1.11.11

Bruederle: Να προετοιμαστούν οι χώρες για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας

Σαστισμένος εμφανίστηκε ο Rainer Bruederle, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών στη γερμανική βουλή, μετά το άκουσμα της αναγγελίας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

«Σάστισα με την είδηση. Πρόκειται για μια περίεργη συμπεριφορά», δήλωσε ο Bruederle στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Ακούγεται λες και κάποιος προσπαθεί να ξεγλιστρήσει από αυτά που έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε ο Bruederle, τονίζοντας πως οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

«Ένα πράγμα μπορούμε να κάνουμε, και αυτό είναι να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αν η κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τις συμφωνίες, τότε θα σταματήσει η χρηματοδότηση. Στη συνέχεια θα υπάρξει χρεοκοπία και οι υπόλοιποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το φόβο για το τι μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο γεγονός στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

«Πρόκειται για μια απρόσμενη αλλά και θαρραλέα απόφαση… γιατί αν δεν λειτουργήσει –που από ότι φαίνεται έτσι θα γίνει καθώς υπάρχει σημαντική αντίσταση στον ελληνικό λαό- αυτό θα σημαίνει ότι και οι άλλες χώρες δεν θα νιώθουν υποχρεωμένες να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους», κατέληξε.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1317734

Bloomberg: Η απόφαση για δημοψήφισμα αυξάνει τις προοπτικές χρεοκοπίας

Για αύξηση των προοπτικών εκτροχιασμού της ευρωπαϊκής προσπάθειας διάσωσης της Ελλάδας, και για το ότι ουσιαστικά η χώρα ωθείται σε χρεοκοπία, κάνει λόγο το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα, μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, «ο Παπανδρέου ρισκάρει με το τέχνασμά του να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία εάν απορριφθεί από τους ψηφοφόρους, και αυξάνει ήδη τις εντάσεις με τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του».

Ο οικονομολόγος της Standard Chartered, Thomas Costerg, δηλώνει ότι «ο Παπανδρέου μπορεί να χάσει στο δημοψήφισμα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές. Η υψηλή αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Ιταλία».

Επίσης, ο Mohamed El-Erian τόνισε πως η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι «σημαντική και επακόλουθη. Εκτός του ότι αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα, βάζει σε δύσκολη θέση την τρόικα, σε ό,τι αφορά στις εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα».

Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία ότι η συμφωνία της ΕΕ φαίνεται να «μπάζει» από πολλές πλευρές.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1317735 

No comments: