Έως και 2,51 τρισ. δολάρια θα χάνονταν στην τυχόν κατάρρευση της Ευρωζώνης, αφού στο ποσό αυτό υπολογίζει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών τον συνολικό κίνδυνο που περιλαμβάνει όλες τις πιθανές ζημιές στα παράγωγα και τις εγγυήσεις πιστώσεων κάθε είδους.
Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ τα 1,76 τρισ. δολάρια που είναι η έκθεση των ξένων τραπεζών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και εξηγεί το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τη βελτίωση του μηχανισμού διάσωσης δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές.
Τα στοιχεία της BIS, που αφορούν το Σεπτέμβριο του 2010, δείχνουν ότι η έκθεση της Γερμανίας στην περιφέρεια αγγίζει τα 569 δισ. δολάρια, της Γαλλίας τα 380 δισ. και της Βρετανίας τα 431 δισ. δολάρια (μεγάλο μέρος εκ των οποίων αποτελεί την έκθεση των επενδυτών από την Ασία και τη Μέση Ανατολή μέσω των βρετανικών τραπεζών).
Οι βρετανικές τράπεζες έχουν έκθεση 225 δισ. στην Ιρλανδία και 152 δισ. στην Ισπανία, αλλά μικρότερη στην Πορτογαλία και την Ελλάδα. Αντίθετα, οι γαλλικές τράπεζες έχουν έκθεση 92 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα, ενώ οι ισπανικές έχουν 109 δισ. στην Πορτογαλία.
Οι αμερικανικές τράπεζες μείωσαν στο τρίτο τρίμηνο του 2010 την έκθεσή τους στις 4 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατά 8,7%, πιθανότατα πουλώντας μέρος των κρατικών ομολόγων που είχαν στην ΕΚΤ.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=94477
No comments:
Post a Comment