21.3.11

Εξι εναλλακτικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους

Εξι εναλλακτικά σενάρια για την πορεία του δημοσίου χρέους έως το 2020 παραθέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την Ελλάδα. Στόχος του είναι να αναδείξει τη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν ταχύτερη ανάπτυξη, αλλά και τη σημασία της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, δράσεις που μαζί θα οδηγήσουν το χρέος σε σημαντική αποκλιμάκωση.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το εφιαλτικό σενάριο, βάσει του οποίου θα καταπέσουν όλες οι εγγυήσεις του Δημοσίου (ακόμα και αυτές που έχουν δοθεί στις τράπεζες), με αποτέλεσμα το χρέος να ανέλθει το 2020 στο 200% του ΑΕΠ. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και αυτό το σενάριο εξετάζεται από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους -δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη ότι θα υλοποιηθεί πιστά το Μνημόνιο και δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις στους στόχους που έχουν τεθεί- το 2020 η Ελλάδα θα έχει χρέος 130% του ΑΕΠ της.
Ακόμα, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι «οι μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους κάθε χρόνο παραμένουν». Στο υψηλότερο σημείο θα ανέλθει του χρόνου, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν ήδη γίνει, θα αναρριχηθεί στο 159% του ΑΕΠ, από 153% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει φέτος.
Πέραν αυτών, το ΔΝΤ αναλύει 6 εναλλακτικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους:
1. Ασθενέστερης ανάπτυξης. Στην περίπτωση που επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης 1% χαμηλότεροι από αυτούς που έχουν προβλεφθεί σε ετήσια βάση, το χρέος θα φτάσει το 2020 στο 173% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι κάθε χρόνο κατά 1% υψηλότεροι, τότε το χρέος θα υποχωρήσει στο 92% του ΑΕΠ το 2020.
2. Κατάπτωση εγγυήσεων. Εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να πληρώσει όλες τις εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων και των 85 δισ. ευρώ που προβλέπονται για τις τράπεζες), τότε το χρέος θα φτάσει στο 199% του ΑΕΠ το 2020.
3. Αστοχία στη μείωση του ελλείμματος. Το σενάριο αυτό προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος, αλλά κατά 1% του ΑΕΠ λιγότερο από ό,τι έχει προβλεφθεί αυτή τη στιγμή, εξαιτίας πολιτικών προβλημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, το χρέος θα διαμορφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2020.
4. Αύξηση κόστους δανεισμού. Εάν τα επιτόκια αυξηθούν κατά 2% (εξαιτίας των αποφάσεων της Ευρώπης για τη νομισματική πολιτική), τότε το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 141% του ΑΕΠ το 2020.
5. Πλήρης υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Εφόσον εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ έως το 2015, τότε το χρέος θα μειωθεί στο 134% του ΑΕΠ το 2015 (αντί για 151% του ΑΕΠ που προβλέπεται σήμερα) και το 2020 θα υποχωρήσει στο 112% του ΑΕΠ.
6. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει έναν συνδυασμό εξελίξεων. Το έλλειμμα θα μειωθεί βάσει των στόχων που έχουν τεθεί, αλλά με δύο χρόνια καθυστέρηση. Θα υπάρξει ανάλογη καθυστέρηση στην επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (λόγω καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις), θα καταπέσουν 10 δισ. ευρώ εγγυήσεις από τις τράπεζες, θα καθυστερήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού κατά 2%. Εάν συμβούν όλα αυτά, το χρέος θα φτάσει στο ανώτερο σημείο το 2015 (181% του ΑΕΠ) και θα υποχωρήσει στο 175% του ΑΕΠ το 2020.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_19/03/2011_436208

________________________________

Το τελευταίο σενάριο μοιάζει πιο κοντά στη πραγματικότητα
Σε κάθε περίπτωση, περί (προηγούμενων) προβλέψεων του εγχώριου δημοσίου χρέους

No comments: