9.10.12

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού για τις τράπεζες από την 1η Ιανουαρίου επιθυμεί ο Ντράγκι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί ο μελλοντικός ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών να έχει πάρει σάρκα και οστά ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Ο ρόλος αυτός αναμένεται να ανατεθεί στην ΕΚΤ.
"Είναι σημαντικό η (ευρωπαϊκή) ρυθμιστική αρχή να έχει δημιουργηθεί την 1η Ιανουαρίου", σημείωσε κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση του κοινοβουλίου.
"Στη συνέχεια θα μπορούμε επισήμως να αρχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς για να τεθεί σε ισχύ το σύστημα", συνέχισε, υπολογίζοντας ότι θα χρειαστεί "περίπου ένας χρόνος" για να είναι πλήρως επιχειρησιακός ο μηχανισμός αυτός.
Ο Ντράγκι επέμεινε στην ανάγκη να προχωρήσει αυτό γρήγορα για να κοπούν οι επιζήμιοι δεσμοί ανάμεσα στην τραπεζική κρίση και την κρίση χρέους. Ο ίδιος επανέλαβε ότι θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του τραπεζικού ελέγχου και της νομισματικής πολιτικής με τη δημιουργία ενός συμβουλίου εποπτείας, το οποίο θα έχει εξουσιοδοτηθεί να λαμβάνει τις αποφάσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε επίσης τους ευρωβουλευτές να συνεχίσουν τη διαδικασία για το διορισμό του Λουξεμβούργιου Ιβ Μερς στο διοικητικό της συμβούλιο, παραδεχόμενος ταυτοχρόνως την έλλειψη γυναικών στις θέσεις λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
"Την χρηματοπιστωτική κρίση την χειρίστηκαν οι άνδρες", αναγνώρισε, κρίνοντας ότι έχει έρθει η ώρα για να αλλάξει αυτό και να προωθηθούν γυναίκες στις πιο υψηλόβαθμες θέσεις.
Ωστόσο δεν αποφασίζει η ΕΚΤ ποιο πρόσωπο θα προταθεί για το διοικητικό της συμβούλιο, υπενθύμισε.
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προτείνουν κάποιον, ο οποίος θα πρέπει στη συνέχεια να πάρει την έγκριση των εταίρων τους και των ευρωβουλευτών.
Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε στα μέσα Σεπτεμβρίου να αναβάλει την ακρόαση του Λουξεμβούργιου Ιβ Μερς, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του, σε διαμαρτυρία για την απουσία γυναικών από την ηγεσία της ΕΚΤ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=112933505

No comments: