19.10.12

Δεύτερο κόμμα στην Ιταλία τα «Πέντε Αστέρια» του Μπέπε Γκρίλο

Ποσοστό 21% στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, σύμφωνα νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Swg.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή Agora της δημόσιας τηλεόρασης RAI, στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών συνεχίζει να βρίσκεται το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 25,9%.
Την «μεγάλη έκπληξη» όμως κάνει το κίνημα του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο σε όλη την επικράτεια συγκεντρώνει ποσοστό 21%.
Κατ' άλλες δημοσκοπήσεις, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην περιφέρεια της Σικελίας, όπου στις 28 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές, φέρεται να συγκεντρώνει 14% στην πρόθεση ψήφου.
Ο Γκρίλο τάσσεται υπέρ της κατάργησης της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων, της μεγαλύτερης πρόσβασης των πολιτών στην διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, ενώ προτείνει απερίφραστα την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Εντυπωσιακή πτώση, σύμφωνα με το ινστιτούτο Swg, σημειώνει το κόμμα που ιδρύθηκε από το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Λαός της Ελευθερίας, που δεν ξεπερνά το 14%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2008 είχε καταφέρει να υπερισχύσει, εξασφαλίζοντας το 37% των ψήφων.
Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, και το προφίλ του κόμματος πλήττεται σοβαρά: ο Μπερλουσκόνι δεν δείχνει πρόθυμος να ξαναθέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία και δεν έχει αποσαφηνισθεί ποιος πρόκειται να είναι ο νέος επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης.
Μεταξύ των άλλων, μικρότερων κομμάτων, η Λέγκα όσο και το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία συγκεντρώνουν περίπου 6% στην πρόθεση ψήφου των ιταλών εκλογέων. Στο 5,2% περιορίζεται το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο του UDC και στο 4,3% το κεντροαριστερό κόμμα Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο.
Σε ό,τι αφορά την δημοτικότητα του τεχνοκράτη-πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, μέσα σε μια εβδομάδα έπεσε δύο μονάδες, από το 39% στο 37%. Αυτό αποτέλεσε συνέπεια —σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές— της δημοσιοποίησης του «νόμου σταθερότητας» που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ΦΠΑ και περιορισμό του ποσού που μπορεί να εκπίπτει από το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=112937811

No comments: