21.3.11

Στην τελική ευθεία η ατζέντα για τη Σύνοδο Κορυφής

Οι υπουργοί οικονομικών καλούνται να αποσαφηνίσουν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας του μηχανισμού σταθερότητας στα 440 δισ. ευρώ από 250 δισ.
Τα οικονομικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου εξετάζουν σήμερα τόσο οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκίνησε στις 3.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), όσο και οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).
Οι υπουργοί οικονομικών καλούνται σήμερα να αποσαφηνίσουν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τόσο στο σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όσο και στο μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν στην ενίσχυση των κεφαλαίων, στη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων και στα επιτόκια δανεισμού. Οι μικρές διαφορές που υπήρξαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει σήμερα να εξαλειφθούν, ούτως ώστε η λεγόμενη «Συνολική Λύση» να είναι έτοιμη προς επικύρωση από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής.
Ειδικότερα, οι υπουργοί οικονομικών θα εξετάσουν με ποιους τρόπους θα αυξηθεί η δανειοδοτική ικανότητά του EFSF από τα 250 δισ. ευρώ στα 440 δισ. ευρώ και του ESM στα 500 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι η ενίσχυση των κεφαλαίων να γίνει με την αύξηση των εγγυήσεων από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, αφορά την Ιρλανδία. Το Δουβλίνο ζητά τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τις χώρες της Ευρωζώνης, όπως ακριβώς αποφασίστηκε για την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να δέχεται να αυξήσει τη φορολόγηση επί των επιχειρήσεων που του θέτουν ως όρο οι εταίροι του. Στο σημερινό Eurogroup, αναμένεται να ασκηθούν εκ νέου πιέσεις στον υπουργό οικονομικών της Ιρλανδίας για τη φορολόγηση επί των επιχειρήσεων, η οποίο διατηρείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στη χώρα (12,5%, έναντι 26,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη).
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Τόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από τα τρία έτη στα επτάμιση, όσο και η μείωση του επιτοκίου από το 5,2% στο 4,2%, αποφασίστηκαν επί της αρχής στις 11 Μαρτίου και αναμένεται να επικυρωθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Εξάλλου, η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Eurogroup. Παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ανήγγειλε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, η χώρα εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από τις αγορές, ενώ παράλληλα, διανύει περίοδο πολιτικής κρίσης η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας για να αποφύγει την προσφυγή της Πορτογαλίας στο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Από την πλευρά τους, οι υπουργοί εξωτερικών θα εξετάσουν το θέμα της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, κατά τρόπον που να επιτρέπει τη δημιουργία του μόνιμου Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ESM) από το 2013 και μετά.
Τέλος, σημαντική πτυχή της σημερινής διαπραγμάτευσης παραμένει η νομική μορφή που θα πάρει το «Σύμφωνο για το ευρώ». Στις 11 Μαρτίου, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στο δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στο φορολογικό, το μισθολογικό και το συνταξιοδοτικό. Συμφώνησαν, επί της αρχής, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών της ευρωζώνης, προωθώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βάζοντας φρένο στα κρατικά χρέη και συγκρατώντας τους μισθούς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/03/2011_383838

No comments: