Για τον Ιούνιο μετατίθενται τελικά όλες οι μεγάλες αποφάσεις που αναμένονταν από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών που ξεκινά σήμερα.
Από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει στα ξένα πρακτορεία προκύπτει ότι οι ηγέτες δεν θα πάρουν απόφαση για την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης έως τον Ιούνιο, κάτι που ενδέχεται να απογοητεύσει τις αγορές, στις οποίες είχαν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες για κάποιο σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της κρίσης στις 24-25 Μαρτίου.
Πρόοδος φαίνεται επίσης ότι δεν θα επιτευχθεί ούτε στο θέμα της Ιρλανδίας, η οποία ζητά τη χαλάρωση των όρων του πακέτου διάσωσης. Αντίθετα, πίσω από τις κλειστές πόρτες, το μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει τους ηγέτες θα είναι χωρίς αμφιβολία η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία και η παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, που σπρώχνει τη χώρα πιο κοντά στην προσφυγή της στο μηχανισμό διάσωσης.
Οι ηγέτες έχουν ήδη αποφασίσει να αυξήσουν τα κεφάλαια που μπορεί να δανείσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης EFSF από τα 250 δισ. ευρώ στα 400 δισ. ευρώ, όμως, δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό.
Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου ξεκαθαρίζει ότι η τελική απόφαση θα παρθεί μόνο εφόσον οι ηγέτες οριστικοποιήσουν και τη δομή του European Stability Mechanism (ESM), του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης που θα αντικαταστήσει το EFSF μετά το 2013. Συνεπώς, οι όποιες αποφάσεις καθυστερούν έως τα τέλη του Ιουνίου.
Η κατάσταση ασφαλώς περιπλέκεται έπειτα από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, μετά την καταψήφιση από τη Βουλή του προγράμματος λιτότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση Σόκρατες.
Πηγές της Ευρωζώνης υπολογίζουν ότι εάν η Πορτογαλία χρειαστεί διάσωση, το πακέτο των δανείων της θα πρέπει να ανέλθει στα 60-80 δισ. ευρώ, κάτι που καλύπτεται από το EFSF ακόμα και χωρίς την σχεδιαζόμενη επέκταση των κεφαλαίων του. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόση διαπραγματευτική ισχύ έχει η προσωρινή κυβέρνηση της Πορτογαλίας όταν θα πρέπει να συζητήσει με την ΕΕ και του ΔΝΤ τους όρους της διάσωσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στις αποφάσεις της ΕΕ οφείλεται εν μέρει σε πολιτικούς λόγους όπως και στο νομικό συντονισμό που πρέπει να υπάρξει, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά κοινοβούλια δεν θα απορρίψουν αργότερα τα όσα αποφασίστηκαν.
Η Φιλανδία έχει διαλύσει τη βουλή της εν όψει των εκλογών της 17ης Απριλίου και δεν μπορεί να πάρει επίσημες αποφάσεις πριν από το διορισμό της νέας κυβέρνησης, κάτι που δεν θα γίνει πριν από το Μάιο.
Επίσης, ασαφής είναι και η στάση της Γερμανίας απέναντι στις κεφαλαιακές ανάγκες του ESM.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=94808
_______________________________________
Μοιάζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο!
Εννοείται πως το μέλλον της ΕΕ/ΟΝΕ τρίζει πλέον απειλητικά, αλλά αυτό είναι ..απόνερα...
Ας δούμε την ιστορία:
Κάποια στιγμή αποφασίζεται μια έκτακτη σύνοδος κορυφής για τις 11/3.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς υπήρχαν προβλήματα (πχ Φιλανδία) εντός κάποιων κρατών - μελών με κλειστά κοινοβούλια κλπ. (θέλει λινκ)
Συνεπώς, γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερο χρονικό περιθώριο συμφωνίας.
Στις 11/3 ο γαλλογερμανικός άξονας (μας) παρουσιάζει το Σύμφωνο για το Ευρώ (Ανταγωνιστικότητας). Μαζί, παρουσιάζει και άλλες συμφωνίες, όπως το EFSF/ESM, για το δάνειο της Ελλάδας κλπ. Δεν λέει τίποτε για την Ιρλανδία.
Στις επόμενες συνεδριάσεις των υπουργών είχαμε διαφωνία για το EFSF/ESM... Μιλάμε το πιο άμεσο από όλα. Τσιμουδιά για τυχόν αλλαγές στο Σύμφωνο για το Ευρώ... ("Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί επαναδιαπραγμάτευση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο έκτακτο Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή σχετικά με το «σύμφωνο για το ευρώ», το προσωρινό ταμείο και το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο, «τα βασικά σημεία του συνολικού πακέτου έχουν αποφασιστεί».")
Εν μέσω Λιβύης και νέων διαφωνιών σε επίπεδο ΝΑΤΟ, έχουμε την ..Πορτογαλία να φτάνει στη παλαιά δοκιμασμένη λύση των ..εκλογών... Λες και μετά τις εκλογές θα έχει καλύτερη τύχη...
Οπότε, φθάνουμε μεθαύριο στην ημέρα της εγχώριας εθνικής παλιγγενεσίας... Δεν θα έχουμε λύση-πακέτο καθώς το πιο άμεσο (EFSF/ESM) πάει πιο πίσω - Ιούνιος; - καθώς δεν συμφωνούν οι ..Φιλανδοί (Γερμανοί) [Φινλανδία: "Τα καλά κορίτσια της Ευρώπης δεν θα πληρώνουν για πάντα"]
εάν δεν αποφασιστεί τι θα γίνεται μετά το 2013... Όμως, αυτό που η Γερμανία θεωρούσε ως προαπαιτούμενο για τη βοήθεια - το ..Σύμφωνο - θα περάσει πρώτο... Οπότε, πλήρωνε, χωρίς να ξέρεις τις ακριβως θα πάρεις ως ..βοήθεια (δάνειο).
Όπως βλέπει πεντακάθαρα ο οποιοσδήποτε, τα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ/ΟΝΕ που ήθελε η Γερμανία θα περάσουν πρώτα και ..αβίαστα!
Όλα όσα καίνε τις μικρότερες χώρες πάνε για μετά...
Συνδυάζοντας τις διαφωνίες εντός ΝΑΤΟ, βλέπουμε ότι ο κόσμος μας έχει φτάσει σε σημεία που τα συμφέροντα του καθενός μεγάλου είναι πλέον στα όρια του αδιαπραγματευτου, οι μικροί ας χορέψουν με το ντέφι...
Δυστυχώς, όλα αυτά φέρνουν στο επίκεντρο τα πιο ζοφερά σενάρια για το μέλλον της Ένωσης, τα μεγαλύτερα/ισχυρότερα μέλη της οποίας, αν μη τι άλλο, φαίνεται ότι συμπεριφέρονται στα μικρότερα όπως οι Σπαρτιάτες με τον Καιάδα....
No comments:
Post a Comment