση ως επιχειρηματικό μοντέλο, το χωροταξικό, οι πράσινες επενδύσεις, η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και η στροφή σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι μεταφορές μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης των λιμένων και η ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο εμπορευμάτων της ΝΑ Ευρώπης, οι τουριστικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και η προώθηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλους τους τομείς και τα δημόσια έργα.
Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές μπορούν να γίνουν «το αναπτυξιακό αντίβαρο στη μείωση της κατανάλωσης» σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος παρότρυνε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο κ. Στουρνάρας πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία θυγατρικών, αρχικά με μοναδικό μέτοχο τη ΔΕΗ, στις οποίες θα περιέλθει το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών και στο μετοχικό σχήμα των οποίων θα μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν ιδιώτες, αλλά και την ενθάρρυνση της εισόδου ιδιωτών στις μεταφορές.
Οι προτάσεις του ΙΟΒΕ για το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών, καθώς και την κατάργηση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, μπορούν να επιφέρουν αύξηση 17% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα και περίπου 10% σε ορίζοντα πενταετίας. Το οφέλη αυτά, σημείωσε, «δεν έχουν ληφθεί υπόψη από τις αγορές, στον βαθμό που δεν συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα σενάρια που δημοσιοποιεί η τρόικα στις επικαιροποιήσεις του Μνημονίου, με αποτέλεσμα οι αγορές να παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστες ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας». Η σαφής και συγκεκριμένη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει τελείως διαφορετικές προσδοκίες στις αγορές και το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι να συμπεριληφθούν στα επίσημα μακροοικονομικά σενάρια οι επιπτώσεις από αυτές τις εξελίξεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_01/03/2011_434190

No comments: