Σκληρές επικρίσεις εξαπολύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έναντι της κυβέρνησης της χώρας, για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές περιφερειακές τράπεζες της χώρας, οι οποίες διαθέτουν ακόμη στους ισολογισμούς τους «τοξικά κεφάλαια» από την εποχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο Günther Merl, πρώην επικεφαλής του Ειδικού Ταμείου για τη Σταθερότητα του Χρηματοπιστωτικού Τομέα της χώρας (Soffin) και ο Heinz Hilgert πρώην CEO της WestLB, έγραψαν ένα «πολεμικό» άρθρο έναντι της γερμανικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι δεν έχει λάβει καμία απόφαση για την βελτίωση του κλάδου, θέτοντας εν κινδύνω τα χρήματα των φορολογουμένων. Μάλιστα, οι δυο τους έκαναν λόγω και για πολιτική σύγχυση στη χώρα, όπου καμία ουσιαστική λύση δεν προωθείται. «Ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ επωφελούνται από την κρίση και ‘καθαρίζουν’ τις τράπεζες τους από τα τοξικά κεφάλαια και ενισχύουν τους ισολογισμούς τους, η Γερμανία, μία χώρα με μεγάλα τραπεζικά προβλήματα, παραμένει χωρίς λύσεις», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Όλες οι λύσεις που έχουν προταθεί έχουν πέσει στο κενό, αναφέρουν χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα τις ελπίδες ότι τα προσεχή stress tests θα αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα οδηγώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πολλοί αναλυτές έχουν αρχίσει να εξαπολύουν σαφείς αιχμές προς τη γερμανική ηγεσία, καθώς θεωρούν ότι μπορεί κανείς να φανταστεί σε πόσο κακή κατάσταση είναι ο κλάδος, εάν σκεφτεί ότι οι κατά τα άλλα “σκληροπυρηνική” ηγεσία επέτρεψε σε έξι σημαντικές τράπεζες να κρύψουν την έκθεση τους σε κρατικά ομόλογα στα προηγούμενα stress tests. Δικαιολογία της Γερμανίας; Το Bafin και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δήλωσαν ότι ο τοπικός νόμος δεν υποχρεώνει τις τράπεζες για να δημοσιεύσουν τέτοιες λεπτομέρειες. Μάλιστα η έλλειψη πληροφοριών, οδηγεί μερίδα των αναλυτών να εκτιμούν την κατοχή τοξικών ομολόγων από τις γερμανικές τράπεζες περί τα 800 δισ. ευρώ.
Οι γερμανικές αρχές από τη μεριά τους ασκούν μόνο πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες να προχωρήσουν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις ώστε να μην υπάρξουν νέες προκλήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Αυτό δείχνει σε πόσο δύσκολη θέση τελικά βρίσκεται ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός κλάδος της περιφέρειας.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι οι γερμανικές τράπεζες πληρώνουν το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, του «σκληρού» νομίσματος. Με άλλα λόγια, οι γερμανικές τράπεζες είναι ταυτόχρονα μηχανή δανεισμού και εξαγωγών, σε μια περιοχή μεγάλων ανισορροπιών. Μάλιστα, οι επτά περιφερειακές κρατικές τράπεζες της Γερμανίας, που θεωρούνται από πολλούς αναλυτές ως η Αχίλλειος πτέρνα του χρηματοοικονομικού συστήματος της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής οικονομίας, επλήγησαν σκληρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον κλάδο, μόνο μία τράπεζα Landesbank χρειάζεται στη χώρα, η οποία να τελεί υπό τον κυβερνητικό έλεγχο. Οι υπόλοιπες θα πρέπει να περάσουν σε χέρια ιδιωτών ώστε να εκσυγχρονιστούν οι δομές του κλάδου.
http://www.bankingnews.gr/%CE%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/item/13237-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82
________________________________________
Θυμίζω ένα εξαίρετο αρθράκι του Κοτζιά, όπου αναλύεται το σύνολο της ευρωπαϊκής κρίσης
No comments:
Post a Comment