9.10.12

Μέρκελ: Οι θυσίες των Ελλήνων θα αποδώσουν!

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, όμως πρέπει να παραμείνει στο δύσκολο δρόμο που βαδίζει ώστε να επιτύχει την έξοδό της από την κρίση, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Όπως διευκρίνισε η κα. Μέρκελ σκοπός της επίσκεψής της -την οποία ο κ. Σαμαράς έσπευσε να χαρακτηρίσει ως σπάσιμο μιας διεθνούς απομόνωσης της χώρας για την οποία και η Ελλάδα έχει ευθύνη- ήταν να διαπιστώσει δια ζώσης την κατάσταση στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες της όσο και η κυβέρνησή της.
Τόνισε ωστόσο, ότι δεν είναι... δασκάλα που ήρθε να δώσει βαθμούς στην Ελλάδα.
Στην ομιλία της η κα. Μέρκελ δεν έκανε την εντυπωσιακή δήλωση στήριξης που μπορεί να ήθελε ο κ. Σαμαράς, όμως, εν γένει εμφανίστηκε υποστηρικτική των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και συγκρατημένα επαινετική για τα επιτεύγματά της.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κα. Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία θα στηρίξει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στην Ελλάδα, επανέλαβε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.
Το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο από τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν η έμμεση παραδοχή της ότι αν πέσει η Ελλάδα, πέφτει το ευρώ.
«Έχουμε ένα κοινό νόμισμα κι αυτό λέγεται ευρώ… είμαστε στενά συνυφασμένοι με αυτό… Με άλλα λόγια αν ο ένας δεν είναι καλά, δεν είναι και ο άλλος καλά… Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να πάνε όλοι καλά… Είμαι πεπεισμένη ότι ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα θα οδηγήσει σε επιτυχία... Αυτό δεν θα γίνει σε μια νύχτα, ούτε η καταβολή μόνο μιας δόσης θα έλυνε όλα τα προβλήματα... Νομίζω ότι διακρίνουμε φως στην άκρη του τούνελ».
Εχθρός η ύφεση
Από πλευράς του ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο πραγματικός εχθρός της Ελλάδας είναι η ύφεση και η έξοδος από αυτήν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς της στόχους, όπως άλλωστε είναι ουσιαστική προτεραιότητά της κι όχι απλά τυπική δέσμευσή της.
Σ' αυτό το πλαίσιο εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι εταίροι της χώρας στην ΕΕ θα την βοηθήσουν.
«Εχθρός μας είναι η ύφεση κι αυτό που ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το δικαίωμα μετά από όλες αυτές τις θυσίες να πετύχουμε, να βγούμε από την κρίση. Θεωρώ δεδομένο ότι όλη η ΕΕ και ιδιαίτερα οι χώρες της Ευρωζώνης ενωμένες κάτω από το κοινό νόμισμα θα θελήσουν να βοηθήσουν και την Ελλάδα αναγνωρίζοντας αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού. Για την ανάκαμψη χρειάζονται πόροι που αυτήν τη στιγμή δεν έχει η Ελλάδα αλλά τους έχει η ΕΕ», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργούς, στις συνομιλίες των δυο ηγετών κυριάρχησε η ειλικρίνεια η αμοιβαία κατανόηση και η αίσθηση ότι «μπορούμε να ξεπεράσουμε και το ελληνικό πρόβλημα και τα ευρωπαϊκά προβλήματα».
«Από την πλευρά μου», δήλωσε, «είχα την ευκαιρία να πω στην καγκελάριο ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Έθεσε ωστόσο ως βασική προϋπόθεση να βγει η χώρα από την ύφεση που δημιουργεί ανεργία.
«Ο ελληνικός λαός ματώνει αυτήν τη στιγμή αλλά είναι αποφασισμένος να μείνει στο ευρώ», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε
«Η Ελλάδα δεν ζητάει περισσότερα χρήματα, δεν ζητά χάρες».
Για τον κ. Σαμαρά ήδη αναγνωρίζεται απ' όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και έχει αυξηθεί η αξιοπιστία μας εντυπωσιακά. Όπως, μάλιστα, τόνισε, η επίσκεψή της στην Αθήνα το αποδεικνύει έμπρακτα.
Στη συνάντησή τους, αποκάλυψε ο κ. Σαμαράς, «συζητήσαμε πρακτικούς τρόπους στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η υγεία και η τοπική αυτοδιοίκηση».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=112933400

No comments: