9.10.12

Παράταση ενός έτους στην Πορτογαλία για επίτευξη των στόχων

Παράταση ενός έτους δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πορτογαλία για να ισοσκελίσει τα δημοσιονομικά της, μετά από συμφωνία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Το Συμβούλιο υιοθέτησε την τροποποίηση των όρων που διέπουν τη βοήθεια προς τη Λισσαβόνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη Λισσαβόνα.
Επίσης, τροποποιούνται οι συστάσεις προς την Πορτογαλία για τα μέτρα που πρέπει να λάβει για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ. Αντί να για το 2012 και το 2013, η Λισσαβόνα έχει τώρα έως το 2014 για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Παρόλο που δεν έχει ακόμη γίνει καμία σχετική αναφορά, η απόφαση αυτή θεωρείται ότι μάλλον ανοίγει τον δρόμο και για μια ελληνική επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι νέοι στόχοι για το έλλειμμα της Πορτογαλίας είναι 5% του ΑΕΠ για το 2012, 4,5% για το 2013 και 2,5% για το 2014.
Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικών προοπτικών της Κομισιόν, η Πορτογαλία εκτιμάται ότι θα έχει ύφεση στο 3% το 2012, αλλά για το 2013 και 2014 προβλέπει βελτίωση περίπου στο -1% και +1% αντίστοιχα.
Οι αρνητικές προοπτικές, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντανακλά την επιδείνωση της εγχώριας αλλά και της εξωτερικής ζήτησης, αλλά και τις επιπτώσεις την περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ωστόσο, οι εξαγωγές της χώρας εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά και θα αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Η Πορτογαλία έχει μπει σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (υπερβολικού ελλείμματος) από τον Δεκέμβριο του 2009, και η ΕΕ έθεσε μέτρα για τη μείωσή του έως το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, η Λισσαβόνα έλαβε δανειακό πακέτο 78 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό EFSM και το ΔΝΤ, το οποίο είναι «μνημονιακό» και προϋποθέτει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26518&subid=2&pubid=112933511

No comments: