3.10.12

Επιχειρήσεις: Τρέμουν το 2013

Ποια αναμένεται να είναι η διαφορά του 2013 σε σχέση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα στον χώρο της οικονομίας; Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ενώ μέχρι τώρα έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο κυρίως εκείνες οι επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν κάποια -μικρά ή μεγαλύτερα- προβλήματα και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, το επόμενο έτος θα κινδυνεύσουν πολλές από τις αποκαλούμενες «καλύτερες οικογένειες»…

«Το πρόβλημα μεταφέρεται ακόμη και σε εταιρείες δεύτερης και τρίτης γενιάς, σε επιχειρηματίες που μέχρι πρότινος δεν χρωστούσαν ούτε 1 ευρώ στις τράπεζες, σε μικρομεσαίους που τους πολιορκούσαν τα private banking των τραπεζών προκειμένου να τους διαχειριστούν τις περιουσίες τους», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
...
ενικότερα, κύκλοι της αγοράς φοβούνται πως αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η ύφεση στην ελληνική οικονομία και το πρώτο μισό του 2013 θα δούμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε πολλές επιχειρήσεις που θεωρούνται από την κοινή γνώμη μεγάλες και ισχυρές, ό,τι αυτό συνεπάγεται και για κάμποσες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Γενικότερα, οι λόγοι που κάνουν πολλά στελέχη επιχειρήσεων να ανησυχούν για τις εξελίξεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι οι εξής:

Πρώτον, με βάση τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, το ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 3,8% και η ιδιωτική κατανάλωση κατά 5,9%. Ακόμη και αν αυτήν τη φορά (για πρώτη φορά…) οι προβλέψεις του προϋπολογισμού επαληθευτούν, είναι δεδομένο ότι οι συντάκτες του προϋπολογισμού έχουν συνεκτιμήσει και κάποια τόνωση των επενδύσεων μέσα στο 2013. Αυτή λοιπόν η τόνωση των επενδύσεων θα ξεκινήσει -αν ξεκινήσει- κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Άρα, η εικόνα του πρώτου μισού του επόμενου έτους θα είναι ακόμη χειρότερη από αυτήν που περιγράφεται στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό.

Δεύτερον, η όποια τόνωση της ρευστότητας συνδέεται κυρίως με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία ωστόσο πολύ δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα. Άρα, μιλάμε για τέσσερις μήνες χαμένους (τους πρώτους του 2013).

Τρίτον, υπάρχουν έντονοι φόβοι σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους ότι το δημόσιο θα επιχειρήσει να επιβάλει άγριο «κούρεμα» στις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές του. Ήδη, η κυβέρνηση έχει αρχίσει εδώ και καιρό να… μασάει τα λόγια της σχετικά με τις αρχικές της δεσμεύσεις να αποπληρώσει τις οφειλές της μετά την είσπραξη της περιβόητης δόσης των 31,5 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, μάλιστα, έγινε λόγος για άμεση αποπληρωμή ενός πολύ μικρότερου μέρους των οφειλών και σήμερα έχουν ήδη γίνει οι πρώτες γερές σπόντες για ένα… γενναίο «κούρεμα» υποχρεώσεων. Σε άλλες περιπτώσεις λέγεται ότι αυτό θα γίνει μέσω νέου νόμου(!), ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να πέσει ψαλίδι διά της πλαγίας οδού (π.χ. πάρτε τώρα το 70% της οφειλής και υπογράψτε ότι εξοφληθήκατε, γιατί αλλιώς θα προχωρήσουμε σε ελέγχους που δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα τελειώσουν…). 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/729464/Article.aspx

No comments: