11.11.11

Ο εκβιασμός των Μέρκελ – Σαρκοζί στην Ελλάδα επιστρέφει μπούμερανγκ

Το τελεσίγραφο των Μέρκελ – Σαρκοζί στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της ίσως να επιστρέφει μπούμερανγκ πλήττοντας την ίδια την Ευρωζώνη, αναφέρει το Bloomberg.

«Μία εβδομάδα μετά την πρώτη επίσημη τοποθέτηση τους ότι χώρες θα μπορούν να εξέρχονται της Ευρωζώνης, οι αγορές παραμένουν ανάστατες καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι ήδη δημιουργούνται δρόμοι εξόδου για τις πιο αδύναμες χώρες», σημειώνει το οικονομικό δίκτυο.

Αυτό το sell off στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με το Bloomberg, δείχνει ότι η ευρωπαϊκή κρίση εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο, καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών προεξοφλεί ότι είναι πιθανό οι αδύναμες χώρες να αποχωρούν μόνες τους απ’ τη νομισματική ένωση, με πρώτη απ’ όλες την Ελλάδα.

Μία εξέλιξη που επίσης είναι επικίνδυνη, αφού θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες τόσο στις αδύναμες χώρες να πείσουν τους επενδυτές ότι μπορούν να βάλουν τα οικονομικά τους σε τάξη όσο και στους ηγέτες της Ευρωζώνης, όπως η Άγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο να ενισχύσουν την άμυνα του ευρώ.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά επικίνδυνη φάση», σχολιάζει στο Bloomberg ο Νιλ ΜακΚίνον της VTB Capital, πρώην ανώτατο στέλεχος του υπ. Οικονομικών της Βρετανίας. «Ξαφνικά όλοι αρχίσαμε να μιλάμε για το μέλλον της νομισματικής άποψης στην τωρινή της μορφή».

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας πυροδότησαν σπέκουλα ότι η ευρωζώνη μπορεί να περιοριστεί, όταν προειδοποίησαν τον Γ.Παπανδρέου ότι το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει θα έπρεπε να θέτει το ερώτημα εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Αν και η απειλή πέτυχε και έκανε τον κ.Παπανδρέου να ακυρώσει το δημοψήφισμα, τελικά υπονόμευσε το ίδιο το μήνυμα της ιδρυτικής Συνθήκης της Ευρωζώνης ότι η συμμετοχή είναι «αμετάκλητη» - κάτι που υπογράμμιζαν εδώ και δύο χρόνια τόσο ο κ.Σαρκοζί όσο και η κα Μέρκελ.

Οι δυο τους «άνοιξαν το κουτί της πανδώρας», γράφει σε ανάλυση του ο Stephen King επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC. «Οι χώρες που δεν θα μπορούν να παίξουν με τους κανόνες του ευρώ μπορεί να χρειαστεί πλέον να φύγουν απ’ την Ευρωζώνη, ουσιαστικά καταργώντας την υπόθεση που επικρατούσε πως άπαξ και μία χώρα εισέλθει στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να ξεφύγει. Τώρα αυτό που φαντάζει ως πιθανότητα για την Ελλάδα, εξελίσσεται σε πιθανότητα και για την Ιταλία».

Μάλιστα τα δημοσιεύματα ότι γίνεται επεξεργασία σχεδίου για τη συρρίκνωση της Ευρωζώνης βάζουν φωτιά στο σκηνικό.

Ήδη η Ιταλία κοιτά κατάματα την άβυσσο. Με κόστος δανεισμού άνω του 7%, έχει πρακτικά αποκλειστεί από τις αγορές, την ώρα που διαθέτει χρέος 1,9 τρισ. αλλά κανένα προστατευτικό δίχτυ από την ΕΕ.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=102917

No comments: