4.3.11

Πρόταση Salgado

Ύπέρ του να δοθεί στην Ελλάδα μεγαλύτερη ευελιξία, όσον αφορά τους όρους για το δάνειο διάσωσης που έλαβε, τάσσεται η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado.

Η Ισπανία προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα "μεγαλύτερη ευελιξία" στο δάνειο διάσωσης, την ώρα που οι ι ευρωπαίοι ηγέτες λογομαχούν πάνω από μια συμφωνία για την ενίσχυση των μέσων αντιμετώπισης της κρίσης στην περιοχή, ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Elena Salgado.
Η Ισπανία στηρίζει τις "διαφορετικές συνταγές" για το ελληνικό δάνειο ώστε να ελαφρύνει το βάρος των επιτοκίων καθώς η χώρα υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας, τόνισε η Salgado σε συνέντευξή τύπου που παρέθεσε χθες στη Μαδρίτη.

Οι όροι θα πρέπει να "επανεξεταστούν" δεδομένου ότι είναι το ίδιο όταν η χώρα βρίσκεται υπό την πίεση των μέτρων λιτότητας, με όταν τα μέτρα αυτά θα χαλαρώσουν σε δύο ή τρία χρόνια.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel συνεχίζει να αντιστέκεται στην πρόταση για μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να επιδιώκουν την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με την ενίσχυση της δύναμης του ταμείου των 440 δις. ευρώ της περιοχής. Οι αξιωματούχοι έχουν θέσει την 25η Μαρτίου ως προθεσμία για την κατάθεση των νέων μέτρων που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

"Το να μιλάμε για ηθικό κίνδυνο στην περίπτωση της Ελλάδα, μου φαίνεται πολύ σκληρό," επισήμανε η Salgado. "Η ενίσχυση παρέχεται μόνο υπό πολύ αυστηρούς όρους και εξαιτίας αυτού ο ηθικός κίνδυνος αποφεύγεται".

Η Ισπανία θέλει να δει την ικανότητα δανεισμού του Ταμείου να αυξάνεται για το σύνολο του ποσού των 440 δισ. ευρώ, και αναμένει από τους αξιωματούχους να καταλήξουν σε συμφωνία αυτό το μήνα, ανέφερε η Salgado. "Οι κυβερνήσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν το κατά πόσον το ΕFSF θα πρέπει επίσης να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα",ανέφερε.

"Όσα περισσότερα μέσα διαθέτουμε για τη στήριξη του ευρώ τόσο το καλύτερο", δήλωσε η Salgado.

Η Ισπανία είναι έτοιμη να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να αποστασιοποιηθεί από τις άλλες λεγόμενες περιφερειακές χώρες όπως η Πορτογαλία, της οποίας το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στα ύψη εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών ότι η χώρα θα καταστεί η τρίτη χώρα που θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Η Τράπεζα της Ισπανίας θα ανακοινώσει στους πιστωτές στις 10 Μαρτίου πόσα κεφάλαια χρειάζονται για να αποφύγουν μια μερική εθνικοποίηση. Οι νέοι κανόνες ορίζουν την ελάχιστη απαίτηση για πρωτογενές κεφάλαιο.

Σύμφωνα με την Salgado "τα χειρότερα πέρασαν για την αγορά ακινήτων της χώρας. Τα ποσοστά αθέτησης για τα ενυπόθηκα δάνεια παραμένουν πολύ χαμηλά", συμπλήρωσε.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=272383&nt=108&lang=1

No comments: