6.10.12

Ετεροχρονίζεται για τις 12 Νοεμβρίου η απόφαση της ευρωζώνης για την εκταμίευση των 31,5 δισ.

«ΠΑΕΙ μακριά η βαλίτσα» ως προς τη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα από τους εταίρους και δανειστές και η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 12η Νοεμβρίου, οπότε συνέρχονται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Αξιωματούχος της ευρωζώνης επιβεβαίωσε χθες (βλέπε ΕΞΠΡΕΣ της περασμένης Τετάρτης) ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τη χώρα ούτε στη σύνοδο των υπουργών των 17 τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ούτε στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 18-19 του μηνός. Η εκταμίευση της δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ μπορεί να περιμένει.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι στην υπουργική σύνοδο της Δευτέρας ο Έλληνας υπουργός Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων των Αθηνών. Το ίδιο θα κάνει από την πλευρά της και η τρόικα. Στη συνέχεια θα γίνει μία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των 17. Μέχρι εκεί. Δεν προβλέπεται τίποτε παραπάνω.

Ο ίδιος αξιωματούχος δεν άφησε περιθώριο για λήψη απόφασης, ακόμη και πολιτικής, κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει στις 18 Οκτωβρίου. Συζήτηση βέβαια θα γίνει αλλά χωρίς αποφάσεις. Και η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ; Η απάντηση ήταν σιβυλλική: “Είναι νωρίς ακόμη για τη δόση”.

Πώς εξηγείται αυτή η καθυστέρηση; Διότι το θέμα είναι πολύπλοκο και η κατάσταση ρευστή, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος, είπε ο αξιωματούχος, για τον οποίο πρέπει πρώτα να υπάρξει οριστική συμφωνία για τα μέτρα μεταξύ των 3 κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και να συμφωνήσει επί αυτών η τρόικα των εταίρων και δανειστών. Ο αξιωματούχος δεν έκρυψε ότι έχουν προκύψει διαφωνίες και μεταξύ της τρόικας. “Αν είναι 3 οικονομολόγοι στο τραπέζι έχουν 4 διαφορετικές απόψεις” είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε επίπεδο ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι “χρειαζόμαστε 1-2 εβδομάδες για να προετοιμαστούμε”. 'Αλλωστε, πρέπει να εξεταστούν αν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους και η βιωσιμότητα του χρέους. Προς το παρόν, όμως, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί στην Αθήνα και οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ερωτηθείς σχετικά, ο αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη ότι οι αμερικανικές εκλογές δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις στην υπόθεση  της Ελλάδας και της Ισπανίας στην ευρωζώνη. “Εκτός αν πέσει ένα τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον” είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου, επαναλαμβάνοντας ότι “το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος” για τη λήψη αποφάσεων. Ως προς την Κύπρο ανέφερε ότι “περιμένουμε στο ακουστικό μας” τις αποφάσεις της Λευκωσίας.

http://www.express.gr/news/finance/647406oz_20121006647406.php3

________________________________________

η ΕΕ πάει για μετά τις 18/10

ΤΟ ΔΝΤ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ
τι; δεν εχετε ακούσει κάτι;

 

No comments: