«ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ»
Είναι γνωστό και δεν το αρνηθήκαμε, ότι το μνημόνιο που υπογράψαμε βασίστηκε σε ένα δάνειο με αρκετά υψηλό επιτόκιο και ασφυκτικό χρόνο αποπληρωμής. Αν αυτά ήταν διαφορετικά , τα μέτρα προσαρμογής της οικονομίας μας που προβλέπονταν στο μνημόνιο ασφαλώς θα ήταν επίσης διαφορετικά. Όμως τότε ,αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε για να σώσουμε τη Χώρα από την πτώχευση.
Ήταν προφανές από την αρχή , ότι τόσο οι βασικοί όροι του Δανείου όσο και το πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση κρίσεων σαν τη δική μας , απαιτούσαν επαναδιαπραγμάτευση.
Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ξεκίνησε αμέσως αυτή την επαναδιαπραγμάτευση και τη συνεχίζει μέχρι σήμερα με συνέπεια , επιμονή και πρωτοβουλίες που βρίσκουν συμμάχους ανάμεσα στους εταίρους μας. Είναι γνωστές σε όλους οι θετικές πρωτοβουλίες του για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης. Επίσης να θυμίσω τα μόνιμα αιτήματα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ,τη μείωση επιτοκίων , το ευρωομόλογο και την επαναγορά ομολόγων. Το περίεργο είναι, ότι ενώ γίνεται σοβαρή δουλειά πάνω σε αυτά δεν τα εμφανίζουμε όπως πρέπει , γιατί ίσως ( δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση), έχουμε τη εσφαλμένη άποψη, ότι ο όρος επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να ερμηνευθεί ως αποτυχία της πολιτικής μας.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλά για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και αν τους ρωτήσεις δε θα σου πουν τίποτα συγκεκριμένο , πέρα από αυτά που ήδη διαπραγματεύεται η ίδια η Κυβέρνηση, με διαφορετικά ίσως λόγια. Το ίδιο ισχύει για τις φωνές που ακούγονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Γιατί τα αναπτυξιακά σχέδια η τα διαφορετικά μείγματα πολιτικής που προτείνονται εντελώς αόριστα ,δεν έχουν νόημα υπό τις παρούσες συνθήκες αν δε συμβούν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν ανεξάρτητα από το μνημόνιο και το δεύτερο ,το ίδιο το μνημόνιο να βελτιωθεί με αποφάσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης στα πλαίσια μιας ενιαίας και συνεκτικής οικονομικής διακυβέρνησής της. Ποιός μπορεί να αρνηθεί, ότι σε αυτόν τον τομέα ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο;
Η αντιπολίτευση στην Ιρλανδία κέρδισε τις εκλογές με σύνθημα την επαναδιαπραγμάτευση του δικού τους μνημονίου και τώρα κυνηγούν τη Μέρκελ να της ζητήσουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και μικρότερα επιτόκια, γιατί μόνο έτσι οι όροι του μνημονίου τους θα βελτιωθούν.
Έχω την αίσθηση ότι αν εξακολουθούμε να μη λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, η αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ θα κατέβουν με το σύνθημα ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, σύνθημα που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους έχει κυριολεκτικά χαρίσει.
Φιλικά
Ντίνος Βρεττός
http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/174744-E%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%9D%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%92%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9A%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%9F%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%9A
_______________________________________
Το βασικό του πρόβλημα είναι να μην χαθούν οι επόμενες εκλογές;
No comments:
Post a Comment