14.11.11

Μετατίθεται για το 2012 το φορολογικό νομοσχέδιο

Το σοβαρό ενδεχόμενο να μετατεθεί για το 2012 η παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προκύπτει από την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του Υπουργού κ. Ευ. Βενιζέλου, του υφυπουργού κ. Γ. Μουρμούρα, των υπολοίπων μελών της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων. Στην κατεύθυνση αυτή «δείχνει» και ο προγραμματισμός του μνημονίου που αναφέρει ότι θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2012, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. 
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση για τις λεπτομέρειες της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (η οποία έχει ήδη ψηφισθεί και θα ισχύσει από 1.1.2012) θα παρουσιαστεί εντός του 2011.
Όπως αποφασίστηκε, το νομοσχέδιο θα σπάσει σε δύο κομμάτια, ώστε σε πρώτη φάση να γίνουν οι αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αργότερα, προς τον Μάρτιο, να ληφθούν οι αποφάσεις για ΦΠΑ, ακίνητα, ελεύθερους επαγγελματίες κ.ά.

Στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση θα προβλέπεται η καθιέρωση «πόθεν έσχες» για το σύνολο των εισοδημάτων.

Σε ειδικό έντυπο (Ε10) θα αποτυπώνεται το σύνολο των εισοδημάτων και των καταθέσεων, καθώς και οι δαπάνες (με αποδείξεις) και οι αποταμιεύσεις ώστε να ελέγχονται τα έσοδα και οι δαπάνες κάθε φορολογούμενου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι θα επιτρέπεται μία απόκλιση έως 15%.

Ακόμα, «μαχαίρι» θα μπει στις περισσότερες φοροαπαλλαγές, ενώ στο τραπέζι είναι και η κατάργηση του ειδικού (μειωμένου) καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την επιβολή νέων αντικειμενικών κριτηρίων, καθώς και την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Για τον ΦΠΑ, η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν η μείωση του υψηλού και μεσαίου συντελεστή (από 23% σε 20% και από 13% σε 10% αντίστοιχα), ωστόσο δεν θεωρείται εύκολο να εγκριθεί από την τρόικα, καθώς η Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή της, συνιστά να μην προχωρήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ιδίως των έμμεσων φόρων, όπως του ΦΠΑ.
Τέλος, υποχρεωτική θα είναι από τις αρχές της νέας χρονιάς η χρήση της φοροκάρτας. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε σε πρώτη φάση να αποκλείσει τις κάρτες των τραπεζών από το ρόλο της κάρτας αποδείξεων, δεδομένου ότι η κάρτα αποδείξεων δεν είναι τραπεζικό προϊόν, έχει διαφορετική λειτουργικότητα από τις κάρτες τραπεζών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αγορές τοις μετρητοίς.

Ωστόσο, το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί αμέσως μετά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=430070&h1=true

__________________________________________

δεν μοιάζει καλό

No comments: