10.3.11

Το ευρώ θα σωθεί με πολιτική βούληση

Το πώς και το γιατί αναλύουν οικονομολόγοι από ΗΠΑ και Ευρώπη στη Wall Street Journal
Εξι οικονομολόγοι, έξι διαφορετικές απόψεις για το μέλλον της Ευρωζώνης. Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal κάλεσε οικονομολόγους από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να τοποθετηθούν και οι θέσεις τους κυμαίνονται από το «πρόκειται για οικονομικό λάθος» μέχρι το «μία δεκαετία επιτυχίας». Οι περισσότεροι, πάντως, τείνουν ότι μάλλον το ευρώ θα διασωθεί. Τους λόγους εξηγούσε χθες, από τους Financial Times, ο αναλυτής Μάρτιν Γουλφ, σημειώνοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί θανάσιμη απειλή για την Ευρωζώνη. Ο ίδιος σημείωνε, πάντως, ότι πρέπει να επιτύχει τρεις στόχους: να σταματήσει τους τραπεζικούς και δημοσιονομικούς πανικούς, να βοηθήσει τις χώρες που βρίσκονται σε δυσκολία να ανακτήσουν την οικονομική τους ισχύ και να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα είναι ικανός να αποτρέψει κρίσεις στο μέλλον.
Γράφοντας στη Wall Street Journal, ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν προειδοποιεί ότι η διάσωση της Ευρωζώνης δεν είναι εγγυημένη. Διασαφηνίζοντας ότι, κατά τη γνώμη του, το ευρώ θα πρέπει να διασωθεί για λόγους πολιτικής σταθερότητας, ο κ. Ζιν αναρωτιέται αν αυτό θα γίνει. Οπως εκτιμά, εξαρτάται από το αν οι ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόσουν πολιτικούς και ιδιωτικούς περιορισμούς στο χρέος, που στην πράξη θα περιορίσουν τις ροές κεφαλαίων. Ο ίδιος προειδοποιεί εναντίον των ευρωομολόγων, θεωρώντας ότι αυτά θα αυξήσουν τις εμπορικές ανισορροπίες.
Το ευρώ παραμένει ένα πολιτικό νόμισμα, εκτιμά ο Στιβ Χάνκε, καθηγητής στο πανεπιστήμιο John Hopkins της Βαλτιμόρης. Το ευρώ είναι δημιούργημα πολιτικό, σημειώνει. Οπως εκτιμά, κεντρικοί πυλώνες του σχεδίου είναι η μεγαλύτερη πολιτικοποίηση, ο συγκεντρωτισμός και η εναρμόνιση. Eκτιμά ότι η λύση στον υπερδανεισμό είναι «ένα καλό haircut», ενώ διαφωνεί με τον ρόλο «κακής τράπεζας» που ανέλαβε η ΕΚΤ και της διάσωσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ενας ακόμη Αμερικανός οικονομολόγος, ο Μπάρι Αϊχενγκριν από το πανεπιστήμιο του Berkeley, εκτιμά ότι προκειμένου να ενηλικιωθεί το ευρώ, θα πρέπει πρώτα η Ευρώπη να διορθώσει το τραπεζικό της σύστημα, με πρώτες τις γερμανικές τράπεζες. Οπως εκτιμά, τα ελλείμματα των προϋπολογισμών στην Ευρώπη αποτελούν αποτέλεσμα της λανθάνουσας τραπεζικής κρίσης. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της μεταφοράς της αρμοδιότητας των εθνικών ρυθμιστικών αρχών στη νέα πανευρωπαϊκή αρχή.
Οσο για τον Μάρτιν Φέλντσταϊν, πρώην οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Ρέιγκαν και καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επιμένει ότι το ευρώ αποτελεί οικονομικό λάθος. Ο ίδιος, πάντως, προβλέπει ότι το ευρώ θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αν και θα απαιτεί υψηλές μεταβιβάσεις κεφαλαίων από τη Γερμανία και άλλες χώρες του πυρήνα προς την περιφέρεια. Ο λόγος, εκτιμά, θα είναι πολιτικός, αλλά και οικονομικός, καθώς η γερμανική οικονομία κερδίζει από τη διατήρησή του. Προβλέπει, μάλιστα, ότι το ευρώ θα συνεχίσει να ανατιμάται έναντι του δολαρίου.
Από την πλευρά του, ο πρώην επίτροπος Πέδρο Σόλμπες σημειώνει ότι το ευρώ αποτελεί μεγάλη κοινή επιτυχία, που έχει συμβάλει σε μια μακρά περίοδο ανάπτυξης και σταθερότητας των τιμών. Eπισημαίνει, όμως, ότι η αρχιτεκτονική του Μάαστριχτ για τη διαχείριση της Ευρωζώνης είναι ανεπαρκής και σημειώνει ότι η πραγματική πρόκληση είναι πώς θα καταστεί πιο αποτελεσματική.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_10/03/2011_435188

____________________________________________

Oι Αμερικάνοι έχουν πιο κρύο αίμα, λογικό είναι.

No comments: