Ολοι το έχουμε πλέον εμπεδώσει: τα υψηλά spreads και τα ακριβά επιτόκια δανεισμού είναι από τους βασικούς παράγοντες που τροφοδοτούν την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Οι τιμές του πετρελαίου όμως; Είναι δυνατόν να παίξουν και αυτές κάποιο ρόλο στα δημοσιονομικά μας ( τεράστια ) προβλήματα; Μη βιαστείτε να απαντήσετε «όχι», γιατί σύμφωνα με τη νέα έκθεση της BofA Merrill Lynch, όχι απλά συνδέονται άμμεσα, αλλά η εκτόξευσή τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη, την κρίση στους λογαριασμούς τρεχουσών συναλλαγών.
Οπως εξηγεί ο οίκος, η αγορά τείνει να επικεντρώνεται στα spreads των ομολόγων όταν προσπαθεί να "καταλάβει" τις χρηματοδοτικές πιέσεις που γεύεται η περιφέρεια της Ευρωζώνης. Ομως, αυτή η προσέγγιση δεν δίνει την ολοκληρωμένη εικόνα του τί ακριβώς συμβαίνει. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η διεύρυνση του spread των κρατικών της ομολόγων έχει όντως άμεση σχέση, λόγω των χρηματοδοτικών πιέσεων που δημιουργήθηκαν μέσω της αύξησης του haircut στις συναλλαγές των repo, οι οποίες και σχετίζονται άμεσα με το spread του ιρλανδικού ομολόγου σε σχέση με τα ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ στην Ευρωζώνη. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα: τα spreads «παρακολουθούν» σωστά την κρίση στη χώρα. Ομως, το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην εκτόξευση των ελληνικών και των ιρλανδικών spreads ( Μάιος – Nοέμβριος 2010), μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από την απότομη μείωση στις αποδόσεις του γερμανικού bund, χωρίς την οποία οι χρηματοδοτικές πιέσεις θα είχαν παραμείνει εξαιρετικά σοβαρές για τιςδύο χώρες. Τα προβλήματα της Ιρλανδίας, όπως και της Ελλάδας την άνοιξη του 2010, ξεκίνησαν να εντείνονται τη στιγμή του sell-off στο γερμανικό bund το περασμένο φθινόπωρο. Και η αύξηση του κόστους δανεισμού της Πορτογαλίας οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στα υψηλότερα επιτόκια των των risk-free ομολόγων, παρά στα μεγαλύτερα spreads.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ένα άλλο πρίσμα μέσω του οποίου μπορούμε να δούμε τις χρηματοδοτικές πιέσεις που δέχεται η περιφέρεια είναι η… τιμή του πετρελαίου, και όχι απλά και μόνο τα spreads. Oπως τονίζουν οι αναλυτές του οίκου, οι λογαριασμοί τρεχουσών συναλλαγών της περιφέρειας είναι από τους πιο ευάλωτους στον κόσμο, σε ότι αφορά τις μεταβολές της τιμές του πετρελαίου.
Δεν αποτελεί έκπληξη, όπως υπογραμμίζεται, ότι οι χρηματοδοτικές πιέσεις στην Ελλάδα εντάθηκαν όταν το πετρέλαιο σημείωσε ράλι μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαϊου του 2010, φτάνοντας σε επίπεδα που είδαμε ξανά τον Νοέμβριο, όταν η Ιρλανδία έζησε της δικιές της χρηματοδοτικές δυσκολίες.
Εάν λοιπόν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να αυξάνονται, οι χώρες της περιφέρειας θα ζήσουν μία νέα κρίση, στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών τους, σύμφωνα με τη εκτιμήσεις της BofA. Ετσι, οι εξελίξεις στην Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή τις επόμενες εβδομάδες, είναι πολύ κρίσιμες για το Νότο. Μάλιστα στη λίστα με τις πιο ευάλωτες οικονομίες στον κόσμο σε ότι αφορά την αυξανέμενη τιμή του μαύρου χρυσού, ο διεθνής οίκος τοποθετεί πρωτη τη Νότιο Κορέα, δεύτερη την Τουρκία, τρίτη την Ελλάδα, τέταρτη την Ιρλανδία, πέμπτη τη Νότιο Αφρική, έκτη την Πορτογαλία, έβδομη την Ισπανία και μετά ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.
http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/173904-E%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%9A%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD-%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%9D-%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%AD%CE%B1,-%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1,-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%99%CF%81%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1
No comments:
Post a Comment