3.10.12

WSJ: ίτε νέο πακέτο στήριξης είτε μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον ελληνικό προϋπολογισμό και όχι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο παράγοντας που θα κρίνει την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων εταίρων, όπως τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Θεωρητικά, το εάν η Αθήνα θα λάβει την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ εξαρτάται από το εάν θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας. Δεδομένου, όμως, ότι υπάρχει μηδενική διάθεση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτο να υπάρξει είτε νέο πακέτο στήριξης είτε μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους» αναφέρει το άρθρο και συμπληρώνει: «Υπάρχει μία αχτίδα ελπίδας στον προϋπολογισμό της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση θα καταγράψει πλεόνασμα προϋπολογισμού τον επόμενο χρόνο. Το πρώτο από το 2002».

Τι σημαίνει αυτό: Κατά τη Wall Street Journal «εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε θα είναι ορόσημο στον δρόμο για δημοσιονομική λύτρωση της Ελλάδας… Εάν η Αθήνα μπορεί να καλύψει το λειτουργικό κόστος της ελληνικής κυβέρνησης, τότε θα έχει μεγαλύτερη ισχύ στις διαπραγματεύσεις για αναδιάρθρωση του χρέους που πλέον βρίσκεται στα χέρια των θεσμικών επενδυτών. Οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη δηλώνουν ότι δεν θα ανεχθούν κάτι τέτοιο, αλλά ενδεχομένως να αποδειχθεί αδήριτη ανάγκη εάν η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται επί τάπητος».

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/729653/Article.aspx

No comments: