"Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, αλλά διευθετήσεις" δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών
Άνω του 13% του ΑΕΠ εκτίμησε ότι είναι το πραγματικό δημόσιο έλλειμμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στους «Νέους Φακέλους» παρά τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά μέτρα.
Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε σε αφύπνιση τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ζήτησε ριζικές μεταρρυθμίσεις, πραγματικές αποκρατικοποιήσεις και δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές για να αναλάβει ο λαός τις ευθύνες του.
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «το έλλειμμα του 2010 αρχικώς η κυβέρνηση έλεγε ότι θα το μειώσει στο 8,1% μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009 πήγανε στο 9,4%. Τελικά εκτιμάται στο 10,2%, και αν το γρατζουνίσει κανείς θα πάει στο 11%. Αν προστεθούν και οφειλές του κράτους στον ιδιωτικό τομέα είμαστε πάνω από 13%. Τι κάναμε αυτή τη χρονιά; Αυτό δείχνει ένα κράτος που παράγει ελλείμματα και δεν μπορεί να κλείσει τις χαίνουσες πληγές».
Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε δε λόγο για επερχόμενη καταστροφή, αδιέξοδο και πορεία αργού θανάτου της ελληνικής οικονομίας. «Οι Έλληνες δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι από πέρυσι τον Απρίλη είμαστε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο αποφασίζουν και οι δανειστές μας επιβάλλουν μέτρα και εφόσον δεν εκτελούνται δεν δανειζόμαστε. Είμαστε υπό χρεοστάσιο» ανέφερε.
«Το ερώτημα προς το λαό δεν είναι αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι, το θέμα είναι αν θα καταρρεύσει η χώρα ή όχι» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο από το 2008 «χτυπούσαν οι καμπάνες» και διογκωνόταν το δημόσιο χρέος, με τη «μεγαλύτερη καμπάνα» να βρίσκεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το 2007, ‘08 και ‘09 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν στο 14% του ΑΕΠ. Ποσοστό από τα μεγαλύτερα του κόσμου που οικοδομήθηκε σε περίοδο παρατεταμένης κατανάλωσης και υπερδανεισμού.
«Η μπόρα δεν θα περάσει και δεν πρόκειται να επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση αμεριμνησίας όταν οι τράπεζες είχαν ανοίξει τους κρουνούς των δανείων» ανέφερε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση πλήρους οικονομικού αδιεξόδου και αποσαθρωμένη παραγωγική βάση.»
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο από το ‘72 η ελληνική οικονομία πέρασε στην αποβιομηχανοποίηση της χώρας και τώρα περνάει στην αποβιοτεχνοποίηση της χώρας.«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν είναι διαχειριστικό, είναι βαθιά πολιτικό. Οι δυνάμεις που διαχειρίζονται την κρίση είναι αυτές που την έφεραν στη χρεοκοπία» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό παρά τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις αλλά διευθετήσεις. Έκανε δε λόγο για πιέσεις του πελατειακού συστήματος.
«Δεν υπάρχουν τα ψυχικά κουράγια και δεν υπάρχει η αντίληψη που θα σπρώξει σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις. Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Αγροτικής Τράπεζας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;» αναρωτήθηκε. Χαρακτήρισε δε τους συνδικαλιστές οπλαρχηγούς και καπετάνιους του λαϊκισμού.
Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή τα 610 δισ. ευρώ εξωτερικό χρέος θα γίνονταν χρέος σε ευρώ και θα έπρεπε να το πληρώσουμε με συνάλλαγμα. «Η υποτίμηση για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα ισχύει για κράτη που παράγουν» σημείωσε.
Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι θα αρνούνταν ενδεχόμενη πρόταση του πρωθυπουργού να γίνει υπουργός Οικονομικών γιατί «έχω διαφορετική αντίληψη από την κρατούσα για την πορεία της χώρας. Δεν θα πάω να κάνω τον ψευτοδιαχειριστάκο»
Τόνισε ότι οι θεσμοί «έχουν μεταβληθεί σε κακοήθη μορφώματα, έχουν γίνει παραθεσμοί. Αυτά δεν ξεριζώνονται αν δεν δοθεί μάχη από τις υγιείς δυνάμεις». Ζήτησε ριζική αναμόρφωση και εθνικό προσανατολισμό του κράτους σε άλλη κατεύθυνση.
Αναδιάρθρωση σημαίνει χρεοκοπία, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, και θα είναι καταστροφή, εκτιμώντας ότι είναι μονόδρομος η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και η φιλική διευθέτηση του χρέους μετά από ριζικές ανατροπές.
«Ο Παπανδρέου κουβαλάει μία νεωτερικότητα, αλλά η συμμαχία του με τις παραδοσιακές και λαϊκίστικες δυνάμεις μετά το 2004 είναι αυτή που του προκαλεί προβλήματα τώρα» δήλωσε.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό πρέπει να γίνουν δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές για να αναλάβει και ο λαός της ευθύνες του.
4 comments:
Τολμάει και μιλάει για ευθύνες ο εγκληματίας;;;
Αυτός θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα πάει φυλακή, για το γεγονός ότι είναι υπεύθυνος για την απώλεια δις με τον νόμο Ν.2955/2001 παραγγελία των φαρμακευτικών, που οδήγησε σε υπερτιμολογήσεις των ιατρικών υλικών;;; Και θα πληρώσει μαζί με τους υπόλοιπους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πολιτικούς που είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση αυτού του εγκληματικού νόμου, εξαιτίας του οποίου καταδικαστήκαμε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και πληρώνουμε ημερήσιο πρόστιμο όσο δεν τον αλλάζουν, το ετήσιο εισόδημα ενός χαμηλοσυνταξιούχου;;;;
Αι σιχτήρ καθίκια!
υγ. συγνώμη για τον εκτροχιασμό μου, αλλά η οργή που μου προκαλούν μερικοί σαν και αυτόν είναι απίστευτη
δεν έχω υπόψη μου αλλά τα πιστεύω
πάντως, κάπου εκεί αυτός παραιτήθηκε - δεν παραιτούνται πολλοί στα μέρη μας...
Έψαξα να δω τι έγινε με τη δήθεν παραίτησή του τότε.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=385869
Παραιτήθηκε, ή τον παραιτήσανε, μου φαίνεται πολύ περίεργο ότι ενώ τότε δήλωνε ότι θέλει να αποσυρθεί από την πολιτική, τώρα μας τον πλασάρουν σαν τον "έντιμο" και "αδιάφθορο" που μπορεί να μας σώσει και αυτός κάνει τον δύσκολο.
Είδα και την συνέντευξη που έδωσε στον Παπαχελά και σχολιάζει στην τελευταία του ανάρτηση ο Greek Rider. Το είπα και εκεί, πιστεύω ότι συγκεκριμένα συμφέροντα στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση και ότι ταυτόχρονα προετοιμάζουν "διάδοχες λύσεις" τύπου Παπαδόπουλου, επειδή καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει
κοίτα, σε επίπεδο έργου πραγματικού μάλλον είναι από τους καλύτερους των τελευταίων 20 ετών
έκανε τον μόνο προϋπολογισμό που έγινε ο ίδιος και απολογισμός, νομίζω το '95
τον έχω σε κάποια υπόληψη, πολύ μεγαλύτερη από τους περισσότερους
είχε βγάλει ένα βιβλιαράκι το 08 όπου τα έλεγε από τότε
συνεπώς, κάπου τα είχε δει όλα αυτά να συμβαίνουν ενώ τονίζει ότι το πρόβλημα είναι πρώτιστα πολιτικό
Post a Comment