Πριν ακόμη επικυρωθεί η μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 80 δισ. ευρώ που θα λάβει σταδιακά μέχρι το 2013 από την ΕΕ που απέσπασε η Ελλάδα από την προπαρασκευαστική σύνοδο κορυφής της 11ης Μαρτίου, η γερμανική πλευρά έχει αρχίσει να δρομολογεί το αντίτιμο που ζήτησε για την συναίνεση της.
Ήδη οι στόχοι της μελλοντικής ελληνογερμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας τέθηκαν αυτήν την εβδομάδα στα πλαίσια της επίσκεψης ομάδας κορυφαίων στελεχών επτά υπουργείων με επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο Βερολίνο. Στους στόχους αυτούς δεν έλειψαν και οι συζητήσεις για δύο νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι περιλαμβάνονται και στο ευρύτερο σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Στις συνομιλίες το ενδιαφέρον των Γερμανών εστιάστηκε εν μέρει και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προφανώς επειδή έχουν επενδυτικά ενδιαφέροντα στην Ελλάδα, πράγμα που ενδιαφέρει βέβαια και την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, δια μέσου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Ηλ. Πλασκοβίτη, οι Γερμανοί ενημερώθηκαν για τα θέματα του διεθνούς αεροδρομίου, πώς θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση με την παράταση της άδειας για το αεροδρόμιο. Ήθελαν να μάθουν για τους οδικούς άξονες, εκεί όπου συμμετέχουν γερμανικές εταιρείες, και αν θα ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.
Από την άλλη μεριά, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών Χάρης Τσιόκας εντόπισε ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Γερμανών στο χώρο των εμπορικών μεταφορών μέσω σιδηροδρόμων. Δεδομένου ότι η Γερμανία δραστηριοποιείται στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, το ενδιαφέρον αποκτά μεγαλύτερη σημασία για τη γερμανική πλευρά, καθώς με την επέκταση τους στην Αθήνα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπορευματικά κέντρα, σε συνδυασμό παράλληλα με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.
Παράλληλα, ήδη γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον για υλοποίηση επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ.ευρώ στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε τρεις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Στο στόχαστρο της εταιρίας βρίσκονται η Σίνδος, όπου μελετάται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 1 MW, καθώς και η Κομοτηνή και η Βέροια.
Η συνεργασία αναμένεται να επεκταθεί και στους τομείς της υγείας και της ενέργειας, ενώ δε θα λείπει σε μελλοντική ατζέντα και ο τουριστικός κλάδος.
http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/175429-%CE%9F%CE%B9-%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CE%B3%CF%85%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1
No comments:
Post a Comment